FAR OG SØNN: Donald Trump har tilsynelatende gjort en helomvendig når det gjelder sønnen Donald jrs møte med en russisk advokat. Foto: AP Photo / Manuel Balce Ceneta / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Donald Trump har tilsynelatende gjort en helomvendig når det gjelder sønnen Donald jrs møte med en russisk advokat. Foto: AP Photo / Manuel Balce Ceneta / NTB scanpixVis mer

Trump har gjort helomvending om sønnens russer-møte

- Dette var et møte for å få informasjon om en motstander.

I fjor sommer ble det kjent at Donald Trumps sønn, Donald Trump jr., i 2016 hadde et møte i Trump Tower i New York med den russiske advokaten Natalia Veselnitskaya.

Med seg på møtet hadde Trump jr. farens daværende valgkampsjef og nå bedragerisiktede, Paul Manafort, og Trumps svigersønn, Jared Kushner.

Trump dikterte uttalelse

Før møtet var de blitt lovet kompromitterende informasjon om Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton.

Da New York Times først omtalte møtet sendte Trump jr. en uttalelse til avisa, der han ga sin versjon av møtet.

- Det var et kort møte. Jeg ba Jared og Paul om å bli med. Vi diskuterte for det meste et program om adopsjon av russiske barn som var populært blant amerikanske familier for noen år siden, mens som siden har blitt stoppet av russiske myndigheter. Det var ikke et valgkamptema på det tidspunktet, så det var ikke noe å følge opp, heter det i uttalelsen fra Trump jr.

Siden den tid har det blitt kjent at det var president Trump som dikterte uttalelsen som ble sendt til avisa, men allerede neste dag tok saken en ny vending.

Da kom det fram at Trump jr. hadde blitt lovet kompromitterende informasjon om Hillary Clinton på møtet.

Det førte til at Trump jr. selv la ut en e-postutveksling mellom seg og den tidligere journalisten Rob Goldstone, som lovet ham «ødeleggende informasjon» om Hillary Clinton. I e-postene får presidentsønnen beskjed om at russiske myndigheter har informasjon som kan rette mistanke mot Clinton og hennes forhold til Russland.

I en e-post til Goldstone skriver Trump jr. at «hvis det er det du sier, så elsker jeg det».

Med andre ord måtte Trump-apparatet raskt gå tilbake på formålet med møtet.

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Snuoperasjon

President Trump har gjentatte ganger sagt at han ikke visste om møtet da det fant sted, en påstand hans sønn støtter. Like fullt dikterte altså senior den opprinnelige uttalelse som ble sendt til New York Times, der det ikke sto et eneste ord om bakgrunnen for møtet.

Og søndag kveld innrømmet også president Trump for første gang offentlig at hans sønn møtte Veselnitskaya for å få informasjon om Hillary Clinton.

«Dette var et møte for å få informasjon om en motstander, totalt lovlig og noe som blir gjort hele tiden i politikken - og det kom ikke noe ut av det. Jeg visste ikke om det», tvitret presidenten.

I samme tweeten gå han knallhardt ut mot nyhetsmedier som hevder at han er bekymret for at sønnen kan få problemer med spesialetterforsker Robert Mueller, som etterforsker Russland innblanding i det amerikanske valget, som følge av møtet.

«Falske nyheter, en fabrikasjon, at jeg er bekymret for møtet min herlige sønn, Donald, hadde i Trump Tower», skriver presidenten.

Trumps søndagstweet har uansett fyrt opp Trumps politiske motstandere. Adam Schiff, demokratenes leder i etterretningskomiteen i Representantenes hus, fyrer løs mot Trump.

«Russerne tilbød skadelig informasjon om din konkurrent. Din valgkampapparat aksepterte. Russerne leverte. Du villedet så landet med tanke på formålet med møtet i Trump Tower da det ble kjent. Nå sier du at du ikke visste noe på forhånd. Ikke noe av dette er normalt eller troverdig», skriver Schiff på Twitter.

Hevder Trump visste om møtet

Samtidig som Trump hele tiden har hevdet at han ikke visste om møtet i Trump Tower, hevdet CNN i slutten av juli at Donald Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, sier at presidenten visste om møtet med russerne i forkant.

Ifølge CNN hevder nemlig Cohen å ha vært til stede da Trump jr. informerte faren om russernes tilbud om informasjon om Clinton.

Det skal være en opplysning Cohen er villig til å dele med spesialetterforsker Mueller.

Det omstridte møtet er ett av flere spor i etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller. Han undersøker om Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter for å undergrave Clintons valgkamp.