Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump henter inn Clinton-advokat. Varsler mer aggressiv tilnærming til Russland-etterforskningen

- Hansken blir kanskje kastet, sier rådgiver.

GÅR HARDERE TIL VERKS: Donald Trumps advokatlag kan komme til å gå mer aggressivt til verks mot Russland-etterforskningen i tida som kommer. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB scanpix
GÅR HARDERE TIL VERKS: Donald Trumps advokatlag kan komme til å gå mer aggressivt til verks mot Russland-etterforskningen i tida som kommer. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tida har Donald Trump gjort flere endringer blant advokatmannskapet som skal gi ham råd i forbindelse med Russland-etterforskningen, og onsdag ble det kjent at Ty Cobb, som har vært helt sentral i Det hvite hus' håndtering av saken, går av.

Cobb erstattes av en kjent skikkelse, nemlig Emmet Flood. Han representerte tidligere president Bill Clinton under riksrettssaken i 1998 og 1999.

- Cobb skal representere presidenten og administrasjonen i Russland-heksejakten, sa pressesjef Sarah Huckabee Sanders.

- Ny fase

Og ifølge folk tett på presidenten signaliserer den siste tids utskiftninger en mer aggressiv tilnærming til etterforskningen.

- Dette signaliserer en ny fase. Vi ser på alle muligheter. Vi utelukker ingenting. Men hanskene blir kanskje kastet, sier en av Trumps rådgivere til Washington Post.

Flood skal jobbe samme med resten av advokatene ved Det hvite hus, for å meisle ut en ny strategi for hvordan Trump skal forholde seg til spesialetterforsker Mueller.

Samtidig skriver avisa at Cobb, som nå er på vei ut, har vært en forkjemper for at Trump skal la seg intervjue av Mueller.

Og CNN skriver at Cobb skal ha vært ukomfortabel med Trumps stadige angrep på Mueller på Twitter. En kilde sier at det skal ha vært en bister stemning mellom Trump og Cobb.

- Han var ukomfortabel med Mueller-tweetene, sier kilden til CNN, og legger til at Cobb ikke ønsket å være en del av «skittkastingen».

Cobb skal forsøkt å få presidenten til å la være å komme med trusler mot Mueller-etterforskningen. Han skal også ved flere anledninger ha gjort det klart overfor presidenten at han «ikke kan gå ned den veien».

Andre medlemmer av Trumps juridiske lag skal ønske en mer konfronterende linje overfor Mueller, blant dem Jay Sekulow. Han har bedt Trumps advokater veie opp argumenter for og mot å kjempe mot en stevning fra Mueller.

- Jay følte at han trengte noen som var mer aggressiv. Det er ikke kritikk av Ty, men det er bare sånn vi skal gjøre dette, sier Rudolph Giuliani, som er Trumps personlige sjefsadvokat i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Stevner kanskje presidenten

Cobb representerte ikke Trump personlig, men var en sentral rådgiver og har koordinert omgangen med Mueller og samarbeidet tett med presidentens personlige advokater.

Trump har som kjent gjentatte ganger omtalt etterforskningen som «en heksejakt», og har kommet med flerfoldige angrep rettet mot etterforskningen. Det skal altså være dette Cobb ikke kunne leve med lenger.

Denne uka fortalte også John Dowd, som fram til mars var Donald Trumps sjefsadvokat for Russland-etterforskningen, at spesialetterforsker Mueller under et møte i mars luftet muligheten for at han kan komme til å stevne Trump inn for en storjury for å få ham til å avgi vitnemål i forbindelse med etterforskningen.

Det skal være første gang Mueller har antydet at han kan komme til å stevne presidenten.

Ifølge Dowd skal Mueller ha tatt opp muligheten for å stevne Trump da han ble gjort oppmerksom på at presidenten ikke føler seg forpliktet til å snakke med etterforskere.

49 spørsmål

Etter møtet i mars skal Muellers team ha gått med på å gi Trumps advokater konkret informasjon om hva de ønsket å spørre Trump om. Ut ifra denne informasjonen formulerte Trumps advokat Jay Sekulow 49 spørsmål som han trodde presidenten kom til å få.

Disse spørsmålene ble denne uka omtalt av New York Times, og viser blant annet at han etterforsker om presidenten hindret etterforskningen gjennom å sparke tidligere FBI-direktør James Comey.

Så seint som natt til torsdag fyrte Trump igjen løs mot Mueller-etterforskningen.

Da siterte han sin tidligere sjefsadvokat John Dowd, som under møtet med Mueller i mars skal ha sagt: «Dette er ikke en lek. Dere forstyrrer arbeidet til den amerikanske presidenten».

«Når Nord-Korea, Kina, Midtøsten og så mye annet, så er det ikke mye tid til å tenke på dette, spesielt siden det ikke var noen «sammenblanding» med Russland», tvitrer Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media