Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trump har blod på hendene

Demokraten Tulsi Gabbard mener at president Trump og mange andre amerikanske politikere har skylden for Tyrkias offensiv i Syria. Pete Buttigieg mener at bare Trump har skylden.

REFSER POLITIKERE: Demokraten Tulsi Gabbard mener Trump og mange andre amerikanske politikere har skylden for Tyrkias offensiv i Syria. Foto: NTB Scanpix
REFSER POLITIKERE: Demokraten Tulsi Gabbard mener Trump og mange andre amerikanske politikere har skylden for Tyrkias offensiv i Syria. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Natt til onsdag stilte Demokratenes presidentkandidater til debatt. Under debatten skapte Tyrkias pågående offensiv i Nord-Syria temperatur.

President Donald Trump har blitt anklaget for å gi grønt lys til Tyrkias offensiv ved å trekke amerikanske styrker ut fra Syria.

Først kunngjorde han at USA ville trekke 50 soldater ut fra nordøstlige områder i Syria. Søndag kunngjorde han at USA vil trekke ytterligere 1000 soldater ut fra Syria.

RØMMER: Fem medlemmer av IS skal angivelig ha klart å rømme fra fengselet Navkur. Video: Syrian Defence League (SDF). Vis mer

- Blod på hendene

Kongressmedlem Tulsi Gabbard, har selv tjenestegjort under krigen i Irak. Under debatten rettet hun kritikk mot Trumps beslutning.

- At kurderne slaktes av tyrkerne, er en konsekvens av regimeskiftet i Syria, som vi har forsøkt å kontrollere. Donald Trump har kurdernes blod på hendene sine, sier hun og tilføyer:

- Men det har også mange andre amerikanske politikere - fra begge partiene - som siden 2011 har støttet den pågående krigen i Syria.

- Tar helt feil

SDF-militsen har vært USAs allierte i kampen mot IS i Syria. Da Trump kunngjorde tilbaketrekkingen, startet Tyrkia sin offensiv mot kurdiske styrker i SDF-militsen.

Afghanistan-veteran Pete Buttigieg ser på tilbaketrekkingen som et svik mot USAs allierte.

- Med all respekt så synes jeg at du tar helt feil. Den pågående menneskeslakten i Syria er ikke en konsekvens av USAs tilstedeværelse, men en konsekvens av Trumps tilbaketrekking og svik mot USAs allierte.

Donald Trump benekter at han ga Tyrkia grønt lys til å igangsette offensiven i Syria, og har stilt krav om at Tyrkia må erklære våpenhvile i Syria.

IS-fanger

Kurdiske styrker har hevdet at flere IS-fanger har rømt fra kurdiskdrevne fengsler som følge av offensiven.

Tidligere kongressmedlem Julian Castro mener at Trump har skylden for at IS-fanger er på rømmen.

- Han har gjort en enorm tabbe. Det er totalt katastrofe i Syria, sier han under debatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media