Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten i Syria:

- Trump har fortsatt nøkkelen i Syria

Jan Egeland mener USA må handle raskt. Men Tyrkia-ekspert Einar Wigen frykter at Donald Trump har tvitret bort muligheten for USA.

KAOS: En kvinne venter på skyss i utkanten av byen Tal Tamr, nær den kurdiske byen Ras al-Ain, like ved Tyrkia-grensa. I bakgrunnen brennes dekk for å gjøre det vanskeligere for de tyrkiske flyene som er med i den pågående militæroperasjonen i det nordøstlige Syria. Foto: Delil Souleiman / Afp / Scanpix
KAOS: En kvinne venter på skyss i utkanten av byen Tal Tamr, nær den kurdiske byen Ras al-Ain, like ved Tyrkia-grensa. I bakgrunnen brennes dekk for å gjøre det vanskeligere for de tyrkiske flyene som er med i den pågående militæroperasjonen i det nordøstlige Syria. Foto: Delil Souleiman / Afp / Scanpix Vis mer

Mellom 200 000 og 300 000 mennesker er drevet på flukt siden Tyrkia gikk til angrep mot kurdisk milits nordøst i Syria. Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener at det er på høy tid at USA tar sitt åpenbare ansvar for å stanse konflikten.

LITE TROVERDIGHET IGJEN: USAs president Donald Trump får massiv kritikk for sin vinglete utenrikspolitikk. Foto: Nicholas Kamm / Afp / Scanpix
LITE TROVERDIGHET IGJEN: USAs president Donald Trump får massiv kritikk for sin vinglete utenrikspolitikk. Foto: Nicholas Kamm / Afp / Scanpix Vis mer

- USA har fortsatt nøkkelen. Med mindre de vil at Russland skal overta ansvaret for utviklingen i hele i Syria, må USA, NATO og de øvrige vestlige land som har finansiert, trent og utstyrt begge sider i konflikten bruke sin innflytelse til å få på plass en våpenstillstand og forhandlinger om framtidig sikkerhet for alle i regionen, sier Egeland.

Twitter-politikk

Også Tyrkia-ekspert Einar Wigen er enig i at USA er den eneste aktøren som er posisjonert til å løse den pågående krigen i Nord-Syria.

- Men USA ser ut til å være ute av stand til å drive utenrikspolitikk om dagen. Troverdighet i internasjonal politikk dreier seg ofte om at det er en viss sammenheng mellom ord og handling, og at du sier det samme i dag som du gjorde i går, sier Wigen.

FORTVILET: 218 personer, inkludert 18 barn, har blitt drept siden Tyrkia invaderte de kurdiske områdene i Nord-Syria, ifølge kurdiske selvstyremyndigheter. 653 personer, herunder 18 barn, er skadd. Foto: Kurdisk mediebyrå
FORTVILET: 218 personer, inkludert 18 barn, har blitt drept siden Tyrkia invaderte de kurdiske områdene i Nord-Syria, ifølge kurdiske selvstyremyndigheter. 653 personer, herunder 18 barn, er skadd. Foto: Kurdisk mediebyrå Vis mer

Han viser til at det er «vanskelig å ha en forhandlingspartner som ikke ser ut til å huske hva han tvitret i formiddag».

- Det gjør det vanskelig å drive internasjonal politikk, og å forplikte parter. USA besitter rå makt, men må ha en klar idé om hva de vil oppnå med denne makta, om de skal lykkes, sier Wigen.

USA = svakt og ubetydelig

Jan Egeland viser til at Trump skulle gjøre USA «great again».

- Nå har de blitt svake og ubetydelige der de hadde et stort ansvar. Donald Trump har sagt og skrevet at han er god til å mekle, men må nå bevise. USA er fortsatt en supermakt og kan påvirke partene i Midtøsten, sier Egeland.

BENEKTER: Donald Trump benketer at han ga Tyrkias mektige leder Recep Tayyip Erdogan «grønt lys» til å gå inn i Syria. Foto: CNN Vis mer

Wigen er enig med Egeland i at USA er den eneste aktøren i verden som kan gjøre noe for å få en snarlig slutt på konflikten i Nord-Syria. Men at nettopp dette er problemet:

- USA ser ut til å være ute av stand til å drive effektiv utenrikspolitikk om dagen, og det er formen på Trumps utenrikspolitikk som gjør det hele så uoversiktlig, mener Wigen og viser hvorfor:

- Hvorfor gi etter for noen som truer deg til å gjøre det ene i dag, men som i morgen kan begynne å true med det motsatte? Verken løfter eller trusler har virkning om man tror motparten vil glemme eller se bort fra dem dagen etter.

Lik stil

Amerikanske diplomater har gjennom historien bidratt til løsninger på mange konflikter. Hos Trump er spillerommet til å gjøre denne typen oppgaver langt mindre. De kan jo få sparken om de ikke gjør som presidenten sier, ifølge Wigen.

- Også Erdogan omgir seg med folk som ikke kommer med kritiske motforestillinger. Både Trump og Erdogan er personer som liker å få til det de fleste sier er umulig. Den som klarer å tvinge gjennom sin egen vilje, mot alle odds, viser tegn til handlekraft, sier Wigen.

Han viser til at Trump og Erdogan likner hverandre, og at dette ikke er godt nytt for verdensfreden.

- Ingen av dem ser ut til å ta med seg andres råd inn i beslutningene sine, og da blir det ikke veloverveide beslutninger. Men når en leder gjør det han vil på tross av hva eksperter og rådgivere mener er formålstjenlig, så framstår han som en sterk leder. Behovet for å virke sterk går på bekostning av beslutningenes kvalitet. Dette gjelder både Trump og Erdogan, sier Wigen

Frykter langvarig konflikt

Akkurat som Egeland, ønsker Wigen et troverdig USA. I stedet er det som nå pågår i Nord-Syria, med et utall parter involvert, så uoversiktlig at Wigen mener det er umulig å si hva som skjer i morgen.

- Overraskelsesmomentet er blitt et gjennomgangstema her. USA må ha en mer gjennomtenkt og sammenhengende politikk, mener Wigen.

Egeland viser til at USA må inn i en meklerrolle, og at Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo torsdag var i Ankara i samtaler mellom Tyrkia og de kurdiske organisasjonene. Også Tyrkias sikkerhet er her på agendaen.

- Denne krigen må ikke få lov til å utvikle seg videre. Flere hundre tusen mennesker er i kryssild. Over en halv million mennesker bor i dette området. Hvis det internasjonale samfunnet ikke gjør noe nå, kan dette bli en langvarig konflikt, sier Egeland.

Impotent vesten

Han viser til at den vestlige verden nå står impotent og ser på en konflikt som har bygget se opp over tid.

- Dette kunne vært unngått om de vestlige maktene hadde brukt sin innflytelse før deres nærmeste allierte i regionen gikk til krig mot hverandre. USA, NATO og Norge har samarbeidet nært militært både med Tyrkia og SDF og kan påvirke begge parter. Nå må mer gjøres for å få en umiddelbar våpenstillstand, sier han og fortsetter:

- Nå truer Tyrkia dels med å sende millioner av syrere mot Europa og dels med å tvangsplassere dem i områdene de erobrer i Syria. Dette viser at både EU og Norge må revurdere sin flyktningpolitikk. De kan ikke fortsatt sitte uten å motta flyktninger bak stadig høyere piggtrådgjerder, når Tyrkia alene har tatt imot flere ganger så mange flyktninger som hele Europa. Europa må også gi mennesker på flukt beskyttelse og samtidig investere mer i at det skal bli mulig for frivillig retur til Syria, sier Egeland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media