Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump gjorde honnør til nordkoreansk offiser: - Upassende

- Dette vil bli behandlet som en seier av nordkoreanerne, sier ekspert.

FÅR KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å gjengjeldt en hilsen fra en nordkoreansk general under toppmøtet med Kim Jong-un. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I etterkant av det historiske toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump, har sistnevnte fått en del kritikk for å ha en for vennskapelig tone med Kim.

Ryggklapp, smil og utveksling av håndtrykk preget TV-bildene, noe som ble forsterket av Trumps kommentarer i etterkant av møtet.

Trump har blant annet hyllet Kim som «veldig smart», «svært dyktig» og «svært verdig» forhandler på vegne av Nord-Korea, ifølge NTB.

I et intervju med ABC News sa Trump også at han og Kim har bygget opp et «veldig spesielt forhold». Trumps til dels uhemmede skryt av diktator Kim, som er anklaget for en rekke menneskerettighetsbrudd, førte til en del kritikk på hjemmebane.

- Hvis Obama hadde hatt de siste 24 timene som Trump har hatt, ville republikanerne krevd at han ble stilt for riksrett, sa den framtredende republikanske kommentatoren Erick Erickson.

Honnør-kritikk

Og nå får Trump mer kritikk, denne gangen som følge av nye videobilder fra Nord-Koreas statlige kringkaster KCTV, skriver CNN.

Videoklippet viser Kim og Trump komme inn i et rom som er fylt med en rekke medlemmer av Kims delegasjon. Etter hvert kommer Trump fram til general No Kwang Chol, som er uniformert.

Først stikker Trump fram hånda, men generalen svarer med å gjøre honnør, en militær hilsen. Trump gjengjelder hilsenen, før de to mennene gir hverandre et håndtrykk.

Det er ikke påkrevd for presidenten å gjengjelde militære hilsener, selv ikke fra amerikanske soldater, skriver Washington Post.

Avisa peker på at det er svært uvanlig at presidenten gjengjelder en hilsen fra et medlem av et annet lands militær.

Trump skal ha også blitt informert om at det i henhold til gjeldende protokoll ikke er vanlig for presidenten å gi honnør til militæroffiserer fra andre land.

Videoklippet er hentet fra en 42 minutter lang dokumentar som ble sendt torsdag. Dokumentaren handlet om møtet mellom Kim og Trump.

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

- Vil bli behandlet som nordkoreansk seier

Selv om Trumps hilsen er en del av en kort interaksjon, er det påfallende at den er med i dokumentaren, sier Jean H. Lee, Nord-Korea-ekspert ved Woodrow Wilson Center i Washington.

- Dette øyeblikket kommer til å bli brukt om igjen og om igjen i nordkoreansk propaganda som et bevis på at den amerikanske presidenten respekterer det nordkoreanske militæret. Dette vil bli behandlet som en seier av nordkoreanerne, sier Lee.

- Det er enda ett øyeblikk fra toppmøtet som serverte legitimitet og uvurderlig propaganda til Kim Jong-un og Nord-Korea på et sølvfat.

Pensjonert kontreadmiral John Kirby stemmer i, og kaller Trumps hilsen «upassende».

- Trump er øverstkommanderende. Han gjør ikke engang honnør til sine egne generaler. De gjør honnør til ham. Det er sånn det fungerer. Du gjør det definitivt ikke til ledere for et utenlandsk militær og du gjør det definitivt ikke til lederne for militæret til en motstander, sier Kirby.

- Jeg har aldri sett en amerikansk president gjøre honnør til en offiser fra et annet lands militær, spesielt ikke et militær som fungerer som brutal håndhever av slaveri og forferdelige fengselsleire over hele landet. Det var en feil, sier pensjonert admiral og NATO-kommandør, James Stavridis, til nyhetsbyrået AP.

Det hvite hus forsvarer Trumps hilsen, og pressesekretær Sarah Sanders sier at det er «vanlig høflighet» å gjengjelde en hilsen.

ATOMNEDRUSTNING: Natt til tirsdag norsk tid møttes USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un for en historisk signering. Her forklarer vi hva de to har signert. Video: Anna Näumann / Dagbladet Vis mer

- Tror Kim vil ruste ned

Når det gjelder Trumps forhold til diktator Kim og Nord-Korea, har det tilsynelatende gjennomgått store forandringer det siste året.

Det har til tider vært svært krass retorikk, og lenge omtalte Trump Kim utelukkende som «den lille rakettmannen». Kims regime svarte blant annet med å omtale Trump som en «mentalt forstyrret senil gamling».

På spørsmål om han har gått tilbake på sin tidligere kritikk av Kim, svarte Trump tidligere denne uka at han tror Kim har et genuint ønske om å bedre situasjonen for sitt folk.

- Jeg er gitt det jeg er gitt. Jeg kan bare snakke av min egen erfaring, og jeg har møtt ham, jeg har snakket med ham. Jeg tror virkelig han ønsker å gjøre en god jobb for Nord-Korea. Jeg tror han vil ruste ned. Uten det, er det ingenting å snakke om, sa Trump.

Når det gjelder atomnedrustningen, så sier altså dokumentet Kim og Trump undertegnet at Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Koreahalvøya.

Men eksperter påpeker at erklæringen framstår som ganske vag. Nord-Korea selv hevder at Trump har gått med på en «trinnvis nedrustning», men de har ikke gitt noen detaljer om hva det i realiteten betyr.

- Det gjenstår mye arbeid

USAs utenriksminister, Mike Pompeo, sa onsdag at amerikanske og nordkoreanske diplomater hadde rukket å bli enige om mye allerede før det historiske møtet, men at ikke alt er tatt med i avtalen.

- Det betyr at vi har en jobb foran oss, men det ble gjort en veldig god jobb, som går lengre enn det man kan se i det endelige dokumentet, sa Pompeo.

Dagen etter innrømmet riktignok samme mann at det fremdeles er en fare for at Nord-Korea ikke vil innfri kravet om full atomnedrustning.

- Det gjenstår mye arbeid, sa Pompeo.

Trump på sin side har langt på vei innkassert «seieren» allerede. I etterkant av møtet tvitret han at Nord-Korea ikke lenger utgjør noen atomtrussel.

Amerikanerne har uansett gitt uttrykk for at sanksjonene mot Nord-Korea bare blir hevet etter en full atomnedrustning. Spørsmålet som da gjenstår er hvordan det skal verifiseres. Avtalen som ble underskrevet under toppmøtet i Singapore inneholder ikke noen henvisning til verifisering av atomnedrustning i Nord-Korea.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media