GJØR NARR: President Donald Trump er ikke redd for å møte demokratenes nyannonserte presidentkandidat i valget i 2020. Torsdag kveld gjorde han narr av henne på Twitter. Foto: NTB Scanpix
GJØR NARR: President Donald Trump er ikke redd for å møte demokratenes nyannonserte presidentkandidat i valget i 2020. Torsdag kveld gjorde han narr av henne på Twitter. Foto: NTB ScanpixVis mer

Elizabeth Warren

Trump gjør narr av demokratenes nye presidentkandidat

Elizabeth Warren omtales som en av Trumps erkefiender.

Torsdag ettermiddag norsk tid re-postet president Donald Trump en manipulert valgkamp-plakat der han gjør narr av demokratenes nyannonserte presidentkandidat Elizabeth Warren (69).

Warren har de siste åra blitt en stadig mer prominent skikkelse i amerikansk politikk. Nyttårsaften annonserte hun sitt kandidatur fram mot presidentvalget i 2020.

Hun har blitt kjent som en av Trumps fremste kritikere, og i videoen der hun lanserer sitt kandidatur, gjør hun det klart at hun vil utfordre presidenten på økonomisk ulikhet, storkapitalens makt og ansvarlighet blant myndighetene.

- Korrupsjon forgifter demokratiet vårt. Politikere ser den andre veien mens store forsikringsselskaper nekter pasienter livreddende dekning. Samtidig raner de store bankene forbrukerne mens de store oljeselskapene ødelegger planeten, sier hun.

PRESIDENTKANDIDAT: Senator Elizabeth Warren annonserer i denne videoen at hun stiller som presidentkandidat. Hun er den første store profilen i partiet som har annonsert sitt kandidatur. Video: Elizabeth Warren Vis mer

«Pocahontas»

Den demokratiske senatoren har hevdet at hun har røtter fra den amerikanske Cherokee-urbefolkningen.

Da verken Warren eller slektsforskere klarte å bevise at det faktisk stemte, oppsto det spekulasjoner om at Warren ble ansatt som jusprofessor på Harvard på falske premisser, uten at det heller noen gang ble bevist.

Siden 2014 har Trump insistert på å kalle henne «Pocahontas», og har angrepet henne gjentatte ganger på Twitter. Det verste angrepet kom 11. juni 2016.

- Fæle Elizabeth Warren, tidvis referert til som Pocahontas, lot som hun hadde indianerrøtter for å skaffe seg en karriere. Veldig rasistisk!, tvitret han.

I oktober tok hun derfor en DNA-test, som viste at hun hadde 1/1042 urbefolkningsblod i årene. Altså at hun har røtter fra den amerikanske urbefolkningen åtte generasjoner tilbake.

Ifølge The Washington Examiner viser testresultatene at røttene hennes har lavere genetisk avstamning fra urbefolkningen enn den gjennomsnittlige amerikaneren med europeisk avstamning.

En talsperson for Cherokee-befolkningen kalte resultatene «upassende og feil», og sa at det var et hån mot legitim bruk av DNA-tester. Han mente også at Warren var med på å undergrave urbefolkningens interesser ved å gjentatte ganger hevde at hun har genetisk tilhørighet til stammen.

Stikk i siden

Bildet i Trumps Twitter-innlegg er altså ment som en referanse til DNA-testen som viste den lave andelen urbefolknings-gener. Bildet ble først publisert av det konservative nettstedet The Daily Wire, og ser ut til å være basert på logoen som ble brukt av senator Bernie Sanders i 2016-valgkampen.

Warren har forberedt seg til kandidaturet i lang tid ved å bygge allianser internt i Det demokratiske partiet opp mot nominasjonsprosessen. Likevel viser meningsmålinger at flere har fått et negativt inntrykk av henne.

Det er også mange som anser henne som for radikal for å vinne i de viktige Midtvesten-delstatene.

I kjent stil viser heller ikke Trump at han frykter nevneverdig motstand dersom Warren skulle ende opp som presidentkandidat mot ham i det kommende valget.

I et intervju med Fox News mandag kveld gjentok han kritikken av Warrens angivelige urfolk-avstamning, og la til:

- Jeg håper hun vinner. Jeg ville elsket å gå til valgkamp mot henne.

Da han ble spurt hvorvidt hun kan ende opp med å ende hans presidentskap, svarte han:

- Jeg vet ikke. Du blir nødt til å spørre psykologen hennes.

Kan bli tøff valgkamp

Per nå er hun den første virkelige profilen i Det demokratiske partiet som erklærer at hun vil stille til valg, men det er ventet at hun vil møte motstand.

Flere profilerte kandidater, som tidligere visepresident Joe Biden, Bernie Sanders og Beto O’Rourke, trekkes fram av amerikanske medier som mulige motkandidater. Alle de tre ligger foran Warren på meningsmålingene, men ingen har foreløpig sagt at de vil stille.

Ifølge The Washington Post har Biden historisk sett en fordel, ettersom tidligere demokratiske visepresidenter som har søkt for nominasjon i partiet i nyere tid, har fått nettopp det. Han har stilt og tapt to ganger tidligere, og sa i november at han ikke vil kunngjøre hvorvidt han vil stille før etter nyttår.

Bernie Sanders er den som har mest å tape på Warrens nyannonserte kandidatur, ettersom de deler budskap og hjertesaker.

Noen timer etter Warrens annonsering tvitret han:

- Vi må ha mot til å ta et oppgjør med grådigheten og ideologien til de rike, og slåss for en verden med rettferdig verden når det kommer til økonomi, sosiale forhold, rase og klima. Vil det bli en enkel kamp? Definitivt ikke.