TERROR: Noe vitner beskriver som en hvit bøtte eksploderte på t-banen like ved Parsons Green t-bane-stasjon fredag morgen. Det er så langt ikke meldt om dødsfall, men et titalls mennesker er sendt til sykehus med brannskader. Video: AP CV/ SCANPIX / CNN. Foto: Kevin Coombs / Reuters / NTB Scanpix. Vis mer

Angrepet i London:

Trump hevder britisk politi vet hvem som står bak angrepet: - En taperterrorist

I mai kalte Donald Trump amerikanske lekkasjer etter terrorangrepet i Manchester «en trussel mot sikkerheten». Nå kan han selv ha stått for en enorm lekkasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 22 personer er kjørt til sykehus etter det antatte terrorangrepet på Parsons Green T-banestasjon i London fredag. Ingen skal være kritisk skadd.

London-politiet bekreftet ved 11-tida at de etterforsker en «terrorhendelse», etter det som har blitt beskrevet som en eksplosjon på Londons undergrunnsbane.

Britisk politi har foreløpig vært forsiktig med å si noe om hva som faktisk skjedde, og understreker at de «må sørge for at informasjonen er nøyaktig» før de deler noe med offentligheten.

- Taper-terrorist

Man vet derfor foreløpig lite om gjerningspersonen(e). USAs president Donald Trump går imidlertid langt i å fortelle at britiske myndigheter allerede vet hvem som står bak det antatte angrepet.

- Nok et angrep av en taperterrorist. Dette er syke og gale mennesker som Scotland Yard har fulgt med på. Vi må være proaktive, skriver Trump på Twitter.

Scotland Yard har ikke sagt dette. I det minste ikke offentlig.

Det finnes faktisk foreløpig ingen bekreftede rapporter som bekrefter Trumps påstand om at britisk politi eller etterretning har fulgt med på den antatte terroristen. Dersom påstanden fra USAs president faktisk stemmer, og ikke bare er oppspinn, er det nærliggende å anta at informasjonen er delt mellom britisk og amerikansk etterretning.

London-politiet har så langt ikke kommentert Trumps påstander.

- Dette er ikke noe vi kommer til å kommentere, sier en talsperson for politiet, ifølge RTE.

22 SKADD: Londons ambulansetjeneste sier 22 pasienter er tatt med til sykehus etter terrorhendelsen på Parsons Green T-banestasjon i London. Ingen er kritisk skadd. 
Foto: Peter MacDiarmid / REX / Shutterstock / NTB Scanpix
22 SKADD: Londons ambulansetjeneste sier 22 pasienter er tatt med til sykehus etter terrorhendelsen på Parsons Green T-banestasjon i London. Ingen er kritisk skadd. Foto: Peter MacDiarmid / REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Taperterrorister må bli håndtert på en mye tøffere måte. Internett er deres viktigste rekrutteringsverktøy, som vi må stenge og bli flinkere til å bruke, skriver Trump videre.

På sedvanlig vis benytter også Trump muligheten til å fremme sin egen politikk:

- Innreisenekten til USA burde bli mye mer omfattende, tøffere og mer spesifikk. Men idiotisk nok, så ville ikke det vært politisk korrekt, skriver han før han følger opp:

- Vi har kommet lenger i kampen mot ISIS de siste ni månedene, enn Obama-administrasjonen klarte på åtte år. Vi må være proaktive og fæle!

Raste mot lekkasjer

Stemningen har ikke vært på topp mellom britisk og amerikansk etterretning den siste tida. Etter selvmordsangrepet under en Ariana Grande-konsert på Manchester Arena 22. mai i år, ble informasjon ved flere anledninger offentliggjort før politiet selv hadde bekreftet informasjonen.

Identiteten på den mistenkte gjerningsmannen, Salman Abedi (22), ble blant annet bekreftet av ikke-navngitte amerikanske etterretningskilder før britisk politi like etter meldte om en pressekonferanse der de bekreftet at Abedi var den mistenkte.

Amerikanske CBS og NBC News publiserte dermed navnet til den antatte selvmordsbomberen timer før andre medier kunne gå ut med det samme.

Det var også amerikanske tjenestemenn som sto bak informasjonen om at Abedi skal ha tatt tog fra London til Manchester like før angrepet.

Innførte etterretningsstopp

To dager etter angrepet publiserte også New York Times en rekke bilder som viser det som skal være Manchester-gjerningsmannens sekk, samt det som kan være detonatoren som ble brukt til å utløse selvmordsbomba i angrepet.

Avisa skrev ikke hvor de har fått bildene fra, men omtalte det som «politibilder», og skrev at det som er avfotografert er bevismateriale i britiske myndigheters etterforskning.

Det ble seinere bekreftet at lekkasjene kom fra amerikansk etterretning som mottok bildene av sine britiske kolleger.

LEKKER?: USAs president Donald Trump hevder at britisk etterretning har fulgt med på den eller de som sto bak det antatte terrorangrepet mot et T-bane-tog tidligere i dag. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix
LEKKER?: USAs president Donald Trump hevder at britisk etterretning har fulgt med på den eller de som sto bak det antatte terrorangrepet mot et T-bane-tog tidligere i dag. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Det ble ikke godt mottatt av britene. Spesielt Manchester-politiet ble ifølge BBC rasende over at materialet de delte med USA seinere ble lekket til pressen, noe de mente svekket etterforskningen. Krisen var komplett da britene innførte en foreløpig stans i all utveksling av etterretningsinformasjon og etterforskningsmateriale med amerikansk etterretning.

- En alvorlig trussel

Etter et møte mellom Storbritannias statsminister Theresa May og USAs president Donald Trump, under NATO-toppmøtet i Brussel, snudde imidlertid britene. Trump lovet på sin side å etterforske lekkasjene, som han kalte «dypt bekymringsfulle» og en «alvorlig trussel mot vår nasjonale sikkerhet».

USAs utenriksminister Rex Tillerson gikk også i ettertid ut og sa at USA tar det fulle og hele ansvaret for lekkasjene av etterforskningsmateriale etter Manchester-terroren.

Etter et møte med den britiske utenriksministeren Boris Johnson i London, sa Tillerson at Washington beklager lekkasjene av konfidensielt etterforskningsmateriale.

- Det spesielle forholdet som eksisterer mellom våre to land vil helt klart tåle denne uheldige hendelsen, sa Tillerson.