Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Åpner igjen opp for å møte Kim Jong-un:

- Trump har en sykelig frykt for å bli ydmyket

Donald Trump beskyldes for å ha trukket seg fra toppmøtet med Kim Jong-un som følge av frykt. Nå åpner den amerikanske presidenten likevel opp for å møte Kim Jong-un.

IKKE HELT SIKKER: President Donald Trump sier USA snakker med Nord-Korea og at det avlyste møtet med Kim fortsatt kan finne sted 12. juni. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix
IKKE HELT SIKKER: President Donald Trump sier USA snakker med Nord-Korea og at det avlyste møtet med Kim fortsatt kan finne sted 12. juni. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Donald Trump var livredd for å bli sittende igjen som taperen i diskusjonene med Nord-Korea. Han fryktet at den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un skulle trekke seg fra toppmøtet i Singapore 12. juni, og valgte derfor heller selv å avlyse.

Det hevder en ikke navngitt kilde nær den amerikanske presidenten, ifølge Washington Post.

Vedkommende får også støtte fra Tony Schwartz, mannen som i sin tid skrev boka «The Art of the Deal» sammen med Trump.

- Trump har en sykelig frykt for å bli ydmyket. Dette viser hvem som er størst og sterkest. Han er derfor spesielt oppmerksom over muligheten for at han ender opp med å se ut som «den lille svake». Det finnes ikke noe som er mer uakseptabelt for Trump enn nettopp det, sier han til avisa.

Resultatet er et knusende personlig nederlag for president Trump, som har ivret etter å oppnå en fredsavtale med Nord-Korea. En fredsavtale som hans forgjengere ikke klarte å oppnå, skriver avisa.

Trump «Ber til Gud»

I sitt brev til Kim Jong-un forklarte Trump hvorfor han avlyser møtet. Der trekker han blant annet fram det «voldsomme sinnet» og den åpne fiendtligheten i Nord-Koreas seineste uttalelser, før han «ber til Gud» om at USAs mektige atomvåpenarsenal aldri vil måtte brukes.

Mens mange hadde forventet en ytterlige opptrapping av ordbruken, også fra nordkoreansk side, overrasket Nord-Korea til dels med sin offisielle reaksjon i dag:

- Den plutselige kunngjøringen om at møtet er avlyst er uventet for oss, og vi kan ikke gjøre annet enn å synes at det er ytterst beklagelig, sa Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan i en pressemelding via Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Fredag kom imidlertid også Trump med nok en overraskende beskjed, da han sa at «vi spiller alle et spill» - men at både Nord-Korea og USA fortsatt gjerne vil møtes:

- Vi får se hva som skjer, det kan til og med skje den 12., sa Trump, med en klar referanse til det nå avlyste møtet i Singapore 12. juni.

- Businessmannen Trump

Hilmar Mjelde, som er postdoktor ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen mener det er lite troverdig at det er den aggressive nordkoreanske retorikken som egentlig ligger til grunn for den plutselige avlysningen.

- Om man virkelig ville møtes, så hadde man oversett retorikken og gått videre. Møtet ble avlyst fordi Trump-administrasjonen innså at Nord-Korea ikke kom til å imøtekomme det amerikanske kravet om komplett avvikling av atomprogrammet, sier Mjelde til Dagbladet.

Det var ifølge Mjelde først etter at Trump og presidentens stab hadde konkludert med at møtet ikke ville levert de ønskede resultatene per nå, at beslutningen om å trekke seg ble tatt.

- Trump er alltid bevisst på hvordan det han gjør vil ta seg ut i offentligheten og på TV, men han vil også ivareta sitt image som en tøff forhandler. At Trump trakk seg nå, var helt i overensstemmelse med hele hans forretningsfilosofi. Man må gå fra bordet om man ikke kan nå det man har pekt seg ut som målsetting. Reagan tilnærmet seg forhandlingene med Sovjetunionen med samme mentalitet, sier Mjelde.

HÅPER Å MØTES EN GANG: President Donald Trump sier at det planlagte toppmøtet «passer dårlig», og sier at han ser fram til å møte Kim Jong-un en annen gang. Trump og Kim Jong-un skulle i utgangspunktet ha møtes for første gang i Singapore 12. juni. Video: CNN Vis mer

- Møtt med summetone

Det stemmer også godt overens med den offisielle forklaringen fra USAs utenriksminister Mike Pompeo, som torsdag sa at møtet mellom Trump og Kim ble avlyst fordi det ikke lenger så ut til å kunne bli vellykket.

Pompeo fortalte også at amerikanske myndigheter heller ikke har fått noe svar på sine henvendelser til det nordkoreanske regimet på en god stund.

- Vi ble møtt av summetoner, sa Pompeo.

Krigshauken John Bolton, Donald Trumps relativt nytilsatte nasjonale sikkerhetsrådgiver, har fått mye av skylda for det forverrede samarbeidsklimaet.

Ved flere anledninger den siste tida har han tatt til orde for at USA er ser for seg en «Libya-modell» i Nord-Korea forhandlingene, og viser til hvordan Muammar al-Gaddafi la ned sitt atomvåpenprogram i 2003, mot at sanksjoner mot landet ble løftet.

Til tross for at Trump har gått ut og avvist at amerikanske myndigheter jobber ut fra den såkalte Libya-modellen, vekket det enorm harme i Nord-Korea da visepresident Mike Pence tidligere denne uka uttalte følgende:

- Det var litt snakk om Libya-modellen i forrige uke, og som du vet så har presidenten gjort det klart at dette bare vil ende som den dersom Kim Jong-un ikke gjør en avtale, sa Pence mandag, ifølge CNN.

SKUFFET: Demonstranter samlet seg i går utenfor USAs ambassade i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, for å vise sin skuffelse over at møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er avlyst. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix
SKUFFET: Demonstranter samlet seg i går utenfor USAs ambassade i den sørkoreanske hovedstaden Seoul, for å vise sin skuffelse over at møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er avlyst. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Scanpix Vis mer

Historien viste at Gaddafi ble styrtet og brutalt drept av sine motstandere. Det er en løsning nordkoreanerne på ingen som helst måte er fornøyd med.

- Det å snakke direkte til Kim Jong-un om at hvis han ikke gjør akkurat som USA ønsker så kommer de til å sørge for at han blir drept, som jo er det de egentlig gjør … Det er en måte å snakke til en Nordkoreansk leder på som i koreansk oppfatning er så til de grader fornærmende, mener Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO).

- En absolutt katastrofe

Nord-Korea, som i sin tur overreagerte med trusler som svar på uttalelsene til Pence, utløste Trumps beslutning om å avlyse, mener Tønnesson.

En rekke eksperter og internasjonale organisasjoner har advart om at man nå er så godt som «tilbake til start», med tanke på det anstrengte forholdet mellom Nord-Korea og store deler av det internasjonale samfunnet.

INVITERTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som her er avbildet sammen med Sør-Koreas president Moon Jae-in, åpnet opp for å møte Donald Trump tidligere i år. Nå er det høyst usikkert hvorvidt et møte vil kunne finne sted. Foto: AP / NTB Scanpix
INVITERTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som her er avbildet sammen med Sør-Koreas president Moon Jae-in, åpnet opp for å møte Donald Trump tidligere i år. Nå er det høyst usikkert hvorvidt et møte vil kunne finne sted. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Etter Trumps henvisning til USAs enorme atomvåpenarsenal i sitt brev til Kim, har flere også advart om at man kan se en ny opptrapping av nordkoreanske rakettoppskytinger, og i verste fall krigshandlinger fra begge parter.

- Det er ingen sjanse for å fryse eller legge ned det nordkoreanske atomvåpenprogrammet dersom vi ikke snakker med dem. Det militære alternativet vil være en absolutt katastrofe, sier John Karl Baker, partner i Washington-baserte Ploughshares Fund - som kjemper mot spredning av masseødeleggelsesvåpen, til Newsweek.

Eksperter har anslått at selv en krig med bruk av konvensjonelle våpen i Nord-Korea vil kunne medføre tap av én million menneskelig. Et krigsutbrudd er ifølge både Tønnesson og Mjelde et urealistisk scenario på kort sikt.

- Vi vil trolig få en del av den samme retorikken som tidligere. Men Nord-Korea kommer ikke til å foreta seg noe som utløser en militær respons fra USA. USA kommer til å fortsette med tøffe sanksjoner. Hvis USA konkluderer med at Nord-Korea kan nå USA med atomvåpen, så vil nok USA foreta seg noe militært. Men vi er ikke der ennå, og det vil være tydelig for omverdenen om USA planlegger noe sånt, sier Mjelde.

Tønnesson mener Nord-Korea ikke har noen grunn til å gjennomføre nye atomprøvesprengninger eller testoppskytinger av ballistiske missiler.

- Det er fordi Nord-Korea allerede kom langt med testene som ble gjennomført i fjor. De fikk sprengt det som trolig var en hydrogenbombe. De har også klart å skyte opp en rakett som flere mener kan nå et hvilket som helst mål i USA. De har hatt så stor suksess at det er nok en stund til de behøver å vise seg fram på den måten igjen, mener han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media