Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Republikanere fjerner seg fra Donald Trump

Trump hevder det var «veldig fine folk» i nazimarsj. Møtes med vantro og massiv fordømmelse

USAs president Donald Trump sier begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppsto da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen.

TRUMP: Tirsdag kveld, under en pressekonferanse i Trump Tower, sjokkerte president Trump en hel verden da han uttalte at begge sider har skyld i de voldelige opptøyene som oppstod da høyreekstreme demonstrerte i Charlottesville i helgen. Slik introduserte CNNs TV-anker Anderson Cooper hendelsen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Uttalelsene fra Trump kom under en pressekonferanse i Trump Tower i New York, som gikk fullstendig av sporet.

HARDT PRESSET: Mange mener at USAs president Donald Trump burde vært mye klarere i sin kritikk mot demonstrasjonen som nynazister og såkalte hvite nasjonalister holdt i Charlottesville i helga. Mandag gikk han ut og kalte Ku Klux Klan og nynazister for kriminelle, men tirsdag snudde han igjen. Foto: Evan Vucci / Ap / Scanpix Vis mer

Opprinnelig skulle pressekonferansen handle om infrastruktur, men det ble raskt spørsmål om hvordan han håndterte helgas høyreekstreme demonstrasjon og motdemonstrasjonen i Charlottesville i Virginia.

En 32 år gammel kvinne ble drept og om lag 20 ble såret da en mann med antatte nazi-sympatier lørdag kjørte inn i en gruppe motdemonstranter. Samme dag unngikk Trump i en uttalelse å fordømme nynazister, Ku Klux Klan og andre høyreekstreme. Etter massiv kritikk kom han endelig med en fordømmelse mandag. Men tirsdag trakk han igjen fram uttalelsen fra lørdag og klandret «mange sider» for det som skjedde.

- Ondskapsfullt og fryktelig

- Du hadde en gruppe på en side, og du hadde en gruppe på den andre siden, og de kom mot hverandre med klubber. Det var ondskapsfullt og fryktelig. Det er skyld på begge sider, sa Trump under pressekonferansen.

Mange var rystet og reagerte sterkt etter at Trump sa at også motdemonstrantene var veldig voldelige og kalte dem «alt-left» som et motstykke til den høyreekstreme alternativ-høyre-bevegelsen som støttet Trump under valgkampen. Under marsjen var mange av de høyreekstreme tungt væpnet mens de ropte nazistiske slagord.

- Veldig fine folk

Selv avviste Trump at demonstrantene hadde gjort det klart at de var nynazister selv om de brukte nynazistiske symboler og slagord.

- Du hadde noen veldig dårlige folk i den gruppa. Men du hadde også veldig fine folk i begge grupper, sier Trump.

Etterpå ville reaksjonene fra alle kanter nesten ingen ende ta.

Jødisk datter

- Hvis Trump ikke en gang vil forsvare sin jødiske datter, tror jeg det er veldig lite håp for resten av oss, sier den kjente CNN-kommentatoren Van Jones.

Trumps egen datter Ivanka konverterte til jødedommen da hun giftet seg med Jared Kushner, som nå jobber som seniorrådgiver for Trump i Det hvite hus.

- Jeg lurer på om det jeg så faktisk var virkelig, sier Fox News-kommentatoren Kat Timpf.

- Han er som en lastebil som har løpt løpsk. Og vi ser republikanerne som har sittet bak på lasteplanet hoppe av mens lastebilen raser mot stupet, sier tidligere seniorrådgiver for Barack Obama, David Axelrod, til CNN.

Mange profilerte republikanere markerer nå svært tydelig avstand fra Trump.

Den republikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten, Marco Rubio, gjentok først twitter-meldingen han skrev lørdag:

IKKE LENGER GOD STEMNING: USAs president Donald Trump sammen med den republikanske senatoren Marco Rubio. Foto: NTB Scanpix
IKKE LENGER GOD STEMNING: USAs president Donald Trump sammen med den republikanske senatoren Marco Rubio. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Veldig viktig for nasjonen å høre presidenten beskrive hendelsene i Charlottesville som det de er, et terrorangrep fra hvite nasjonalister.

- Gammel ondskap

Deretter skrev han en twitter-post i seks deler.

- Arrangørene av demonstrasjonen som inspirerte og ledet til terrorangrepet i Charlottesville har 100 prosent av skylda av flere grunner. De er tilhengere av en ond idelogi som hevder at noen mennesker er mindreverdige på grunn av rase, etnisitet eller opprinnelsesland. Når en hel bevegelse er bygd på sinne og hat mot folk som er annerledes enn deg, retteferdiggjør det og fører det til vold mot dem. Disse gruppene i dag bruker de samme symbolene og samme argumentene som nazi- og KKK-grupper, som er ansvarlige for noen av de verste kriminelle handlingene mot menneskeheten noensinne, skriver Rubio og legger til:

- Herr president. Du kan ikke la hvite nasjonalister få dele bare deler av skylda. De støtter ideer som koster landet og verden så mye smerte. Hvite nasjonalist-grupper vil se det å bare få 50 prosent av skylda som en seier. Vi kan ikke tillate denne gamle ondskapet å gjenoppstå, skriver den republikanske senatoren.

Heller ikke den republikanske speakeren i Kongressen, Paul Ryan, støtter presidenten.

- Vi må være tydelige. Hvit nasjonalisme er frastøtende. Fordommene går mot alt dette landet står for. Det kan ikke være noen moralsk tvetydighet, skriver han på Twitter kort tid etter Trumps pressekonferanse.

SINNE: Sinte demonstranter uten for Donald Trumps skyskraper i New York. Foto: AFP PHOTO
SINNE: Sinte demonstranter uten for Donald Trumps skyskraper i New York. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Trump kom med uttalelsene mens han er hjemme på besøk i Trump Tower i New York for første gang siden han ble president. På hjemmebane er han fra før svært upopulær, og utenfor skyskraperen samlet demonstrantene seg for den tredje kvelden på rad.

- BEGGE SIDER HAR SKYLD: Da Trump holdt en pressekonferanse om infrastruktur og transport, ble temaet raskt et annet da reporterne i salen fikk stille spørsmål. Donald Trump ble grillet i sine meninger om demonstrasjonene i helga, hvor han blant annet uttaler at begge sider har skyld. Video: Det hvite hus Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!