Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump forsvarte politiker som er dømt for å ha angrepet journalist

- Alle som kan gjøre en «body slam», det er min mann, sier presidenten.

FORSVARTE POLITIKER: Under et valgkampmøte i Montana i natt forsvarte Donald Trump Greg Gianforte (ved mikrofonen), som er dømt for å ha angrepet en journalist. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scanpix
FORSVARTE POLITIKER: Under et valgkampmøte i Montana i natt forsvarte Donald Trump Greg Gianforte (ved mikrofonen), som er dømt for å ha angrepet en journalist. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i år ble republikaneren Greg Gianforte dømt til 180 dagers betinget fengsel, 40 timers samfunnstjeneste og 20 timer på et sinnemestringskurs for å ha angrepet The Guardian-journalisten Ben Jacobs under et intervju i fjor vår.

Angrep journalist

Den høyst uvanlige hendelsen ble dokumentert gjennom et lydopptak av intervjuet, som fant sted dagen før valget som det skulle vise seg sikret Gianforte en plass i Kongressen.

I opptaket fra intervjuet kan man høre Jacobs stille spørsmål om president Trumps foreslåtte helsereform, før det plutselig oppstår en konflikt.

Samme dag som intervjuet fant sted offentliggjorde nemlig Kongressens budsjettkontor en beregning som viste at Republikanernes helsereform ville føre til at 23 millioner flere amerikanere ville være uten helseforsikring i 2026.

Og det var akkurat dette Jacobs stilte mangemillionæren Gianforte spørsmål om.

Det likte åpenbart ikke republikaneren, for i lydopptaket kan man tydelig høre et basketak mellom de to, etterfulgt av at politikeren roper:

- Jeg er dritt lei av dere! Sist gang dere kom inn her så gjorde dere det samme. Kom deg til helvete ut herfra! Kom deg til helvete ut herfra!

Minutter seinere ble Jacobs kjørt fra stedet i en ambulanse.

- Han taklet meg i gulvet. Jeg tror han slo meg en eller to ganger. Han tok tak i meg og jeg tror han slo meg. Dette er det merkeligste som noen gang har skjedd meg i jobben som politisk journalist, fortalte Jacobs til sin egen arbeidsgiver etter hendelsen.

BASKETAK: Journalisten Ben Jacobs fikk seg et sjokk etter at intervjuet med den republikanske politikeren Greg Gianforte endte på en helt annen måte enn hva som var planen. I lydopptaket hører du konflikten oppstå. Video: CNN Vis mer

«Body slam»

Gianforte selv hevdet at journalisten oppsøkte ham uten tillatelse, og at sammenstøtet var et resultat av journalistens aggressive oppførsel:

- Jacobs ble bedt om å forlate rommet. Han ble også bedt om å senke opptakeren, men nektet. Greg forsøkte så å ta tak i telefonen som ble dyttet opp i ansiktet hans. Jacobs tok tak i håndleddet til Greg og vrei seg unna, noe som førte til at de begge falt i gulvet. Det er uheldig at denne aggressive oppførselen fra en liberal journalist førte til slike scener under vår grillfest for frivillige valgkampmedarbeidere.

Den versjonen ble tilbakevist av et kamerateam fra Fox, som også var til stede i rommet.

For det som skjedde var at Gianforte, uten forvarsel, tok et nakketak på Jacobs og kastet ham over hodet og ned på gulvet i en såkalt «body slam», et populært grep som benyttes innen amerikansk wrestling.

Og da saken kom opp for retten tilsto Gianforte, og medga at Jacobs ikke hadde gjort noe galt. Angrepet ødela likevel ikke for Gianforte, for han vant valget og er nå Montanas eneste representant i Kongressen.

- Det er min mann

En som ser ut til å sette pris på «nevenyttige» politikere er president Donald Trump. Under et valgkampmøte i Montana natt til fredag tok han Gianforte, som også var til stede, i forsvar, skriver nyhetsbyrået AP.

- Ikke wrestle med den fyren. Alle som kan gjøre en «body slam», det er min mann, sa Trump, og fortsatte.

- Vi støttet ham tidlig (i valget), men jeg hørte at han hadde «body slammet» en reporter. Og da ledet han på målingen. Jeg sa: «Det er forferdelig. Han kommer til å tape valget». Men så sa jeg: «Vent litt, jeg kjenner Montana ganske godt. Jeg tror dette kan hjelpe ham». Og det gjorde det. Han er en fantastisk fyr, en tøff fyr.

Trump nevnte også Gianforte litt seinere, da han moret seg med at han ville ha klart å banke opp tidligere visepresident Joe Biden, som han omtaler som «søvnige Joe».

- Han ville ligget flatt raskere enn om Greg la ham ned, sa Trump.

Akkurat denne bemerkningen var nok et tilsvar til Biden, som tidligere i år sa at han ville «banket dritten ut av Trump» da de var yngre.

Journalister reagerer

Flere profilerte journalister reagerer uansett på Trumps kommentarer.

«Det å banke opp en journalist er morsomt, skjønner dere ikke det?», lyder den sarkastiske Twitter-meldingen fra New York Times-journalist, Maggie Haberman, som har fulgt Trump i mange år, også lenge før han kastet seg inn i politikken.

Flere peker også på at Trumps morsomheter er svært dårlig timet, med tanke på forsvinningen til Jamal Khashoggi, den saudiarabiske journalisten, som det antas ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat for to uker siden.

«Etter at lederskapet i Saudi-Arabia visstnok skal ha drept og partert en journalist, så fleiper Trump om en kongressmann som «body slammet» en journalist, og sier det gjorde ham mer populær», skriver Philip Rucker, byråsjef for Washington Post ved Det hvite hus.

Trump har for øvrig også gitt uttrykk for at han tror at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

Uansett har hans kommentarer også fått The Guadians USA-redaktør, John Mulholland, til å reagere. Også han viser til Khashoggis forsvinning.

«Presidenten i USA applauderte i kveld angrepet på en amerikansk journalist som jobber for The Guardian. Å feire angrepet på en journalist som bare gjorde jobben sin er et angrep på det første grunnlovstillegget, av en som han har tatt en ed for å forsvare det. I kjølvannet av drapet på Jamal Khashoggi kan dette oppfattes som en invitasjon til å angripe journalister både her og i resten av verden, der de ofte står overfor større trusler. Vi håper anstendige folk vil fordømme disse kommentarene og at presidenten beklager dem», heter det i en uttalelse fra Mulholland.

Donald Trump har som kjent et anstrengt forhold til pressen, som han har omtalt som fiender av folket flere ganger. Nattas kommentarer bidrar neppe til å bedre det forholdet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!