Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump har godkjent Russland-sanksjoner

Bekrefter Det hvite hus.

NYE SANKSJONER: Donald Trump godkjenner i dag Senatets sanksjonspakke mot Russland. Her fra da han møtte Russlands president Vladimir Putin i forrige måned. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix
NYE SANKSJONER: Donald Trump godkjenner i dag Senatets sanksjonspakke mot Russland. Her fra da han møtte Russlands president Vladimir Putin i forrige måned. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

b(Dagbladet): USAs president Donald Trump har godkjent Senatets nye foreslåtte økonomiske sanksjoner mot Russland, bekrefter kilder i Det hvite hus til en rekke amerikanske medier.

Pakka med sanksjoner Senatet la fram kunne i utgangspunktet ikke blokkeres av presidentens veto. Trumps underskrift betyr imidlertid at sanksjonene nå er skrevet inn i lov.

Trump sendte ut en pressemelding en stund etter underskriften hans var annonsert.

Straff for valginnblanding

Det sier han at han støtter å straffe aggressiv og destabiliserende oppførsel fra Iran, Nord-Korea og Russland.

EN POLITISK TALE: Den amerikanske presidenten besøkte den internasjonale leiren for speidere, Jamboree i West Wirginia, mandag kveld. Flere raser mot talen hans foran 40 000 ungdommer. Video: CNN Vis mer

- Men lovgivningen er særdeles mangelfull, skriver Trump.

- Jeg undertegner denne avtalen for å holde landet samlet, sier han.

Den opprinnelige pakka har allerede ført til diplomatisk krise mellom de to stormaktene. Russland svarte på pakka med å kaste ut 755 diplomater.

- Jeg bestemte at det var på tide å vise at vi ikke vil la noen ting forbli ubesvart, sa Russlands president Vladimir Putin som svar på pakka.

Sanksjonene fra USA er en straffereaksjon på Russlands angivelige innblanding i det amerikanske presidentvalget.

Pakka innebærer også nye sanksjoner mot Iran og Nord-Korea.

Signeringen skjedde bak lukkede dører og uten at pressen var til stede.

Motvillig

Kort tid etter kom Trump med en skriftlig uttalelse der han ikke la skjul på at han er dypt uenig i loven han nettopp hadde signert.

- Ved å begrense lederens fleksibilitet, vil loven gjøre det vanskeligere for USA å inngå gode avtaler for det amerikanske folket, og det vil drive Kina, Russland og Nord-Korea mye nærmere hverandre, heter det i uttalelsen.

FORSVARER SØNNEN: Under en pressekonferanse i forbindelse med president Donald Trumps besøk i Paris, forsvarte Trump eldstesønnen etter avsløringene om Russland-møtet. Video CNN / Foto: AP Vis mer

Trump kritiserer også loven for å være i strid med grunnloven, som fastslår at utenrikspolitikken er presidentens ansvar. Når han likevel har valgt å signere den, er det av hensyn til nasjonal enhet, ifølge Trump.

Loven er tidligere blitt vedtatt i Kongressen med stort flertall, der republikanerne kontrollerer begge kamre. At de har gått imot Trumps vilje, skjer samtidig som presidenten har kommet på kollisjonskurs med stadig flere av sine egne partifeller.

Trump har tidligere forsøkt å både skrote og utvanne loven, men uten å lykkes.

Ifølge Trump vil han respektere noen av vedtakene, men han vil ikke love at alt blir satt ut i livet. I stedet heter det at han vil gi Kongressens preferanser en grundig og respektfull vurdering.

Energisektor

De nye sanksjonene mot Russland er rettet mot den russiske energisektoren. De gir amerikanske myndigheter mulighet til å straffe selskaper som er involvert i å utvikle russiske gass- og oljerørledninger, i tillegg til at det kan innføres begrensninger overfor russiske våpeneksportører.

Tyskland har reagert sterkt på sanksjonene, som de mener først og fremst er innført for å fremme amerikanske næringsinteresser.

MISTET TÅLMODIGHETEN: President Donald Trump hevder at Nord-Korea ikke har noe respekt for menneskeliv. Dette sa han da Sør-Koreas president Moon Jae-in besøkte Washington. Video: CNN Vis mer

Trump lovet under valgkampen at han ville sørge for et bedre forhold mellom USA og Russland. Men press fra hans eget parti, Republikanerne, har gjort at han har måttet å innta en tøffere holdning enn varslet.

Straff for valginnblanding

Begrunnelsen for straffetiltakene er at Russland forsøkte å manipulere valget i USA i fjor. De anses også som en straff for annekteringen av Krim-halvøya, som tilhører Ukraina, samt Russlands involvering i krigen i Syria på president Bashar al-Assads side.

Loven innebærer også økonomiske sanksjoner mot Iran og Nord-Korea. Ifølge Trump er målet å straffe og avskrekke regimene i de to landene fra dårlig oppførsel.

Trump holdt straks etter at den skriftlige uttalelsen ble offentliggjort, en pressekonferanse, men den handlet om innvandring, og Trump svarte ikke på spørsmål om sanksjonene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!