Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump hevder at Obama førte samme forbudspolitikk og skrev lista over landene. Faktasjekkene sier noe annet

«Min politikk er lik den Obama førte i 2011».

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at USAs president Donald J. Trump skrev under en presidentordre som omfatter innreiseforbud i landet, har reaksjonene vært mange.

Innreiseforbudet nekter mennesker med statsborgerskap i Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen adgang i USA i 90 dager.

Søndag svarte presidenten på kritikken ved å trekke en parallell til tidligere president Barack Obamas politikk i 2011.

«Min politikk er lik den Obama førte i 2011 da han forbød utstedelse av visum til flyktninger fra Irak i en periode på seks måneder. De sju landene som er nevnt i presidentordren er de samme landene som tidligere ble regnet som kilder til terror av Obama-administrasjonen», skrev Trump-administrasjonen i en uttalelse i forbindelse med presidentordren.

Kentucky-saken

Argumentet er senere blitt hyppig brukt som argument mot dem som kritiserer innreiseforbudet, blant annet i sosiale medier.

Washington Post har imidlertid utført en faktasjekk, som konkluderer med at Trumps parallell til Obama er uriktig.

Avisa påpeker at få medier skrev om Obama-administrasjonens håndfaste reaksjon i 2011, men saken tok det utgangspunkt i funnet av to terrorister tilknyttet al-Qaida.

De to mennene hadde utgitt seg for å være flyktninger fra Irak og fikk bodde i Kentucky i USA. I 2011 ble de pågrepet av amerikanske myndigheter, og Reuters skriver at det amerikanske justisdepartementet mente mennene hadde hjulpet al-Qaida-ekstremister i Irak. Saken fikk navnet Kentucky-saken.

Ifølge ABC News fikk funnet av de to irakiske terroristene følgende konsekvens under Obama: «Som resultat av Kentucky-saken stoppet utenriksdepartementet behandlingen av irakiske flyktninger i seks måneder i 2011». Nyhetskanalen skriver at de har fått informasjonen fra en offentlig tjenestemann.

Washington Post skriver at Kentucky-saken resulterte i at Obama-administrasjonen lovet å se på papirene til 58 000 irakere, som allerede var kommet til landet, på nytt. Samtidig skulle bakrunnssjekkene bli mer omfattende.

- Obama-administrasjonen forbød ikke visum

Også Jon Finer, som blant annet jobbet som stabsjef under utenriksminister John Kerry og som rådgiver i Obama-administrasjonen, avviser at Trump og Obamas politikk er direkte sammenliknbar på dette området.

I en artikkel i Foreign Policy skriver han at det er mange grunner til å karakterisere Trumps innreiseforbud som avskylig.

«Hvis man ser bort fra at Trumps team på en uvanlig måte ser mot forgjengernes politikk for å dekke over det, vil det være verdt å peke på at dette utsagnet (Trumps uttalelse om Obamas politikk i 2011 journ. anm.) tilslører minst fem enorme forskjeller mellom presidentordren som Det hvite hus ga ut på fredag, og hva Obama-administrasjonen gjorde.»

Han trekker blant annet fram at det Obama-administrasjonen gjorde i 2011 bare omhandlet flyktninger og dem som søkte om «Special Immigrant Visa».

Samtidig understreker han at Obamas politikk ikke var et forbud.

«Obama-administrasjonen forbød ikke 'visum for flyktninger fra Irak i en perioda på seks måneder'. For det første reiser ikke flyktninger med visum. Enda viktigere, mens pågangen av irakiske flyktninger avtok betydelig i løpet av Obama-administrasjonens granskning, fikk flyktninger fortsatt komme inn i landet på det tidspunktet og det var ikke en eneste måned uten at irakiske flyktninger kom inn i landet.»

Jon Finer påpeker i tillegg at Obamas poltikk kom som følge av en konkret trussel - Kentucky-saken, mens Trumps forbud verken bygger på etterretning eller bevis.

Mener lista er tatt ut av kontekst

Siden Finers artikkel ble publisert i går, er den blitt oppdatert med en kommentar som omhandler at det var Obama-administrasjonen som satte opp lista over de sju landene som Trump nå har innført innreiseforbud overfor.

Også dette momentet blir brukt som argument mot dem som kritiserer Trumps innreiseforbud.

Finer mener at de sju landene er tatt ut av kontekst, og skriver at borgere fra Irak, Iran, Sudan og Syria var nødt til å få utstedt visum for å komme inn i landet etter terrorangrepet i San Bernadino i 2015, i motsetning til reisende fra andre land - som ikke trengte visum. Libya, Somalia og Jemen ble lagt til i februar 2016.

Satte ikke landene på forbudsliste

Nettstedet Snopes - som faktasjekker aktuelle påstander eller historier - har også tatt for seg lista med de sju landene.

«Valgte tidligere president Barack Obama ut de sju landene som nå omfattes av Donald Trumps presidentordre som forbyr immigrasjon?», spør de.

Konklusjonen er at påstanden både er riktig og uriktig. Snopes skriver at de sju landene ble omtalt som «land eller områder av bekymring» og at de ble lagt til som en såkalt «rider» til «The Visa Waiver Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015».

En «rider» er et vedlegg som blir tillagt et dokument i lovsammenheng, med hensikt om å dempe den opprinnelige lovteksten.

Det ble altså ikke ilagt noe forbud mot mennesker fra disse sju landene, men kontrollen med de aktuelle borgerne ble skjerpet ved at det ble obligatorisk å søke om visum.

- Obama er grunnleggende uenig

Via talsmann Kevin Lewis, uttalte tidligere president Barack Obama seg i går for første gang siden presidentinnsettelsen.

GALT: Den britiske utenriksministeren Boris Johnson kaller USAs innreiseforbud for splittende og galt under en tale i parlamentet. Video: AP Vis mer

I gårsdagens uttalelse kom det blant annet fram at Obama støtter protestene mot Trumps innreiseforbud. I tillegg ble parallellen til Obama-administrasjonens politikk tatt opp:

«Hva gjelder sammenlikningen med president Obamas utenrikspolitiske beslutninger, som vi tidligere har hørt, er presidenten grunnleggende uenig i tanken om diskriminering av individer på bakgrunn av tro eller religion.»

Oppsummeringsvis kan man altså konkludere med følgende:
Ved å underskrive en presidentordre 27. januar nektet Donald Trump mennesker fra Iran, Irak, Libya, Syria, Somalia, Sudan, og Jemen visumutstedelse og/eller innreise i landet i 90 dager. Samtidig er alle flyktninger nektet innreise i 120 dager og syriske flyktninger nektet innreise på ubestemt tid.

I 2011 bestemte Obama-administrasjonen at behandlingen av saken omhandlende flyktninger fra Irak skulle stanses midlertidig, fordi de måtte gjennom en mer omfattende behandlingsprosess som følge av Kentucky-saken. Vedtaket gjorde at det tok betraktelig lengre tid for irakere å få godkjent innreisevisum, noen måtte også starte pågående visumprosesser på nytt.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling