Presidentvalgkampen

Trump har snart utliknet Clintons ledelse. Men kan meningsmålingene lyve om hans virkelige støtte?

Usikre og sjenerte velgere kan skape problemer for de som forsøker å tippe valgutfallet.

SNART DØDT LØP: Donald Trump har snart utliknet Hillary Clintons forsprang på meningsmålingene. Foto: REUTERS / Mike Blake       / NTB scanpix
SNART DØDT LØP: Donald Trump har snart utliknet Hillary Clintons forsprang på meningsmålingene. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En uke før valget er Donald Trump i ferd med å ta igjen Hillary Clintons ledelse på meningsmålingene. På Realclearpolitics gjennomsnittsmåling er Clinton nå bare 2,2 prosentpoeng foran, og Fivethirtyeight gir Trump over 25 prosents sjanse til å vinne.

Men kan Trumps oppslutning egentlig være enda større? Selv har han vært overbevist om det, særlig i periodene når målingene har sett som verst ut.

Sjenerte Trump-velgere

Trump-tilhengerne har spurt om det kan være en «Bradley»- eller «Shy Tory»-effekt. Afroamerikanske Tom Bradley lå ifølge meningsmålingene an til å bli guvernør i California i 1982, men tapte klart på valgdagen. I Storbritannia har De konservative (Tory-partiet) også gjort det bedre i valg enn på målingene. Begge deler har blitt forklart ved at enkelte velgere ikke har turt å si hvem de faktisk vil stemme på når meningsmålingsbyråene har ringt.

Gjelder det samme Trump i år? Er det enkelte som ikke tør å si at de vil stemme på kandidaten som beskyldes for uanstendig atferd mot en rekke kvinner og som har levert kontroversielle utspill på rekke og rad? Washington Post stilte spørsmålet i går. Konklusjonen er dessverre ikke helt klar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer