Trump har valgt CIA-sjef, justisminister og nasjonal sikkerhetsrådgiver

Donald Trumps regjering begynner å ta form.

NASJONAL SIKKERHETSRÅDIGVER: Donald Trump har utnevnt den pensjonerte generalen Michael Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver. Her er de to på scenen under et valgkamparrangement i september. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NASJONAL SIKKERHETSRÅDIGVER: Donald Trump har utnevnt den pensjonerte generalen Michael Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver. Her er de to på scenen under et valgkamparrangement i september. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs påtroppende president Donald Trump har fredag ettermiddag norsk tid utpekt en rekke personer til flere viktige stillinger i sin regjering.

Trump har utpekt Michael Flynn til nasjonal sikkerhetsrådgiver, Mike Pompeo til sjef for CIA og Jeff Sessions til justisminister, ifølge NTB.

Tidligere general

Michael Flynn er en tidligere general i den amerikanske hæren, og har tidligere vært direktør for det amerikanske forsvarets etterretningsbyrå Defence Intelligence Agency (DIA).

NASJONAL SIKKERHETSRÅDGIVER: Michael Flynn, pensjonert general og etterretningsoffiser, blir Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådigver. Foto: EPA / NTB Scanpix
NASJONAL SIKKERHETSRÅDGIVER: Michael Flynn, pensjonert general og etterretningsoffiser, blir Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådigver. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Michael Flynn var en av USAs mest anerkjente og respekterte etterretningsoffiserer. Som 56-åring i 2014 gikk han av med pensjon som direktør for DIA, et byrå med 17 000 ansatte, skriver Politico.

I juli gikk han på scenen på republikanernes landsmøte og ga en flammende tale om amerikansk eksepsjonalisme og kom med sin støtte til Republikanernes presidentkandidat.

Siden ble han en av Trumps viktigste rådgivere, spesielt på sikkerhets- og utenrikspolitikk. Det har derfor vært spekulert helt siden Trumps sjokkseier i forrige uke, at han ville få stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Vil støtte Nato

Dagbladet snakket med Flynn om Norge og Nato under et valgkamparrangement seint i oktober. Da fortalte den tidligere generalen at han støtter Nato, og ikke minst artikkel fem - avtalen som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle.

JUSTISMINISTER: Jeff Sessions, republikansk senator og tidligere statsadvokat, blir USAs neste justisminister. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
JUSTISMINISTER: Jeff Sessions, republikansk senator og tidligere statsadvokat, blir USAs neste justisminister. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Ja, selvfølgelig. Alliansen skal være sterk, men Nato må endres slik at det kan håndtere trusler i det 21. århundre. Nato er ikke skapt for å håndtere verken dataangrep eller terrorangrep, og er veldig dårlig på det, sa Flynn.

Videre argumenterte Flynn for at Nato-landene må følge avtalen innad i alliansen om å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvaret. Det er et mål for eksempel Norge ikke har fulgt opp, mens USA bruker 3,7 prosent av BNP. Det har skapt misnøye i USA.

Og det var altså dette Trump mente da han tidligere i valgkampen sådde tvil om hvorvidt USA ville følge artikkel fem hvis et europeisk medlemsland ble angrepet, forsøkte Flynn å forsikre Dagbladets lesere om.

CIA-sjef og justisminister

For et norsk publikum er Jeff Sessions, den kommende justisministeren, og Mike Pompeo, den kommende CIA-sjefen, mer uskrevne blader.

CIA-SJEF: Mike Pompeo, folkevalgt i Representantenes hus, blir USAs neste CIA-sjef. Foto: EPA / NTB Scanpix
CIA-SJEF: Mike Pompeo, folkevalgt i Representantenes hus, blir USAs neste CIA-sjef. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer

Sessions er en republikansk senator fra Alabama, og har representert delstaten i Senatet siden 1997. Før han ble senator, var han guvernør i Alabama i to år. Tidligere i valget ble det spekulert i om Sessions kom til å bli Trumps visepresidentkandidat, men valget falt altså på Mike Pence.

Sessions har tidligere vært statsadvokat i Alabama i tolv år. Han ble utpekt av tidligere president Ronald Reagan.

Mike Pompeo har sittet i Representantenes hus, et av to kamre i Kongressen, siden 2011. Han er republikaner, og har erfaring fra militæret. Han er i tillegg utdannet jurist.

DETTE PRIORITERTER HAN: Da den kommende presidenten, Donald Trump, besøkte Det hvite hus dagen etter valget, fikk han spørsmål om hva han vil prioritere først som president. Her er svaret. Video: CNN Vis mer