HAMSTRER NORSK AMMUNISJON: USA og president Donald Trump blir en stadig større kunde av norske Nammo. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.
HAMSTRER NORSK AMMUNISJON: USA og president Donald Trump blir en stadig større kunde av norske Nammo. Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix.Vis mer

Trump hamstrer norsk ammo

Kjøper som aldri før. Og staten tjener gode penger.

(Finansavisen): President Donald Trumps nyproteksjonistiske USA kjøper rakettmotorer, ammunisjon og annet forsvarsmateriell fra Nammo som aldri før, skriver Finansavisen.

- Vi har en helt unik økning i salget vårt til USA. På ett år har USAs andel av omsetningen økt fra 34 prosent i 2016 til 41 prosent i fjor, sier konsernsjef Morten Brandtzæg.

Ammunisjon

Etterspørselen fra Norges viktigste allierte steg derfor med 425 millioner kroner i fjor, mer enn omsetningsøkningen i Nammo sett under ett.

Nammo fikk i 2017 et resultat før skatt på 367 millioner av en omsetning på 4.462 millioner kroner. Året før tjente selskapet ifølge avisen 385 millioner av en omsetning på 4.132 millioner kroner.

- Først og fremst øker vi i det militære ammunisjonsmarkedet. Vi har en ammunisjonsteknologi som er etterspurt av det amerikanske forsvaret. Skulderavfyrte våpen øker etter å ha ligget nede i en bølgedal i noen år, og vi har vokst innen rakettmotorer, sier Brandtzæg.

Beskyttelse

De siste årene har Nammo ifølge Finansavisen økt sin tilstedeværelse i USA, med produksjon fra Maryland i øst til Arizona i vest.

- Ønsket om å beskytte egen industri er vi godt vant med innenfor forsvarsindustrien. Nettopp for å motvirke effektene av proteksjonisme har vi etablert oss ved syv produksjonssteder i USA, forklarer Nammo-sjefen til avisen.

Halvparten av USA-salget produseres ifølge Brandtzæg ved Nammos amerikanske fasiliteter, resten kommer fra Raufoss og andre produksjonsanlegg.

Er i 14 land

Finansavisen skrev i november at Nammo har kontorer og fabrikker i 14 land i fire verdensdeler.

Nammo etablerte i fjor et nytt distribusjonssenter for sivil ammunisjon i USA, og har fått velsignelse fra styret til å investere inntil 40 millioner dollar i infrastruktur og utstyr på marinebasen Indian Head i Maryland.

- Samlet utgjør dette vår største investering i infrastruktur og utstyr utenfor Norden noen gang, sier Brandtzæg til avisen.

Halvstatlig

Ifølge statens eierberetning for 2016 er Nammos sysselsatte kapital estimert til 3,5 milliarder kroner.

Selskapet har 1,3 milliarder kroner i rentebærende gjeld, men er ikke aktivt i obligasjonsmarkedet.

Eiersitsen i Nammo ligger ifølge Finansavisen fast. Dermed må oppkjøp finansieres med kontanter, mens oppgjør i Nammo-aksjer er utelukket.

Nammo er 50/50 eid av Den norske stat og Patria, som i sin tur eies av Den finske stat (50,1 prosent) og Kongsberg Gruppen (49,9 prosent).

Andre økonominyheter:
Analysesjef spår nytt oljesjokk
Bitcoin-stuper - Finn.no flommer over av miningutstyr