Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump hadde «godt (flott) møte» med NRA

Men medlemmer av våpenorganisasjonen raser mot presidenten.

MØTE: Både Donald Trump og NRA var fornøyd etter møtet i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
MØTE: Både Donald Trump og NRA var fornøyd etter møtet i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trump møtte torsdag våpenorganisasjonen for å diskutere hvordan skoleskytinger kan unngås.

- Flott møte

Trump har også tidligere møtt ledelsen i NRA for å ta opp problemet og forsøke å forhindre framtidige skoleskytinger. Gruppen som driver lobbyvirksomhet for retten til å bære våpen og er imot strengere våpenkontroll, var også fornøyd med møtet.

- Jeg hadde et flott møte med Trump og visepresident Pence. Vi ønsker alle trygge skoler, mental helsereform og å holde våpen unna farlige mennesker. Presidenten og visepresidenten støtter grunnloven og å holde seg strengt til prosedyrer og vil ikke ha våpenkontroll, skrev NRA-leder Chris Cox på Twitter etter møtet.

Trump har nylig uttrykt støtte til flere innstramminger NRA ikke ønsker, inkludert 21 års aldersgrense for halvautomatiske våpen av militær karakter. Han har også oppfordret politikere til å gå imot NRA, samtidig som han roser organisasjonen.

Og flere av Trumps forslag har fått framstående medlemmer av den mektige våpenorganisasjonen irritert.

- Mental glipp

At Trump har foreslått at politiet skal kunne konfiskere folks våpen uten at det har blitt behandlet i retten, er en av de tingene som har gjort NRA-medlemmene forbannet.

- Det er den dummeste jævla tingen jeg har hørt i hele mitt liv. Forhåpentligvis var det bare en mental glipp, en midlertidig feilvurdering. Forhåpentligvis tok noen tak i ham og sa: «Du har nettopp mistet halvparten av velgerne dine ved å si noe så dumt», sier Joe Biggs, NRA-medlem fra Texas og sjef for det konservative nettstedet Rogue Right, ifølge The Guardian.

UTFORDRER NRA: Donald Trump mener det ikke er noen grunn til å være redd for NRA, men Trumps forslag om endringer i våpenlovgivningen får neppe gjennomslag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dave Kopfel, som har det høyeste nivået av medlemskap i NRA, henviser til påstander om utroskap og tvilsom forretningsdrift når han omtaler Trumps forslag.

- Det er ikke akkurat sjokkerende at han forråder folkene som valgte ham, sier Kopel.

Han sier han ikke kan snakke for alle NRAs fem millioner medlemmer, men han antar at «det store flertallet er forferdet».

- Hvert ord var forræderi, sier Kopel.

Utsettelser

Samtidig skal Trumps siste uttalelser har ført til at endringer i våpenlovgivningen midlertidig har blitt utsatt.

Dette fordi Trumps partifeller har blitt en tanke forvirret og irritert og ikke helt vet hva som er det neste skrittet.

Samtidig har demokrater nå tatt til orde for enda tøffere innstramminger, som utvidet bakgrunnskontroll av våpenkjøpere og et politisk risikabelt forbud mot angrepsvåpen (assault weapons).

Seinere skal Trump møte representanter for spillindustrien. Han har gjentatte ganger vist til vold i filmer og spill i samtaler om våpen og sikkerhet ved skoler i etterkant av skoleskytingen i Florida nylig der 17 mennesker ble drept.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!