Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump grillet om påske-spådom

- Tiltakene vil vare lengre enn vi hadde forventet, sier Donald Trump.

GRILLET: Donald Trump ble grillet om påstanden at landet snart vil være åpnet igjen. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix
GRILLET: Donald Trump ble grillet om påstanden at landet snart vil være åpnet igjen. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix Vis mer

Tirsdag har president Donald Trump gjentatt en spådom om at USA vil være ferdig med tiltakene sine mot spredning av coronaviruset innen påske. Dette ble han konfrontert med da han møtte pressen Seint tirsdag kveld.

- Vi diskuterte en tidslinje under et møte i dag. Tiltakene vil vare lengre enn vi hadde forventet, og vi vil bare åpne USA dersom situasjonen tillater det. Men vi har en fantastisk tidslinje, og jeg hadde elsket å kunne åpne landet tidligere.

- Ser lyset

Trump hadde også med seg representanter fra helsemyndighetene som uttalte at de vurderer situasjonene fra dag til dag, og at man nå jobber med å få mer informasjon om viruset.

- Vi begynner å se lyset i enden av tunnelen, sa Trump.

Budskapet går på mange måter langs de samme linjene som de gjorde et døgn tidligere. Da sa Trump at USA innen 15 dager skal avgjøre hvilke tiltak som skal gjelde for amerikanere framover.

Under mandagens pressekonferanse uttrykte Trump bekymring for at en ødelagt amerikansk økonomi kan føre til «flere dødsfall» enn coronaviruset.

- Folk får veldig mye angst og depresjon og folk begår selvmord på grunn av ting som dette, når du har en dårlig økonomi så har du definitivt mange flere dødsfall enn vi snakker om med dette viruset, sa Trump.

LOCKDOWN: Til tross for at Boris Johnson har bedt befolkningen holde seg hjemme, så det slik ut i London 24. mars. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Kraftig økning i New York

Trump uttalte tirsdag at beredskapsnivået i landet er høyt. Han sa at den føderale regjeringa nå jobber med å distribuere medisinsk utstyr i hele landet, blant annet i New York, som er delstaten som er hardest rammet av coronaviruset.

Der dobles antall smittetilfeller nå hver tredje dag, og myndighetene forventer at økingen vil fortsette i to til tre uker til.

Frykten der er at 40 000 pasienter vil trenge intensivbehandling innen få uker, noe som vil bli svært krevende å takle for New York, som bare har 3000 intensivsengeplasser.

Mandag sa guvernør Andrew Cuomo at behovet for pustemaskiner og ventilatorer er «kritisk og desperat», ifølge NTB.

Trump sa tirsdag at forsvaret nå jobber med å bygge fire midlertidige sykehus i New York.

- Vi sender også den amerikanske marinens sykehusskip til New York, sa Trump.

Det er også et annet sykehusskip på vei til Los Angeles.

- Det gleder meg å informere om at vi jobber med å realisere den største finansielle hjelpepakken i amerikansk historie, sa han.

Jobber med krisepakke

Han sier at Kongressen nå jobber med å bli enige om pakken, og at forhandlingene stadig gjør framskritt.

- Jeg håper å ha amerikanerne i arbeid igjen innen påske, men prioriteringen er å sørge for helsen til våre borgere, sa Trump.

Videre understreker Trump hvor viktig det er å sørge for at USA forblir en selvstendig stat, som ikke trenger bistand fra utlandet for å holde befolkningen frisk.

Lege Deborah Brix, som leder corona-innsatsen i Det hvite hus, sier at de nå jobber med å få testet enda flere for viruset i tida framover.

- Vi forblir dypt bekymret for New York, sier Brix.

Hun sier at alle som har dratt fra New York de siste dagene, bør forbli i karantene de neste 14 dagene, for å sørge for at de ikke sprer viruset videre.

I USA er det så langt registrert 53 660 coronatilfeller. 703 mennesker har mistet livet.

Hele Norges coronakart