Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump har lånt 38 millioner dollar til sin egen valgkamp. Nå trenger han 750 millioner til

Kan ikke lenger hente alt fra egen lomme.

RIK: Donald Trump har bra med penger, men ikke nok til å punge ut for en hel valgkamp. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix
RIK: Donald Trump har bra med penger, men ikke nok til å punge ut for en hel valgkamp. Foto: REUTERS / Kevin Lamarque / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Donald Trump for alvor lanserte sitt presidentkandidatur i fjor sommer sa han at han skulle finansiere valgkampen selv, og la til at han er «really rich», et sitat Hillary Clinton har klippet inn i sitt første videoangrep på New York-forretningsmannen.

Han har langt på vei holdt sitt løfte fram til nå. Ifølge NPR har Trump til nå lånt 38 millioner dollar til sin egen valgkamporganisasjon. I tillegg har han fått inn 11 millioner dollar, stort sett fra mindre givere.

Men etter at Ted Cruz og John Kasich denne uka trakk seg, må Trump forberede seg på en nasjonal valgkamp mot Hillary Clinton (hvis ikke noe helt ekstraordinært skjer), og en slik valgkamp kan ifølge NPR koste over 750 millioner dollar.

Så mye er han naturlig nok ikke villig til å punge ut selv. I et intervju i MSNBC-programmet Morning Joe i går sa han at han forsåvidt kunne selge et par bygninger og betale alt selv, men at han kom til å søke pengestøtte, men ikke til seg selv, men til partiet.

Kan få igjen noe Wall Street Journal skriver at Trump og støttespillerne hans ikke hadde regnet med at Cruz og Kasich skulle trekke seg før etter primærvalget i California i starten av juni, og at de nå har måttet kaste seg rundt for å konsentrere seg om kampen mot Clinton.

Trump har drevet en relativt rimelig valgkamp, og langt på vei satset på å heller dominere mediaomtalen, noe han åpenbart har lyktes godt med.

Ifølge NPR kan Trump også få igjen noen av de 38 millionene dollar han har lånt, men det må skje før landsmøtet i juli, hvor han formelt vil utnevnes. Mitt Romney lånte i sin tid 44 millioner dollar til sin egen valgkamp, og endte med å gjøre det om til en donasjon.

Søker bred støtte Trump har gjort et stort poeng av at han betaler for sitt eget gilde, og at han derfor ikke er i lomma på noen, slik han har beskyldt Clinton og sine rivaler på republikansk side for å være.

Nå sier han at han vil søke smådonasjoner på samme måte som Bernie Sanders har gjort på demokratisk side.

- Donald har skaffet seg så bred støtte at vi vil forsøke å skaffe støtte fra både gamle partimedlemmer og de som har meldt seg inn på grunn av ham, sa Steven Mnuchin, Trump-kampanjens økonomisjef, til Wall Street Journal denne uka.

Trump vil også samarbeide med partiet.

- I selve valget er det ikke lenger en valgkamp for en enkeltperson, men for partiet. Så partiet vil også gjøre noe for å samle inn penger, og Trump har sagt at han er villig til det, sa Trump-strategen Paul Manafort da han ble intervjuet av Laura Ingraham i forrige uke.

Millioner til Clinton Clinton startet sitt innsamlingssamarbeid med det demokratiske partiet allerede i august i fjor. Ved utgangen av mars var det samlet inn mer enn 60 millioner dollar til «Hillary Victory Fund». 13 millioner av dette har til nå blitt overført til Clintons valgkampapparat, mens 6 millioner har gått til partiet, skriver Wall Street Journal.

Ved utgangen av april hadde Clinton til sammen samlet inn 213 millioner dollar, i tillegg til at organisasjoner som støtter henne har fått inn 67 millioner dollar, skriver avisa.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart