Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Opptøyene i Charlottesville

- Trump har gjort det ok å være åpent rasistisk

Innbyggerne i Charlottesville er fortsatt sinte, et halvt år etter nazimarsjen hvor en motdemonstrant ble drept.

BEKYMRET: Karen Jefferson (t.v.) og Theresa Thomas mener det ligger et stille sinne og ulmer i hjembyen. Opptøyene 12. august i 2017 satte småbyen Charlottesville på verdenskartet etter president Donald Trumps kommentarer om at det fantes fine folk både blant de høyreekstreme demonstrantene og antirasistene. Foto: Øistein Norum Monsen
BEKYMRET: Karen Jefferson (t.v.) og Theresa Thomas mener det ligger et stille sinne og ulmer i hjembyen. Opptøyene 12. august i 2017 satte småbyen Charlottesville på verdenskartet etter president Donald Trumps kommentarer om at det fantes fine folk både blant de høyreekstreme demonstrantene og antirasistene. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

CHARLOTTESVILLE (Dagbladet): - Det er et stille sinne. Fortsatt føles alt så ubehagelig uavklart, sier Theresa Thomas til Dagbladet.

Hun står sammen med vennen Karen Jefferson ved parken i Charlottesville i Virginia der en diger statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee er dekket til med svart plast.

Lokalbefolkningen har gitt ham tilnavnet «Bob in a bag». Et par kvartaler bortenfor er også en statue av en annen general, Stonewall Jackson, dekket til. Inntil et søksmål blir avgjort, er det uavklart om statuene, vil bli stående.

I fjor sommer kom høyreekstreme fra hele USA til den lille byen for å marsjere. De marsjerte gjennom gatene med våpen og ropte nazislagord. Mange av dem tilhørte den såkalte alternativhøyre-bevegelsen (alt.right journ.anm.). De hyllet sørstatsgeneralene og raseskillet som varte i lovverket sør i USA helt fram til 1960-tallet. Mange butikker stengte og folk rømte byen. Andre i lokalbefolkningen og utenbysfra kom for å demonstrere mot de høyreekstreme.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?