Flyktningkrisa i USA

Trump fraskriver seg alt ansvar

Presidenten legger all skyld for flyktningkrisa på demokratene.

FAR OG DATTER FUNNET DØDE: Oscar Martinez Ramirez og hans datter ble funnet druknet. De forsøkte å krysse elva Rio Grande på vei til USA. Foto: STR / AFP / NTB scanpix
FAR OG DATTER FUNNET DØDE: Oscar Martinez Ramirez og hans datter ble funnet druknet. De forsøkte å krysse elva Rio Grande på vei til USA. Foto: STR / AFP / NTB scanpixVis mer

Bildene av Oscar Alberto Martinez Ramirez (26) og hans 23 måneder gamle datter Valeria har sjokkert en hel verden de siste dagene.

Ved Rio Grandes bredder, nær den meksikansk-amerikanske grensa, ble de funnet døde mandag. Det lille barnet lå fremdeles med armen rundt nakken til faren da de ble funnet.

De var på vei til USA for å søke asyl, men familien fra det voldelige mellomamerikanske landet El Salvador nådde aldri fram. Bildet har raskt blitt et tragisk symbol på den pågående asylstrømmen til USA.

President Donald Trump blir av mange bebreidet for at stadig flere migranter velger risikable ruter for å komme seg til USA. Onsdag gikk han hardt ut på Twitter, der han beskylder demokratene for å ikke ha gjort noe med lovverket han mener har skyld i krisen ved grensa.

- De vil ha åpne grenser, og åpne grenser betyr kriminalitet. Og det betyr at folk drukner i elvene. Hvis de hadde fikset lovverket ville det ikke skjedd, utdyper han overfor NBC.

Lang ventetid

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Shumer, slår hardt tilbake mot presidenten.

- Hvordan kan du se på bildet og ikke forstå at dette er mennesker som flykter fra vold og forfølgelse, som er villige til å risikere en skjebnesvanger reise i håp om et bedre liv, skriver han på Twitter.

Donald Trump har nemlig besluttet at asylsøkere, som ikke befinner seg i USA og søker om asyl ved grensa, må vente i Mexico mens asylsøknadene blir behandlet, ifølge The Guardian.

Denne prosessen kan ta flere år. Mora til 23 måneder gamle Valeria, Vanessa Avalos, har fortalt meksikansk politi at dette var årsaken til at de bestemte seg for å svømme over elva - for å nå USA på egen hånd og søke om asyl derfra.

SORG: Rosa Ramirez gråter mens hun viser fra leker som tilhørte barnebarnet Valeria. Foto: Antonio Valladares / AP / NTB Scanpix
SORG: Rosa Ramirez gråter mens hun viser fra leker som tilhørte barnebarnet Valeria. Foto: Antonio Valladares / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er forferdelig at dette skjer. Vi har påpekt at jo flere ganger USA sier nei til å ta imot folk, jo flere mennesker vil dø i ørkenen eller i et forsøk på å krysse elva, sa Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador tirsdag, etter å ha sett bildet.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, reagerer kraftig på bildene fra grenseområdet, og mener Trump må bære skylda for den pågående situasjonen.

- De ønsker å skape en situasjon som vil forhindre mennesker fra å komme. De ønsker å gjøre det så brutalt som mulig, at de heller ønsker å bli hjemme, sa han til Dagbladet onsdag.

Det har ikke fungert, forklarer generalsekretæren.

- Problemet er at det ikke bremser folks dragning nordover. Istedenfor å sende soldater til grensa, bør Trump sende flere saksbehandlere slik at man kunne håndtert dette annerledes. Stadig flere kommer, og det kommer til å føre til flere groteske tragedier som denne, sier Egenæs.

Hundrevis har dødd

Senatet vedtok onsdag en krisepakke på 4,6 millarder dollar - i overkant av 35 milliarder kroner - som skal gå til aktører ved grenseovergangen til Mexico, etter å ha stemt ned et forslag fra Representantenes hus, skriver CBS News.

Ifølge BBC inneholdt sistnevnte mer spesifikke krav til hvordan pengene blir brukt. Den som nå er vedtatt har færre retningslinjer for hvordan pengene skal fordeles.

Flere demokrater skal ha uttrykt bekymring for å gi økte bevilgninger til organisasjonene som overholder presidentens nulltoleranse-politikk, som i fjor førte til at barn ble skilt fra foreldrene sine.

Retten avgjorde seinere at familiene skulle bli gjenforent, men fortsatt er hundrevis igjen i omstridte leire, som verken journalister eller menneskerettighetsaktivister har tilgang til. Advokater som har besøkt en av disse leirene forteller om nedslående forhold på innsida.

- Det er nedverdigende og inhumant, og burde ikke skje i USA, sier advokat Elora Muhjerjee til CBS.

Grensekontrollen i USA sier at de har foretatt nesten 600 000 pågripelser ved grensa siden oktober i fjor. Samme år registrerte de 283 dødsfallS, og ifølge FN er 170 migranter, deriblant 13 barn, meldt døde eller savnet så langt i 2019.