Trump hevder Obama står bak millionsøksmål mot ham

Kjendisrikingen Donald Trump tenner alle plugger.

SAKSØKES: Kjendisriking Donald Trump under lanseringen i 2005 av Trump University som han nå saksøkes for. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews
SAKSØKES: Kjendisriking Donald Trump under lanseringen i 2005 av Trump University som han nå saksøkes for. Foto: AP Photo/Bebeto MatthewsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Eiendomsmagnaten, programlederen og missekongen Donald Trump er rasende etter at New Yorks justisminister på delstatsnivå, Eric Schneiderman, lørdag saksøkte ham for 40  millioner dollar (om lag 240 millioner kroner).

I søksmålet hevder Schneiderman at eiendomsmagnatens utdanningsinstitusjon Trump University, har bedratt en rekke studenter og gitt falske løfter om at de skal bli rike.

Obama-møte Trump går så langt som å hevde at USAs president, Barack Obama, står bak det juridiske angrepet, og viser til et møte mellom Schneiderman og presidenten.

- De møttes torsdag kveld. Jeg blir saksøkt av Schneiderman klokka ett på en lørdag. Tenk over det. Hvilke offentlige myndigheter har noensinne i historien kommet med søksmål på en lørdag? Jeg har aldri hørt om dette, sier Trump til Fox News.

Han beskriver søksmålet som inkompetent utformet.

- Dette kan potensielt bli nok en skandale for Obama-administrasjonen, sier Trump.

Trump gikk også særdeles hardt ut på Twitter og skrev at Schneiderman «forsøker å utpresse meg» og beskrev justisministeren som «en lettvekter» og «total sleazebag».

Slår tilbake Schneiderman slo tilbake i et intervju med CNN mandag. Han bekrefter at han møtte Obama torsdag kveld, men sier at Trump ikke var et tema.

- Presidenten og jeg hadde langt viktigere ting å snakke om en Donald Trump. Jeg har aldri diskutert Donald Trump med presidenten, sier Schneiderman.

Han anklager også Trump for å bruke skandalen til å skape oppmerksomhet rundt seg selv.

- Han er en showmann. Det virker ikke som han mener det finnes noe sånt som en dårlig overskrift, sier Schneiderman.

Han forklarer at mange av de 5000 studentene som betalte så mye som 35000 dollar (om lag 210 000 kroner) trodde at de i det minste skulle få møte Trump. I stedet fikk de tatt bilde av seg selv ved siden av et bilde av Trump i autentisk størrelse.

SAKSØKER: Justisminister for delstaten New York, Eric Schneiderman, saksøker Donald Trump for 40 millioner dollar. Foto: New York State Attorney General's office/Handout via Reuters/Files
SAKSØKER: Justisminister for delstaten New York, Eric Schneiderman, saksøker Donald Trump for 40 millioner dollar. Foto: New York State Attorney General's office/Handout via Reuters/Files Vis mer

- Trump University drev med bedrag gjennom kostbare prgrammer som skapte ekte finansiell skade. Trump University, med Donald Trumps deltakelse, brukte Trumps navn og kjendisstatus til å utnytte forbrukere som trodde på Trump-merkevaren, sier Schneiderman.

- Utpressing Delstatsmyndighetene krevde for flere år siden at Trump forandret navnet på utdanningsinstitusjonen og hevdet at den manglet tillatelse og ikke tilfredsstilte kravene for å kunne kalle seg et universitet. I 2011 forandret de navn til Trump Entrepreneur Institute, men har siden fått en rekke klager fra folk som følte seg lurt.

Søksmålet Trump fikk servert lørdag tar for seg en rekke klagesaker fra 2005 til 2011.

I 2010 ga Trump 12500 dollar (om lag 75000 kroner) til Schneidermans valgkamp, men Trump hevder nå at Schneiderman er på en hevntokt etter at Trump nektet å gi ham mer økonomisk støtte.

- Donald Trump vil ikke sette seg ned og godta å bli utpresse av noen som helst, inkludert justisministeren, sier Trumps advokat, Michael D. Cohen til AP.

- Det faktum at han er modig nok til å følge etterforskningen hvor enn den måtte lede, sier mye om herr Schneidermans karakter, svarer Schneidermans talsmann, Andrew Friedman til nyhetsbyrået.

Til kamp mot Obama Tidligere har Trump fått mye oppmerksomhet ved å angripe Obama og stille spørsmål ved om han faktisk er født i USA, slik grunnloven krever at presidenten skal være. Obama la for over to år siden fram en fødselsattesten som feiet all tvil til side.  Likevel har Trump fortsatt å skaffe seg oppmerksomhet ved å stille spørsmål ved presidentens fødested.

Trump, som utvilsomt har en stor porsjon selvtillit, har også flere ganger flørtet med tanken på selv å stille som republikansk presidentkandidat.

MØTE: USAs president, Barack Obama, møtte Schneiderman to dager før Schneiderman serverte Donald Trump søksmålet. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin
MØTE: USAs president, Barack Obama, møtte Schneiderman to dager før Schneiderman serverte Donald Trump søksmålet. Foto: AP Photo/Jacquelyn Martin Vis mer