Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Påtroppende president i USA:

Trump har planer om å bygge mur, men ikke bare på grensen til Mexico

Engelsk storavis spør om det er et tegn på at Trump tror på klimaendringer likevel.

BYGG DEN MUREN! Her snakker Donald Trump med pressen ved sin golfresort i nærheten av Aberdeen i Skotland. Men ved resorten i Irland har han store planer. Foto:  David Moir / Reuters / NTB Scanpix
BYGG DEN MUREN! Her snakker Donald Trump med pressen ved sin golfresort i nærheten av Aberdeen i Skotland. Men ved resorten i Irland har han store planer. Foto:  David Moir / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Bygg den muren! ropte Donald Trump og hans tilhengere gjennom hele valgkampen.

DISKUTERTE MUREN: Donald Trump sa han og Mexicos president Enrique Peña Nieto ikke diskuterte hvem som skal betale for en fysisk barrière på grensen mellom USA og Mexico. Video: CNN Vis mer

8. november ble han valgt til president. I intervjuet etter valget, hvor den republikanske kandidaten slo Hillary Clinton i alle vippestater, svarte Trump «ja» på spørsmål fra programlederen om muren mot Mexico faktisk skal bli bygget. Men deler av sperringene kan komme i form av et gjerde, påpekte han.

RESORT: Slik ser Trumps golfresort ut. Foto: NTB Scanpix
RESORT: Slik ser Trumps golfresort ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men for enkelte områder er en mur mer passende, sa den nyvalgte presidenten om planene for USAs 3.200 kilometer lange grense mot Mexico, skriver NTB.

Mur ved havet

Men før valget satt et par karer rundt en bardisk med Guinness i glasset på andre siden av Atlanteren. De snakket om sjansene for at Trump kunne vinne valget.

- Hvis han vinner, blir den muren bygget, helt sikkert! jublet en av dem, ifølge The Guardian.

KONTROVERSIELL: Donald Trump har de siste årene kommet med flere oppsiktsvekkende uttalelser. Her har vi samlet noen av dem. Video: Reuters / AP / CNN / Scanpix Vis mer Vis mer

Men de snakket ikke om muren i Mexico, som Trump mener skal holde ulovlige innvandrere ute av landet. De snakket om en mur langs strandlinjen ved hans enorme golfresort ved Doonbeg i Irland.

Flere avslag

Lenge før Donald Trump begynte å snakke om USAs grense i sør, øynet han å bygge en tre kilometer lang mur langs ei offentlig strand, skrev Irish Times.

LIKE VED STRANDA: Rett ved denne vakre stranden ligger Trumps golfbane. Lang stien går nå glade golfere på vei til neste hull. Men stormer og stigende havnivå skaper bry for Trump. Nå vil han bygge en mur her for så skjerme golfbanen som er blitt kalt både naiv, monstrøs og ikke bærekraftig. Foto: NTB Scanpix
LIKE VED STRANDA: Rett ved denne vakre stranden ligger Trumps golfbane. Lang stien går nå glade golfere på vei til neste hull. Men stormer og stigende havnivå skaper bry for Trump. Nå vil han bygge en mur her for så skjerme golfbanen som er blitt kalt både naiv, monstrøs og ikke bærekraftig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lokale miljøforkjempere er imot muren, ettersom de mener den vil forhindre offentligheten tilgang til strandlinjen og ødelegge økosystemet. De oppfordrer lokale myndigheter til å avslå søknaden.

Tony Lowes i Irish Environment hevder hotellet ved eier Trump dumpet store steiner langs stranda ved Doughmore etter flere stormer i Februar 2013 uten tillatelse. Lokale myndigheter stoppet så arbeidet.

- Han truet da med å stenge ned resorten, sier Lowes til den irske avisa, som også skriver at Trump søkte om tillatelse til nasjonale myndigheter for å bygge muren i mars, men søknaden ble avslått.

Flere lokale innbyggere har derimot støttet forslaget. Men også mange av dem som er medlemmer ved golfklubben.

Ny søknad

Et lokal utviklingsselskap støttet også Trump. Selskapet fremholdt at dersom havet flommer over sanddynene, vil det forårsake store skader på Trumps golfbane, som utviklingsselskapet var forkjemper for at skulle bygges på 90-tallet.

Nå har Trumps irske selskap sendt inn en ny søknad til lokale myndigheter om å bygge mur, ifølge The Guardian.

Den påtroppende presidentens sønn, Eric Trump, besøkte golfbanen i sommer. Da husket han tilbake til 2014 da «20 eller 30 meter med sanddyner» allerede hadde erodert og forsvunnet ut i havet. Han fryktet at flere stormer ville føre til at den nylig oppgraderte og luksuriøse golfbanen ville forsvinne fullstendig.

- Havet stiger

The Gurdian spør seg om klimafornekteren Trump, som lovet å oppheve amerikanske klimatiltak og å skrote Parisavtalen, nå tror på global oppvarming.

Entreprenør Martin Kelly, som håper å få bygge muren som skal beskytte lavlandet i området og golfbanen, er ingen klimaskeptiker. Han har erfart at det blir flere og flere stormer og at kystlinjen blir spist opp.

- Havet stiger litt, meg global oppvarming, ved at isen smelter. Det ser man, det er helt sikkert, sier han til The Guardian.

Liker ikke vindmøller

I 2013 saksøkte Trump Skottland. Årsaken var at landet ga byggetillatelse til en vindpark i havgapet i nærheten av golfbanen.

Trump hevdet myndighetene hadde kommet med lovnader om at offshore-vindparken aldri skulle bygges. Han gikk flere runder i retten, før han i 2015 til slutt tapte i britisk høyesterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!