Trump håper Russland har hacket Clinton. Vil ha 30 000 savnede e-poster fram i lyset

Trump stjal oppmerksomheten fra Demokratenes landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PHILADELPHIA (Dagbladet): Midt under Demokratenes landsmøte klarte Donald Trump å stjele oppmerksomheten da han i kveld holdt en pressekonferanse på en av hans egne golfbaner i Florida.

- Russland, hvis dere hører etter, jeg håper dere klarer å finne de 30 000 savnede e-postene. Jeg tror dere vil bli belønnet veldig av pressen, sa Trump mens han kikket rett inn i kameraet, skriver New York Times.

Private e-poster

Han sikter til utredningen av Clintons e-postkorrespondanse som utenriksminister. Clinton brukte nemlig private e-postservere til å sende hemmelighetsstemplet informasjon under tida som utenriksminister.

FBI konkluderte tidligere denne måneden at Clinton og henne stab hadde vært svært uforsiktige i sin håndtering av hemmelig informasjon.

110 av e-postene sendt via private servere ble av FBI betegnet som topphemmelige. 30 000 e-poster ble gransket.

Omkring halvparten av disse ble imidlertid ansett av Clintons kampanjesom private, og ble aldri gransket. Det er disse e-postene Trump sier han håper Russland skal finne. Ifølge Clinton selv skal disse e-postene ha inneholdt den nåværende presidentkandidatens yogatimer og e-poster sendt for å planlegge dattera Chelseas bryllup.

Betent

Trump ble på pressekonferansen spurt om han virkelig oppfordret en fremmed makt til å hacke seg inn på Hillary Clintons private e-post eller involvere seg i det amerikanske valget.

Trump avslo spørsmålet.

De oppsiktsvekkende fra Republikanernes presidentkandidat kommer like i etterkant av e-postlekkasjene i helga. Over 19 000 e-poster fra toppledelsen i Det demokratiske partiet ble da lekket av Wikileaks.

Clintons kampanje var raskt ute med å skylde på Russland og Vladimir Putin for datainnbruddet, og mener Russland gjorde det i et forsøk på å påvirke den amerikanske valgkampen til fordel for Donald Trump. FBI etterforsker nå lekkasjen.

Trump selv var imidlertid en av de første som avslo Russland-koblingen.

- Det er trolig ikke Russland, sa Trump da lekkasjene ble kjent.

E-postsaken

  • Våren 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat e-postkonto til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminister.
  • Clinton hadde ingen offisiell e-postkonto mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2013.
  • Det kan ha vært et brudd på amerikansk arkivlov, som fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertida.
  • Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons e-postkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.
  • 30 000 e-poster ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at forgjengerne hadde samme praksis.
  • I mai rettet utenriksdepartementet kraftig kritikk mot Clinton i en intern granskingsrapport, som fastslo at hun ikke sørget for å få e-postpraksisen juridisk godkjent.
  • 5. juli avsluttet FBI sin gransking. FBI anbefaler ikke at det tas ut tiltale, men fastslår at Clinton var ytterst uforsiktig.
  • FBI har gått gjennom alle e-postene og fant 110 som inneholdt hemmeligstemplet informasjon.
  • Clinton vil ikke bli tiltalt for forholdet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer