BEKYMRET: Karen Jefferson (t.v.) og Theresa Thomas mener det ligger et stille sinne og ulmer i hjembyen. Opptøyene 12. august i 2017 satte småbyen Charlottesville på verdenskartet etter president Donald Trumps kommentarer om at det fantes fine folk både blant de høyreekstreme demonstrantene og antirasistene. Foto: Øistein Norum Monsen
BEKYMRET: Karen Jefferson (t.v.) og Theresa Thomas mener det ligger et stille sinne og ulmer i hjembyen. Opptøyene 12. august i 2017 satte småbyen Charlottesville på verdenskartet etter president Donald Trumps kommentarer om at det fantes fine folk både blant de høyreekstreme demonstrantene og antirasistene. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Opptøyene i Charlottesville

- Trump har gjort det ok å være åpent rasistisk

Innbyggerne i Charlottesville er fortsatt sinte, et halvt år etter nazimarsjen hvor en motdemonstrant ble drept.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

CHARLOTTESVILLE (Dagbladet): - Det er et stille sinne. Fortsatt føles alt så ubehagelig uavklart, sier Theresa Thomas til Dagbladet.

Hun står sammen med vennen Karen Jefferson ved parken i Charlottesville i Virginia der en diger statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee er dekket til med svart plast.

Lokalbefolkningen har gitt ham tilnavnet «Bob in a bag». Et par kvartaler bortenfor er også en statue av en annen general, Stonewall Jackson, dekket til. Inntil et søksmål blir avgjort, er det uavklart om statuene, vil bli stående.

I fjor sommer kom høyreekstreme fra hele USA til den lille byen for å marsjere. De marsjerte gjennom gatene med våpen og ropte nazislagord. Mange av dem tilhørte den såkalte alternativhøyre-bevegelsen (alt.right journ.anm.). De hyllet sørstatsgeneralene og raseskillet som varte i lovverket sør i USA helt fram til 1960-tallet. Mange butikker stengte og folk rømte byen. Andre i lokalbefolkningen og utenbysfra kom for å demonstrere mot de høyreekstreme.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn