Donald Trump

Trump hinter om radikal endring i Kina-politikken. Ekspertene frykter krise

Donald Trump mener USA ikke må være bundet av «ett Kina»-politikken.

PRESIDENTMODUS: Donald Trump inntar Det hvite hus om en drøy måned. I disse dager begynner mye av politikken å ta form. Nå har han gjort det klart at han ikke vil la seg diktere av Kina. Her deltar Trump på en fotballkamp mellom den amerikanske hæren og den amerikanske marinen i Baltimore på lørdag.  Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix
PRESIDENTMODUS: Donald Trump inntar Det hvite hus om en drøy måned. I disse dager begynner mye av politikken å ta form. Nå har han gjort det klart at han ikke vil la seg diktere av Kina. Her deltar Trump på en fotballkamp mellom den amerikanske hæren og den amerikanske marinen i Baltimore på lørdag.  Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at Donald Trump ble valgt til president, er det ett spørsmål som har gnagd analytikere og ekspertene mer enn noe annet. Hvordan vil den påtroppende presidenten opptre i utenrikspolitikken?

Det har vært aller mest snakk om en normalisering av forholdet til Russland, men Trumps mulige Kina-politikk har virkelig havnet under lupen etter en telefonsamtale forrige lørdag.

Da snakket han med Taiwans president Tsai Ing-wen, og ble den første sittende eller blivende presidenten i USA som har direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979, såvidt offentligheten er bekjent.

Utfordrer Kina-politikken

Siden da har USA anerkjent og respektert Kinas definisjon av Taiwan som en utbryterrepublikk. Nå varsler Trump at USA kan endre sin politikk på feltet radikalt.

- Jeg forstår «ett Kina»-politikken, men jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av «ett Kina»-politikken, med mindre vi får til en avtale med Kina om andre ting, som for eksempel handel, sier Donald Trump i et intervju med Fox News søndag.

Trump signaliserte videre at han ikke vil være redd for å konfrontere Kina. Han anklager Kina for ikke å samarbeide med USA om håndtering av sin valuta, Nord-Korea og deres kjernefysiske våpen og den spente situasjonen i Sør-Kinahavet, der han sier Kina bygger en massiv festning. Han mener at Kina kunne tatt tak i situasjonen i Nord-Korea.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer