Trump gir grønt lys for omstridt notat

Etter stor politisk strid i USA.

OFFENTLIGGJØR NOTAT: Donald J. Trump. Foto: Win McNamee/Pool via AP / NTB Scanpix
OFFENTLIGGJØR NOTAT: Donald J. Trump. Foto: Win McNamee/Pool via AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Det forventes at presidenten fredag vil opplyse etterretningskomiteen i Representantenes hus at han støtter en offentliggjøring.

- Presidenten synes det OK. Jeg tviler på at det blir gjort redigeringer. Deretter er saken i Kongressens hender, sier en kilde i den amerikanske regjeringen til nyhetsbyrået DPA.

- Urettmessig overvåkning

Det sterkt omstridte notatet inneholder påstander om maktmisbruk fra FBIs side, og er skrevet av staben til republikaneren Devin Nunes.

Han er lederen for etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Notatet omtaler det Trumps støttespillere mener er urettmessig overvåking fra FBI og justisdepartementets side i den tidlige fasen av etterforskningen av mulig samarbeid mellom Donald Trumps valgkampstab og russiske aktører.

FBI sår tvil

Kritikerne ser det imidlertid som et ledd i en innsats for å svekke troverdigheten til Russland-granskningen.

Demokratene mener republikanerne kun har valgt ut opplysninger som styrker deres påstander om maktmisbruk, og ignorerer alle opplysninger som taler imot.

Det føderale politiet FBI gikk onsdag ut med en høyst uvanlig kunngjøring der de skriver at det er alvorlig tvil om hvor korrekt informasjonen i notatet er.

Flere topper i justisdepartementet har de siste dagene prøvd å snakke Det hvite hus fra å offentliggjøre det. De frykter en offentliggjøring kan skade USA gjennom at hemmeligstemplet informasjon kommer på avveie.

Nekter for anklager

Onsdag rykket også den fremste demokraten i etterretningskomiteen i Representantenes hus, Adam Schiff, ut og sa at notatet i hemmelighet er blitt endret av republikanerne.

- Det hvite hus har derfor siden mandag hatt et dokument til vurdering som komiteen aldri har godkjent for offentliggjøring, sa Schiff.

Torsdag reagerte også demokratenes mindretallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi. Hun krever at Nunes blir fjernet som etterretningskomiteens leder.

En talsmann for Nunes svarte imidlertid at endringene var «mindre redigeringer i notatet, noen grammatiske rettelser og to endringer som FBI selv og minoriteten har bedt om».

(NTB)