Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump gir klarsignal for Mexico-muren: - Byggingen vil starte om få måneder

Signerer en rekke tiltak mot innvandring.

VANSKELIG: Donald Trump har sagt han skal bygge en mur mot Mexico. Men er det mulig? CNN har reist langs grensa for å finne svaret. Video: CNN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trump har signert en ordre som i praksis er klarsignal for å bygge den mye omtalte muren mot Mexico, melder nyhetsbyrået AP.

Bildet viser president Donald Trump like før han signerte presidentordren som markerer startskuddet for byggingen av en mur mot Mexico. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP
Bildet viser president Donald Trump like før han signerte presidentordren som markerer startskuddet for byggingen av en mur mot Mexico. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Vis mer

I et intervju med ABC News sier USAs president at byggingen vil starte i løpet av noen få måneder.

- Så raskt vi kan, så raskt vi rent fysisk kan gjøre det. Jeg vil si i løpet av måneder. Planleggingen begynner straks, sier Trump.

Signeringen skjer i forbindelse med at presidenten møter det amerikanske sikkerhetsdepartementet (Department of Homeland Security, DHS).

- Vakker

Under valgkampen lovte Trump å bygge en mur mot Mexico, for å stagge innstrømningen av ulovlige innvandrere, og samtidig «få Mexico til å betale for den».

ALLEREDE PÅ PLASS: Stedvis, som her i sørlige California, er en mur allerede på plass. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix
ALLEREDE PÅ PLASS: Stedvis, som her i sørlige California, er en mur allerede på plass. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han har sagt at muren skal bli en «ugjennomtrengelig, fysisk, høy, mektig og vakker sørgrensemur».

Samtidig underskrev Trump også en presidentordre som innebærer flere tiltak mot innvandring til USA. Det inkluderer kutte i føderal støtte til byer som nekter å utlevere ulovlige innvandrere for å bli deportert.

11 millioner ulovlige innvandrere har tilhold i 168 ulike fylker. Av disse nekter 69 såkalte tilholdsfylker (sanctuary counties) å etterkomme føderale forspørsler om å holde ulovlige innvandrere i fengsel.

I tillegg er det ventet at den nye presidenten i 30 dager vil stanse utstedelsen av visum til borgere fra de muslimske landene Irak, Iran, Libya, Somalia, Sudan, Syria and Jemen, inntil nye visumregler er på plass. Dette for å minske terrorfaren.

OMFATTENDE PROSJEKT: CNN har regnet ut hvordan muren skal løses, hvor lang tid arbeidet vil ta og hva prosjektet vil koste. Ifølge deres eksperter kan Trump akkurat rekke å bygge en mur under sin... Vis mer Vis mer

Praktiske utfordringer

Byggingen av muren byr på en rekke praktiske utfordringer, ifølge BBC News. Grensen mellom USA og Mexico er over 3100 km lang - dobbelt så lang som grensen mellom Norge og Sverige.

AKTER IKKE Å BETALE:  Mexicos president Enrique Peña Nieto har uttalt at han «ikke kommer til å betale for den jævla muren». Foto: Edgard Garrido / Reuters / NTB Scanpix
AKTER IKKE Å BETALE:  Mexicos president Enrique Peña Nieto har uttalt at han «ikke kommer til å betale for den jævla muren». Foto: Edgard Garrido / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Ca. 1000 km er allerede sperret, vekselvis av et oppstykket gjerde, betong og andre hindringer. Trump har sagt at han trenger å bygge ca. 1600 km med mur - resten vil naturlige hindre ta seg av.

Presidenten har gitt ulike tall for høyden på muren - de varierer mellom 9 og 17 meter. Når i tillegg muren skal stikke flere meter ned i jorda, innebærer det at enorme mengder betong vil trenges.

Prislappen blir betydelig. Trump selv anslår mellom 80 og 100 milliarder kroner, men anslag fra fagfolk er gjennomgående høyere, bl.a. pga. vanskelig terreng og ekspropriasjon av privat grunn; Washington Post regner med at sluttprisen blir over 200 milliarder kroner.

- Den jævla muren

VIL KJEMPE: Aleida Garcia bor rett ved Rio Grande, en elv som skiller USA og Mexico. Hun vil kjempe med nebb og klør for at muren ikke blir bygget. Video: AP/ NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

Akkurat hvordan Mexico skal tvinges til å betale, er uklart. Landets president Enrique Peña Nieto har uttalt at han «ikke kommer til å betale for den jævla muren».

Trump har nylig foreslått at USA legger ut for kostnadene og får refundert pengene av nabolandet - som altså ikke har lyst. En annen mulighet er at USA hindrer ulovlige immigranter i å sende penger hjem, på grunnlag av en lovbestemmelse som gjelder å stanse terrorisme.

Naturvernere er bekymret over hva en mur tvers over grensen vil ha å si for dyrelivet; en rekke dyre- og fugle earter har tilhold på begge sider, og er avhengig av å kunne bevege seg fritt for å pare seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling