PHILADELPHIA (Dagbladet): Midt under Demokratenes landsmøte klarte Donald Trump å stjele oppmerksomheten da han i kveld holdt en pressekonferanse på en av hans egne golfbaner i Florida.
- Russland, hvis dere hører etter, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil bli belønnet veldig av pressen, sa Trump mens han kikket rett inn i kameraet, skriver New York Times.
Private e-poster
Han sikter til utredningen av Clintons e-postkorrespondanse som utenriksminister. Clinton brukte nemlig private e-postservere til å sende hemmelighetsstemplet informasjon under tida som utenriksminister.
FBI konkluderte tidligere denne måneden at Clinton og henne stab hadde vært svært uforsiktige i sin håndtering av hemmelig informasjon.
110 av e-postene sendt via private servere ble av FBI betegnet som topphemmelige. 30 000 e-poster ble gransket.
Omkring halvparten av disse ble imidlertid ansett av Clintons kampanjesom private, og ble aldri gransket. Det er disse e-postene Trump sier han håper Russland skal finne. Ifølge Clinton selv skal disse e-postene ha inneholdt den nåværende presidentkandidatens yogatimer og e-poster sendt for å planlegge dattera Chelseas bryllup.
Betent
Trump ble på pressekonferansen spurt om han virkelig oppfordret en fremmed makt til å hacke seg inn på Hillary Clintons private e-post eller involvere seg i det amerikanske valget.
Trump avslo spørsmålet.
De oppsiktsvekkende fra Republikanernes presidentkandidat kommer like i etterkant av e-postlekkasjene i helga. Over 19 000 e-poster fra toppledelsen i Det demokratiske partiet ble da lekket av Wikileaks.
Clintons kampanje var raskt ute med å skylde på Russland og Vladimir Putin for datainnbruddet, og mener Russland gjorde det i et forsøk på å påvirke den amerikanske valgkampen til fordel for Donald Trump. FBI etterforsker nå lekkasjen.
Trump selv var imidlertid en av de første som avslo Russland-koblingen.
- Det er trolig ikke Russland, sa Trump da lekkasjene ble kjent.
E-postsaken
- Våren 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat e-postkonto til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminister.
- Clinton hadde ingen offisiell e-postkonto mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2013.
- Det kan ha vært et brudd på amerikansk arkivlov, som fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertida.
- Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons e-postkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.
- 30 000 e-poster ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at forgjengerne hadde samme praksis.
- I mai rettet utenriksdepartementet kraftig kritikk mot Clinton i en intern granskingsrapport, som fastslo at hun ikke sørget for å få e-postpraksisen juridisk godkjent.
- 5. juli avsluttet FBI sin gransking. FBI anbefaler ikke at det tas ut tiltale, men fastslår at Clinton var ytterst uforsiktig.
- FBI har gått gjennom alle e-postene og fant 110 som inneholdt hemmeligstemplet informasjon.
- Clinton vil ikke bli tiltalt for forholdet.
(NTB)