NY VERSJON: Etter massive reaksjoner mot det første innreiseforbudet, legger Donald Trump i dag fram en ny presidentordre. Foto: Gerald Ford / NTB Scanpix
NY VERSJON: Etter massive reaksjoner mot det første innreiseforbudet, legger Donald Trump i dag fram en ny presidentordre. Foto: Gerald Ford / NTB ScanpixVis mer

Trump har signert det nye innreiseforbudet: Nekter personer fra seks land inngang

Trer i kraft 16. mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump har med en presidentordre innført en ny, oppdatert versjon av det kontroversielle innreiseforbudet som tidligere i vinter ble slått ned på av amerikanske domstoler.

Det bekrefter Det hvite hus.

Det opprinnelige forbudet omfattet personer som har statsborgerskap i sju hovedsaklig muslimske land, Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen, og nektet dem adgang til USA.

I tillegg satte forbudet en stopper for alle flyktninger fra Syria på ubestemt tid.

Det nye innreiseforbudet nekter personer med statsborgerskap fra de samme landene inngang i USA, med unntak av Irak.

Dette er annerledes

Det nye innreiseforbudet trer i kraft 16. mars. Igjen er grunnen for innreiseforbudet at det skal forhindre utenlandske terrorister inngang til USA.

I tillegg til at Irak er utelatt fra forbudet, er flere ting annerledes ved det nye innreiseforbudet:

  • Personer fra de aktuelle landene som har visum eller oppholdstillatelse i USA, slipper inn i USA. Det risikerte de å ikke gjøre sist gang.
  • Presidentordren grunngir denne gangen mer i detalj hvorfor de aktuelle landene er blitt svartelistet. Begrunnelsene er så langt ikke kjent.

I praksis vil USA fra og med 16. mars ikke behandle visumsøknader fra personer med iransk, syrisk, sudansk, jemenittisk, libyisk eller somalisk statsborger i 90 dager.

USAs flyktningprogram settes i tillegg på vent i 120 dager, men de som allerede har fått innvilget opphold, får ankomme landet. Innreisenekten på ubestemt tid for syriske flyktninger er fjernet.

Bekreftet Irak-fjerning

I et intervju med Fox News tidligere idag, bekreftet Trump-rådgiver Kellyanne Conway at personer med oppholdstillatelse og visum kommer til å bli uttrykkelig unntatt fra Trumps reviderte presidentordre.

Hun bekreftet allerede da at Irak ikke lenger vil være blant de svartelistede landene.

- Irak er ikke lenger på lista, på grunn av deres forsterkede screening- og rapporteringstiltak, sa Conway om grunnen.

Det bekreftet også Rex Tillerson, USAs utenriksminister under en pressekonferanse tidligere i kveld, og sa følgende om landet:

- Irak er en viktig alliert i kampen for å bekjempe IS.

Videre snakket USAs justisminister, Jeff Sessions, om hvorfor USA og Donald Trump gjeninnfører en ny versjon av innreiseforbudet.

- Som alle nasjoner har USA rett til å kontrollere hvem som kommer inn i landet vårt, og holde ute de som ønsker oss som vondt, sa Sessions, og la til:

- Tre av statene oppført på lista finansierer terror.


Mener Trump satte seg i en sårbar posisjon

Kjennelser fra dommere i flere amerikanske delstater har den siste tida satt midlertidige stopper for innreiseforbudet.

- Presidentordre er ikke lover. Bare Kongressen kan lage og vedta lover. Presidentordre må være i tråd med grunnloven og vanligvis også de andre lovene i landet. Når man skriver under på presidentordre skjer det vanligvis med omhu, og man sender de ut på høring. Det har ikke Trump gjort, sa Sofie A. E. Høgestøl, stipendiat ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo, til Dagbladet i midten av februar.

Høgestøl har tatt mastergrad i amerikansk juss, med amerikansk grunnlovsrett som spesialtema. Ifølge henne er det måten presidentordren er utformet på, som medfører utfordringer for Trump.

- Det første jeg tenkte da jeg leste innreiseforbudet, var at dette ikke var utarbeidet av jurister. Man setter seg selv i en sårbar posisjon, når man velger å gjøre dette uten å sjekke det med jurister. Trump har laget en presidentordre som rammer bredt, og som har problematiske aspekter ved seg. Han har nokså vide fullmakter til å sette immigrasjonspolitikken i landet, men det må gjøres i tråd med grunnloven, sa Høgestøl.