Trump gjentar at McCain ikke er noen krigshelt

Tråkket i salaten igjen med å insistere to ganger på at krigshelten John McCain ikke er en krigshelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump ledet i helga på meningsmålingene over de andre republikanske presidentkandidatene i kampen om å vinne presidentnominasjonen om et år. Men da han lørdag, på et valgmøte i Iowa, sa at senator John McCain ikke er en krigshelt, fikk han hele det politiske etablissementet mot seg. Ledende republikanere og demokrater ba ham trekke tilbake uttalelsen, eller trekke sitt presidentkandidatur.

- Ble tatt til fange Men søndag gjentok Trump at han mente det han sa, og ikke ville trekke det tilbake.

- Jeg vil si det jeg vil si, og kanskje det er derfor jeg leder på meningsmålingene. Fordi folk er lei av å høre på politikere og meningsmålere som forteller politikerne akkurat hva de skal si, sa Trump. I forrige ledet han den republikanske nominasjonskampen med en oppslutning på 17 prosent, mens Jeb Bush hadde 14, og de andre kandidatene mindre enn ti.

John McCain er republikaneren som tapte presidentvalget mot Barack Obama i 2008, og som ble skutt ned over den nord-vietnamesiske hovedstaden Hanoi i 1967. McCain landet i et vann, og druknet nesten, før han ble tatt til fange, torturert, og nektet å bli løslatt før andre amerikanske fanger. McCain var fange i fem og et halvt år. Og dette er hva Trump lørdag sa om McCain:

- Han er ikke en krigshelt. Han er en krigshelt fordi han ble tatt til fange? Jeg liker folk som ikke ble tatt til fange, sa Trump.

Ingen stjernert glimrer Saken blir ekstra spesiell fordi Donald Trump egen krigsinnsats ikke glimrer i vinkler og stjerner. Offentlige kilder slår fast at han fikk fire utsettelser og er fritaking av medisinske grunner da han ble kalt inn til militæret under den samme vietnamkrigen der John McCain ble torturert og tatt til fange.

Trump er mangemilliardær i eiendom i New York. Men han er også TV-verten som har ledet et talk-show der konseptet var at Trumph var superkapitalisten som i hvert program ansatte et menneske på direkten, mens programmet ble avsluttet med replikken «You're fired» - du har fått sparken - til den som ikke fikk jobben. Men Trump er også mannen som får en ekte parykk til å se ut som et plagg for de riktig store anledninger. Og han er mannen som er kjent for å ta kraftig i, og ikke alltid lande på beina.

Satt på plass av Obama I 2011 skapte Trump stor debatt med å så tvil om Obama virkelig var født i USA, og om presidentskapet var et falsum, fordi en amerikansk president etter grunnloven må være født i USA. Under det hele lå referansen til Obamas afrikanske bakgrunn. Men under den årlige korrespondentmiddagen like atter at Obama hadde lagt fram fødselsattesten slo Obama fryktelig tilbake. Mens Trump satt i salen henvendte Obama seg direkte til Trump og sa: «Nå kan han fokusere på langt viktigere saker, sånn som: Er månelandingen en bløff»? Hele salen lo seg fillete, bortsett fra Trump som satt med blikket stivt festet foran seg.

Trump er også kjent for sin selvhøytidelighet. I et intervju i The Guardian fra i fjor sier Liv Ullmann dette om Donald Trump:

- Jeg synes det er veldig interessant med hans entreer og utganger. Det er utrolig med hvilket alvor han gjør dette. Hvis man gjorde en film om en slik mann, måtte du fortelle dem at de overspilte, sa Ullmann.

Også i politikken overspiller Trump, som spiller på ytterste høyre side i det republikanske partiet. I slutten av juni lovte han å bygge en høy mur langs grensa til Mexico for å hindre latin-amerikansk innvandring. Dette førte til sterke reaksjoner fra latinske amerikanere, og at NBC stanset TV-showet til Trump, der han  ga folk sparken. Støtte fra latin-amerikanske velgere kan komme til å avgjøre presidentvalget neste år. For dem som måtte være redde for at Trump blir USAs neste president; Trump trumfer ikke alltid.