Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump har bedt Pentagon planlegge en militærparade i Washington

Ordren fra presidenten skal ha vært klar: «Jeg vil ha en parade som den i Frankrike».

PARADE: Donald Trump var ikke sen om å rose president Emmanuel Macron for Frankrikes militærparade på den franske nasjonaldagen. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix
PARADE: Donald Trump var ikke sen om å rose president Emmanuel Macron for Frankrikes militærparade på den franske nasjonaldagen. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump har bedt forsvarsdepartementet holde en militærparade for å vise muskler og framheve hans rolle som øverstkommanderende, rapporterer flere amerikanske medier.

Washington Post, som først meldte om paraden, skriver at Trump lenge har hatt en visjon om en militærparade, men 18. januar i år ble gikk det hele fra å være en visjon til å bli oppfattet som et direktiv.

ANGREP DEMOKRATER: Donald Trump angrep mandag demokrater for å ikke ha klappet under hans «State of the union»-tale, selv når han presenterte positive nyheter. Video: CNN Vis mer

Ordre

Kommentarene som skal ha blitt oppfattet nærmest som en ordre om å se på mulighetene for å få på plass en parade, falt under et møte med høytstående offiserer og forsvarsminister Jim Mattis.

- Ordren var: «Jeg vil ha en parade som den i Frankrike». Dette blir jobbet med, sier en tjenestemann.

At Trump setter pris på militærparader er ikke noe nytt. Han la ikke skjul på sin begeistring for den tradisjonelle militærparaden på Champs-Élysées i Paris, da han besøkte sin franske kollega Emmanuel Macron i juni.

- Det var en av de flotteste paradene jeg har sett. Den varte i akkurat to timer, det var militær styrke, og jeg mener det er en fantastisk ting for Frankrike og Frankrikes ånd, sa Trump etter paraden.

- Vi må forsøke å toppe den, sa Trump mens han ved siden av Frankrikes president Emmanuel Macron.

- Ser på mulighetene

Trumps pressesekretær Sarah Huckabee Sanders bekreftet tirsdag Trumps forespørsel. Hun sa at Trump vil at Pentagon «ser på mulighetene for en feiring», som vil gi amerikanere mulighet til å vise sin takknemlighet.

- President Trump er utrolig støttende overfor USAs militære personell, som risikerer livet hver dag for å holde landet vårt trygt, sa Sanders.

Trump lekte med tanken om en militærparade i Washington allerede før han ble innsatt som president.

- Militæret kan komme marsjerende ned Pennsylvania Avenue. Militæret kan fly over New York og Washington under parader. Vi kommer til å vise fram militæret vårt, sa Trump under et intervjue før han ble innsatt som president.

Men nå skal det hele altså ha blitt mer håndfast.

Militærparader, som er svært vanlige i land som Kina og Nord-Korea, er ikke noe amerikanerne har hatt for vane å arrangere.

Der Nord-Korea gjerne viser fram sine missiler under svære militærparader, har det amerikanske militæret ikke hatt for vane å gjøre noe annet enn å delta under 4. juli-parader og andre markeringer, som under minnetilstelninger for falne soldater.

Det disse seremoniene ikke inneholder er framvisning av nypussede tankser og annet militærutstyr. Og USA har historisk ikke sett noen grunn til å avholde militærparader.

Talsmann for Pentagon, Charlie Summers, sier at de er klar over forespørselen og at de «ser på mulighetene».

Dyrt

Men det er noen hindre som må forseres før en militærparade kan bli en realitet. For det å sende tankser og høyteknologisk utstyr til Washington kan potensielt koste flere millioner dollar.

Ryktene om en militærparade har gått lenge, og i etterkant av at Trump roste Frankrikes parade i fjor høst, skrev tidligere admiral i den amerikanske marinen, John Kirby, at han ikke var spesielt begeistret for Trumps visjon.

- Dårlig idé, herr president. Ikke gjør det, skrev Kirby hos CNN.

- USA trenger ingen parade i Pennsylvania avenue eller noe annet sted for å vise vår militære styrke. Vi gjør det hver dag i nesten hele verden.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!