- Trump går i skam

Voldsomme opptøyer herjer i Washington D.C. Frp-nestor Carl I. Hagen mener Trump burde grepet inn tidligere.

Publisert
Sist oppdatert

- Donald Trump går i skam, sier Frp-nestor Carl I. Hagen til Dagbladet.

Onsdag kveld pågår voldsomme opptøyer i Washington D.C. Flere demonstranter har tatt seg inn i Capitol Hill, hvor Kongressen i kveld formelt skal godkjenne Joe Biden som USAs neste president. Flere personer er skadd i opptøyene, som fremdeles pågår.

- Til å begynne med så det ut til å gå greit. McConnell holdt et godt innlegg, og det er helt legitimt å ønske en debatt om valgresultatet og for folk å ty til fredelige demonstrasjoner, sier Hagen.

- Men når pøbelen satte i gang, burde Trump øyeblikkelig ha grepet inn. Det gjorde han ikke. Videomeldingen hans kom altfor sent og var altfor partisk.

Trump har selv et ansvar for det som skjer, mener Hagen.

- Han kan godt mene at det har vært juks og be om at valgresultatet gås grundig igjennom. Men når han ikke vinner fram i domstolene burde han ha lagt dette til side. I stedet har han de siste ukene vært helt rabiat.

På spørsmål om han er urolig for utviklingen framover, svarer Hagen:

- Jeg er faktisk mer beroliget nå enn før, fordi viktige republikanske stemmer nå vil vende seg mot Trump.

- Skremmende angrep

Partifelle Christian Tybring-Gjedde kaller opptøyene et «skremmende angrep på demokratiet».

- Trump har med sine påstander etter valget hisset opp sine tilhengere og resultatet av det ser vi nå. Det er langt på overtid at Trump innrømmer nederlaget og at amerikanere flest står sammen og forstår og aksepterer at politiske synspunkter skal fremmes og forsvares med debatt og diskusjon.

- Jeg må spørre om du fortsatt mener han burde ha fått fredsprisen?

- Nei, det må du ikke spørre om. Det er helt irrelevant.

RASER: Det ser ut til å gå mot valgseier for demokratene i senator-valget i Georgia. Donald Trump beskylder mediene for «fake news». Video: AP Vis mer

- Mangler sidestykke

Joe Biden tok til talerstolen fra delstaten Delaware mens bildene av de sjokkerende scenene fra Washington gikk verden rundt.

- Demokratiet er under et angrep som mangler sidestykke. Det er en angrep på folkets representanter, de som politiet har sverget å beskytte. De jobber i hjertet av republikken. Det er et angrep på det mest hellige i USA - der folkets makt utøves, sier Biden.

Det er en tydelig preget Joe Biden som taler til folket onsdag kveld.

- Dette representerer ikke det sanne USA. Dette er et lite antall ekstremister som opptrer som lovløse. Dette er kaos, det er uorden. Og det må stoppe nå. Jeg ber denne mobben trekke seg tilbake og la demokratiet fortsette.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer