AVSLUTTES: USAs president Donald Trump forteller at han gjenåpner offentlig sektor i USA i tre uker, for å forhandle videre med Kongressen om milliarder til Mexico-mur Han benytter også anledningen til å skryte av verdens murer. Video: AP Vis mer

«Shutdown» i USA:

Trump ga etter for presset

Offentlig sektor gjenåpnes for å kunne fortsette forhandlingene om budsjettet og Mexico-muren.

22. desember klarte ikke Kongressens kamre og president Donald Trump å bli enige om et budsjett som sikret videre finansiering av statsapparatet. Dermed var «shutdown» av offentlig sektor i USA et faktum.

Trump har gang på gang slått fast at han ikke ville gi etter i budsjettstriden med Demokratene, noe han nå likevel gjør.

- Stolt

Fredag kveld norsk tid erklærer Trump at han gjenåpner offentlig sektor i USA fram til 15. februar, altså i tre uker, for å forhandle videre med Kongressen om milliarder til Mexico-mur.

- Jeg er veldig stolt av å annonsere i dag at vi har nådd en avtale om å ende nedstengningen og gjenåpne den føderale myndigheten, sier Trump under en pressekonferanse.

- Som alle vet har jeg et veldig kraftig alternativ, men jeg ønsket ikke å bruke det nå. Forhåpentligvis vil det ikke bli nødvendig, sa han videre.

Trump viser til trusselen om å erklære unntakstilstand. Det var i natt at CNN meldte at Det hvite hus utarbeidet et utkast der Trump ville erklære nasjonal unntakstilstand langs grensa mot Mexico.

Presidenten truer også med en ny «shutdown» eller å ta i bruk «sin grunnlovsfestede makt for å håndtere krisen», om partene ikke får på plass det han mener er en rettferdig avtale innen 15. februar.

GA ETTER: President Donald Trump ga etter for presset og gjenåpner midlertidig offentlig sektor i USA. Foto: AP / NTB scanpix
GA ETTER: President Donald Trump ga etter for presset og gjenåpner midlertidig offentlig sektor i USA. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Takker de ansatte

- Jeg vil takke alle de utrolige føderale ansatte og deres fantastiske familier som har vist ekstraordinær lojalitet i møte med denne motgangen. Dere er fantastiske personer. Dere er utrolige patrioter, sier Trump.

Rundt 800 000 offentlige ansatte har enten vært permittert eller gått på jobb uten lønn på grunn av nedstengningen.

Trumps kunngjøring kom få timer etter at det kom meldinger om store problemer i flytrafikken i USA. Flygeledere som ikke har fått lønn på flere har begynt å sykmelde seg, noe som blant annet førte til at New York-flyplassen LaGuardia ble stengt.

- I mange tilfeller oppmuntret dere meg til å fortsette, fordi dere bryr dere så mye om vårt land og grensesikkerheten, sier Trump, før han igjen takker de føderale ansatte.

Presidenten lover at alle ansatte vil få etterbetalt det de har til gode «svært raskt, eller så snart som mulig.»

- Jeg er så stolt over at dere er borgere i vårt land. Når jeg sier «make america great again», vil det aldri bli gjort uten dere.

Demokratene svarer

Kort tid etter Trumps erklæring, stilte toppdemokratene Nancy Pelosi og Chuck Schumer opp på en egen pressekonferanse.

- Den lengste «shutdownen» i amerikansk historie vil endelig ende i dag, sier Schumer, som er demokratenes mindretallsleder i Senatet.

Videre sier han at avtalen gir mulighet for å diskutere sikkerhet uten å holde hundretusener av amerikanske arbeidere som «gisler».

Schumer takker arbeiderne som fortsatte å jobbe, «til tross for den ufølsomme likegyldighet fra administrasjonen, som behandlet dem som gisler, som behandlet dem som brikker, som fornedret deres finansielle vanskeligheter».

Pelosi, som er demokratenes flertallsleder i Representantenes hus, sier det er trist at det har tatt så lang tid å komme fram «til en åpenbar løsning.»

- En uenighet om politikk burde aldri være en grunn til nedstengning av statsapparatet, sier hun.

TOPPDEMOKRATER: Nancy Pelosi og Chuck Schumer avbildet under en pressekonferanse tidligere i januar. Foto: SAUL LOEB / AFP
TOPPDEMOKRATER: Nancy Pelosi og Chuck Schumer avbildet under en pressekonferanse tidligere i januar. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Har doblet presset

- Trump følte presset akutt nå, og ga seg derfor på midlertidig tap.

Det sier USA-ekspert Hilmar Mjelde, som kaller dette utfallet for «1-0 til Pelosi og demokratene».

- Budskapet hans i 2016 var at han skulle få sving på økonomien, og at han var en mesterforhandler av en høyere orden. Nå var økonomien truet av nedstengningen, og dermed også gjenvalgssjansene i 2020. Forhandler-imaget hans er i respirator inntil han eventuelt klarer å få penger til muren. Nå er det kritisk for Trump, sier Mjelde til Dagbladet.

Spørsmålet er om dette er «pauseresultatet» eller resultatet ved fulltid. Uansett mener Mjelde at Trump har doblet presset mot seg selv fra de tilhengerne som han tilsynelatende følte seg presset av til å sette i gang nedstengningen i utgangspunktet.

- Problemet hans er at demokratene ikke har insentiv for å gi ham muren. De fikk det som de ville, og har påført ham et stort symbolsk nederlag. Hans beste odds nå er å erklære unntakstilstand, mener USA-eksperten.

Mjelde tror ikke den amerikanske presidenten kommer til å gi seg på tap, og påpeker at press har virket skjerpende på ham tidligere i livet.

- Hvis Trump gir seg på tap, vil hans evne til å forhandle i framtida være alvorlig svekket. Opposisjonen vil konkludere med at Trump er veik og mangler stamina som forhandler.

Lovpriser Israels mur

Senatet sa i går nei både til republikanernes og demokratenes forslag til løsning av budsjettkrisen. Republikanernes forslag gikk i korthet ut på å gi president Donald Trump de nærmere 50 milliarder kronene han har bedt om for å bygge mur langs grensa mot Mexico.

Demokratenes forslag gikk ut på å forlenge bevilgningene til offentlige etater og institusjoner til 8. februar, for å gi partene mer tid til å forhandle fram en løsning på den fastlåste striden om budsjettet og grensesikkerhet.

Avtalen Trump nå har godkjent, innebærer derimot ikke at han får de nærmere 50 milliarder kronene han krever for å bygge den omstridte muren langs grensa til Mexico.

- Men representanter for begge partier skal nå sette seg ned og forhandle om styrket grensekontroll, sier Trump under dagens pressekonferanse.

Han holdt også en lang forsvarstale for sin plan om å bygge grensemur.

- Murer virker. Israel bygde en mur, den har vært over 99,9 prosent effektiv. Det vil ikke være noe annerledes hos oss, sa Trump, som fortsatt håper å overtale Demokratene til å være med på å bevilge pengene han krever.