Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump har gitt 80 ambassadører sparken, uten å ha noen å erstatte dem med

Alle ambassadører tilknyttet Obama-administrasjonen måtte gå på dagen.

USAS 45. PRESIDENT: Her taler Donald Trump, for første gang som president for USA. Video: CNN / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Når en ny president inntar Det hvite hus, er det vanlig å skifte ut amerikanske ambassadører til andre land.

NY PRESIDENT: Visepresident Mike Pence, USAs 45. president Donald Trump og tidligere president Barack Obama under innsettelsesseremonien tidligere i dag. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
NY PRESIDENT: Visepresident Mike Pence, USAs 45. president Donald Trump og tidligere president Barack Obama under innsettelsesseremonien tidligere i dag. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque Vis mer

Donald Trump har gjort det samme, bare med en liten tvist - han har foreløpig ingen å erstatte dem med.

Ifølge The Independent er det snakk om totalt 80 ambassadører. Alle skal ha fått beskjed om at de måtte avtre på innsettelsesdagen.

Allerede annonsert kandidater

Lille julaften uttalte overgangsteamet at det ikke ville bli gjort unntak, dersom ambassadører skulle ønske å fortsette i jobben litt lengre.

Endringene medfører at det per nå ikke finnes amerikanske ambassadører i verken Tyskland, Storbritannia, Canada, Kina, India, Japan Israel, og Saudi-Arabia.

Politico skriver at Trump allerede har navgitt flere av dem han ønsker som ambassadører. Advokat David Friedman og guvernør i Iowa Terry Branstad, skal være aktuelle som ambassadører til henholdsvis Israel og Kina.

LUNKEN APPLAUS: Stemninga var god mellom Trump- og Obama-paret utenfor Det hvite hus. Det samme kan ikke sies det var da Michelle ankom Capitol, hvor Trump-innsettelsen finner sted. Video: CNN / AP Vis mer

Kandidatene har imidlertid sagt til det politiske nyhetsnettstedet at de foreløpig ikke har hørt noe om bakgrunnssjekk, noe som vanligvis tar rundt tre måneder å gjennomføre for FBI og Det hvite hus.

Krevende prosess

- Det er ikke meningen at man skal kunngjøre kandidatene før det er foretatt en bakgrunnssjekk, en utspørring og før avtalen med det andre landet er i boks. Det er farlig å korte ned på prosessen. Dersom det skjer noe som vil gjøre kandidatene uskikket til jobben etter at det nå er annonsert, vil det føles som et slag i ansiktet. Det er både usmart og upassende, sier Barbara Bodine, tidligere ambassadør til Jemen med 33 års erfaring fra utenrikstjeneste, til Politico.

I tillegg er de aktuelle ambassadørkandidatene nødt til å godkjennes av Kongressen, noe de ennå ikke skal ha blitt.

CNBC skriver at prosessen tar lang tid, og at det kan være et problem for USA å miste diplomatiske forbindelser med en president som virker å ty til Twitter når han skal komme med kunngjøringer. Det kan også oppstå situasjoner i andre land, hvor presidenten nå ikke lenger har en ambassadør han kan ta direkte kontakt med.

Professor Scott Lucas, ekspert på USAs utenrikspolitikk, sier til CNBC at dette er et «risikabelt trekk».

- Han sier at det er 'mitt alternativ eller ingenting'. Han vil få fram at det er de som styrer og at det er de som lager reglene. Men det blir gjort på en veldig lite gjennomtenkt måte, sier Lucas.

- Diplomatiet klarer seg

Den amerikanske tv-kanalen har også snakket med James Edward Hoare, tidligere britisk diplomat og ekspert på diplomati og diplomatisk historie, som er uenig med Lucas.

- Diplomatiet klarer seg med den profesjonelle staben som stepper inn fram til Trump er i mål med de nye forbindelsene. Selv om avgjørelsen indikerer lite generøsitet og et ønske om å vise hvem som styrer, i tillegg til at det medfører personlige vanskeligheter for dem det omhandler, må ambassadørene ha vært klar over at de skulle ut av stillingen ganske kjapt etter 20. januar, sier Hoare til CNBC.

«Når vi jobber opp en ny utenrikspolitikk basert på amerikanske interesser, vil vi omfavne diplomatiet. Verden må vite at vi ikke kommer til andre land i søken etter fiender, at vi alltid er fornøyde når gamle fiender blir venner og når gamle venner blir allierte», står det i en politisk plan som ble publisert på sidene til Det hvite hus like etter innsettelsen i dag.

AVLEGGER EDEN: Øyeblikket da Trump blir USAs nye president. Video: AP / CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling