Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump heller kaldt vann i årene på unge innvandrere: - Ingen avtale!

Donald Trump har selv kommet med flere forslag til løsning på DACA-problemet, men nå er tålmodigheten brukt opp.

TIRADE: I et drøy halvår har republikanere og demokrater forsøkt å finne en løsning på DACA-problemet, men nå mener president Donald Trump at tiden har gått ut. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / NTB Scanpix
TIRADE: I et drøy halvår har republikanere og demokrater forsøkt å finne en løsning på DACA-problemet, men nå mener president Donald Trump at tiden har gått ut. Foto: REUTERS / Yuri Gripas / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst satt Donald Trump stopper for det såkalte DACA-programmet, som ble innført av Barack Obama.

DACA, som er en forkortelse for Deferred Action for Childhood Arrivals, gir personer som kom inn i USA som udokumenterte mindreårige en toårig arbeidstillatelse, som kan fornyes.

Stanset DACA

Da Trump stanset ordningen i fjor høst omfattet ordningen 800 000 personer. Og siden da har DACA nærmest hatt hovedrollen i det innenrikspolitiske spillet rundt både budsjetter og innstramminger i innvandringspolitikken.

Trump hadde opprinnelig gitt republikanske og demokratiske kongressmedlemmer en frist til 5. mars for å komme opp med en løsning for de unge innvandrerne, populært kalt «dreamers». Men det kom ingen løsning.

Det var ventet at en endelig budsjettløsning for det neste året ville inneholde en løsning for drømmerne, men den kom aldri, og foreløpig er det helt i det blå hvordan det endre for de unge innvandrerne.

Trump tok tidligere i år til orde for å gi 1,8 millioner unge, ulovlige innvandrere, altså langt flere enn de 800 000 som var omfattet av DACA, statsborgerskap. Men forslaget var en del av et større forslag, som også innbefattet penger til Trumps grensemur og innvandringsregulerende tiltak.

Noe demokratene ikke ville si ja til.

- Ingen avtale

Og nå heller president Donald Trump kaldt vann i årene på de unge drømmerne som desperat ønsker en løsning. Der han tidligere så ut til å være positiv til å få en løsning, er presidenten nå langt mer avvisende.

- Ingen Daca-avtale, tvitret presidenten søndag, som en del av en Twitter-tirade, som inneholdt både refs av demokrater og Mexico.

«Grensepolitiet får ikke lov til å gjøre jobben sin på grensa på grunn av de idiotiske liberale (demokratene) lovene», skrev presidenten.

Men også Mexico fikk sin del av skylden av Trump. Presidenten mener de gjør svært lite for å stoppe folk fra «å flomme inn over Mexicos grense i sør, og så inn i USA».

«De ler av våre dumme innvandringslover. De må stoppe den store strømmen av narkotika og mennesker, ellers vil jeg stanse deres melkeku, NAFTA. Trenger mur», tvitret Trump.

DIREKTE: Donald Trump er på besøk i San Diego, for å se på den nye grensemuren. Video: Ap Vis mer

På vei inn til påskegudstjenesten sammen med sin kone Melania, utdypet Trump overfor de frammøtte reporterne.

- Mexico må hjelpe oss på grensa. Hvis de ikke hjelper oss på grensa, så er det en veldig trist ting mellom våre to land. Mange mennesker kommer hit fordi de ønsker å utnytte DACA, sa Trump, ifølge nyhetsbyrået AP.

Som nok en gang ga demokratene skylden for at det ikke ligger en ny avtale for de unge innvandrerne på bordet.

- De hadde sjansen. Demokratene kastet den bort. De hadde store muligheter, men vi må se på det fordi Mexico må hjelpe oss på grensa. De strømmer rett gjennom Mexico. De sender dem inn i USA. Det kan ikke fortsette på den måten, sa Trump.

Presidenten får motstand

Akkurat hva Trump mente med at mange kommer for å utnytte DACA-programmet, er usikkert. Myndighetene utsteder nemlig ikke nye arbeidstillatelser, og programmet er stengt for nye deltakere. Eksisterende tillatelser kan fortsatt fornyes.

I sin voldsomme Twitter-utblåsning hevdet Trump også at situasjonen på grensa blir stadig mer farlig og at karavaner av innvandrere er på vei mot grensa.

Twitter-tiraden kom like etter at «Fox and Friends», et TV-program Trump ofte ser på, i et innslag sa at 1200 personer, flesteparten av dem fra Honduras, var på vei til USA.

Tittelen på innslaget var «karavaner med ulovlige innvandrere på vei til USA».

Flere demokrater pekte i etterkant av utblåsningen på at Trumps kommentarer viser at han ikke skjønner hva som ligger i DACA-programmet.

- Alle som vil inn i DACA-ordningen må bevise at de bodde i USA for 11 år siden. Hver dag er tydeligvis dagen for aprilsnarrer i Det hvite hus, sier Luis V. Gutiérrez, demokratisk medlem av Representantenes hus, ifølge Washington Post.

Amerikanere vil ha ny avtale

Men når Trump nå gir uttrykk for at en DACA-avtale ikke lenger ligger på bordet, har han ikke støtte fra hele det republikanske partiet heller. De aller fleste er nemlig positive til en ny avtale for de unge innvandrerne.

- En ekte leder bevarer og tilbyr håp, han tar ikke håpet fra uskyldige barn som kaller Amerika sitt hjem, skrev Ohio-guvernør John Kasich, republikaner og Trump-kritiker på Twitter etter presidentens utblåsning.

For både republikanerne og demokratene er lystne på å finne en løsning på DACA-problemet. Ikke minst fordi det store flertallet av innbyggerne i USA ønsker at de får bli i landet.

Ifølge en meningsmåling fra CNN fra februar mener 83 prosent av amerikanerne at innvandrerne som tilfredsstiller kravene som ligger i DACA, må få bli.

Begge partiene har kommet ned forslag til løsning, men så langt har de ikke blitt enige om noe.

Dermed må de unge innvandrerne fremdeles leve med usikkerheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!