AVSLO: I fjor ble Donald Trump kåret til «Person of the year» av Time Magazine. Ifølge ham selv ville han sannsynligvis blitt det i år også, men han avslo. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpix
AVSLO: I fjor ble Donald Trump kåret til «Person of the year» av Time Magazine. Ifølge ham selv ville han sannsynligvis blitt det i år også, men han avslo. Foto: AP Photo / Alex Brandon / NTB scanpixVis mer

Trump hevder han avslo å bli kåret til Times «årets person»

Men presidenten møter motbør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 7. desember i fjor ble det kjent Donald Trump var utpekt til «person of the year» av magasinet Time.

Kåringa baserer seg på hvilken person som har hatt størst innflytelse - positivt eller negativt - i året som er gått.

- Ikke godt nok

Nå nærmer det seg på ny kåring fra Time, og ifølge Donald Trump kunne han ha «vunnet» kåringen i år også. Det hevder han i alle fall på Twitter.

«Time Magazine ringte og sa at jeg SANNSYNLIGVIS ville bli utpekt til «Man (Person) of the Year» som i fjor, men jeg måtte gått med på et intervju og en stor fotoshoot. Jeg sa at sannsynligvis ikke er godt nok, så jeg avslo. Takk uansett», skriver Trump på Twitter.

Siden Trump ble kåret til årets person i fjor, ville det være ganske oppsiktsvekkende om det stemmer at han faktisk blir utpekt i år også.

Noen timer etter Trumps tweet slår også Time tilbake mot presidentens påstand.

«Presidenten tar feil om hvordan vi velger «årets person». Time kommenterer ikke vårt valg før det publiseres, som er 6. desember», skriver Time på Twitter.

Tidligere redaktør i Time, Richard Stengel, er en av dem som var raskest ute med å kommentere Trumps tweet. Han mener at Trump neppe velges i år.

«Jeg hater å fortelle deg dette, men SANNSYNLIGVIS betyr at du IKKE er «Person of the year». De ville bare ha en fotoshoot. Men jeg er sikker på at du fremdeles har den falske Time-forsiden lagret ett eller annet sted», skriver Stengel.

Falsk magasinforside

Og med det sikter han til historien om den falske Time-forsiden som hang ved Trumps mange golfbaner i USA, Skottland og Irland. Den falske forsiden var datert 1. mars 2009.

I sommer bekreftet Time Magazine over at de hadde bedt Trump-administrasjonen om å fjerne bildene.

Den falske magasinforsiden sto i sterk kontrast til den som faktisk sto på trykk 1. mars 2009. Da var det nemlig Kate Winslet som preget forsiden i forbindelse med hennes Oscar-suksess.

Og Trump ser ut til å ha et oppheng på nettopp Times forsider. I 2015, da Angela Merkel ble utpekt, spådde Trump at han aldri ville bli den samme æren til del.

«Jeg fortalte dere at Time Magazine aldri ville velge meg som «årets person», på tross av at jeg var storfavoritt. De valgte personen som ødelegger Tyskland», lød meldingen fra Trump på Twitter.

Sannspådd var han altså ikke, og ifølge Time tar altså presidenten feil når han mener han sannsynligvis blir «årets person» igjen.

Saudi-Arabias kronprins

Men på sine egne sider har de allerede ute en avstemning, for å få vite hvem leserne mener bør kåres til årets person. Så langt er det Mohammed bin Salman som leder avstemningen.

bin Salman har vært kronprins i Saudi-Arabia i et halvår, men har allerede gjort flere ting som har fått verdenssamfunnet til å sperre opp øynene.

I august uttalte kronprinsen at han åpner opp for å tillate bikini på et luksushotell ved Rødehavet, og i september ble det kjent at kvinner endelig for lov til å kjøre bil og han opphevet forbudet mot gym for jenter.

Og i oktober ble det kjent at landet tillater kvinner på stadioner fra 2018 og kronprinsen varslet nye tider med moderat islam og alternativ energi.

Og så seint som i november ble 48 personer, inkludert elleve prinser, fire ministre og ti tidligere ministre, arrestert for korrupsjon. Bak arrestasjonene sto bin Salman.

Men om bin Salman skulle vinne avstemningen, som stenger 3. desember, betyr ikke det at han blir kåret til «årets person».

«Times redaktører har makta til å avgjøre hvem som blir «årets person», men leserne spiller en viktig rolle. Times årlige avstemning gir redaktørene et innblikk i hvem dere mener formet 2017», skriver magasinet.

Hvem som blir utpekt til 2017s viktigste person blir offentliggjort 6. desember.