<strong>PRESIDENTMODUS:</strong> Donald Trump inntar Det hvite hus om en drøy måned. I disse dager begynner mye av politikken å ta form. Nå har han gjort det klart at han ikke vil la seg diktere av Kina. Her deltar Trump på en fotballkamp mellom den amerikanske hæren og den amerikanske marinen i Baltimore på lørdag. &nbsp;Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix
PRESIDENTMODUS: Donald Trump inntar Det hvite hus om en drøy måned. I disse dager begynner mye av politikken å ta form. Nå har han gjort det klart at han ikke vil la seg diktere av Kina. Her deltar Trump på en fotballkamp mellom den amerikanske hæren og den amerikanske marinen i Baltimore på lørdag.  Foto: AP Photo/Andrew Harnik/NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump

Trump hinter om radikal endring i Kina-politikken. Ekspertene frykter krise

Donald Trump mener USA ikke må være bundet av «ett Kina»-politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at Donald Trump ble valgt til president, er det ett spørsmål som har gnagd analytikere og ekspertene mer enn noe annet. Hvordan vil den påtroppende presidenten opptre i utenrikspolitikken?

Det har vært aller mest snakk om en normalisering av forholdet til Russland, men Trumps mulige Kina-politikk har virkelig havnet under lupen etter en telefonsamtale forrige lørdag.

Da snakket han med Taiwans president Tsai Ing-wen, og ble den første sittende eller blivende presidenten i USA som har direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979, såvidt offentligheten er bekjent.

Utfordrer Kina-politikken

Siden da har USA anerkjent og respektert Kinas definisjon av Taiwan som en utbryterrepublikk. Nå varsler Trump at USA kan endre sin politikk på feltet radikalt.

- Jeg forstår «ett Kina»-politikken, men jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av «ett Kina»-politikken, med mindre vi får til en avtale med Kina om andre ting, som for eksempel handel, sier Donald Trump i et intervju med Fox News søndag.

Trump signaliserte videre at han ikke vil være redd for å konfrontere Kina. Han anklager Kina for ikke å samarbeide med USA om håndtering av sin valuta, Nord-Korea og deres kjernefysiske våpen og den spente situasjonen i Sør-Kinahavet, der han sier Kina bygger en massiv festning. Han mener at Kina kunne tatt tak i situasjonen i Nord-Korea.

- De hjelper oss ikke i det hele tatt, sier Trump.

Trump er tydelig på at han ikke vil la seg diktere av Kina, men ekspertene er bekymret over signalene den påtroppende presidenten nå kommer med.

Ikke åpen for forhandling

I avisa Global Times, som er et partiorgan for det styrende kommunistpartiet, advares det kraftig mot å droppe «ett Kina»-politikken på lederplass mandag.

- «Ett-Kina»-politikken er ikke åpen for forhandling, skriver avisa og beskylder USAs kommende president for å være like uvitende om diplomati som et barn, ifølge NTB.

I kommentaren blir det gjort klart at hvis USA åpenlyst støtter Taiwans uavhengighet og selger våpen til øya, vil Kina kunne støtte krefter som er fiendtlig innstilt overfor USA.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

- Hvorfor skulle ikke vi kunne støtte dem offentlig, eller i all hemmelighet selge dem våpen, spørres det i lederen

- Kan føre til krise

Tidligere Asia-rådgiver for George W. Bush, Mike Green, sier til Reuters at det vil være en tabbe å ikke anerkjenne «ett Kina»-politikken. Han mener det vil føre til kaos i forholdet mellom USA og Kina og at det kan ødelegge for Vestens samarbeid med Kina om problemene i Nord-Korea. Han tror imidlertid ikke det vil gå så langt.

- Det var logisk av Trump å varsle at han ikke vil la seg styre i spørsmål som for eksempel Taiwan. Obama var for imøtekommende med Beijing i begynnelsen og fikk dermed mindre spillerom i spørsmål om Sør-Kinahavet, for eksempel, sier han.

Professor Jessica Chen Weiss ved Cornell University, advarer også.

- Kine er villig til å sette hele forholdet til USA til side for å vise hvor viktig de mener Taiwan-spørsmålet er. Når en avgjørelse om å gjøre slutt på en politisk praksis som har vart i tiår kommer på så kort varsel og i klar tale, øker det sjansen for misforståelser som kan føre til krise mellom USA og Kina på grunn av Taiwan, sier Chen Weiss til Reuters.

- Som en elefant i en glassbutikk

Trump forsvarte i intervjuet også telefonsamtalen med Taiwans president.

Ifølge Trump ble han varslet et par timer før Taiwans president ringte ham, ikke uker eller enda lenger, som det har vært spekulert i. Han sier det ville vært respektløst å ikke besvare samtalen fra Tsai da hun ringte for å gratulere ham med presidentvalget.

- Det var en veldig fin, kort samtale. Og hvorfor skal en annen stat kunne si at jeg ikke skulle motta samtalen, spør Trump.

Dagbladets kommentator Inger Bentzrud mener Trump gikk på en diplomatisk blunder av dimensjoner ved å ta telefonsamtalen.

«I forholdet til Kina oppfører Donald Trump seg som en elefant i en glassbutikk» skrev Bentzrud.

«Hva står egentlig på spill her? Verdensfreden, vil enkelte kaldkrigspolitikere hevde. Spørsmålet om «Ett Kina» er en av de såkalte kjerneverdier i det kinesiske kommunistpartiets politikk. Bare det å ytre offentlig at Tibet, Xinjiang eller Taiwan – eller Hongkong i disse dager – skulle ha noe som helst legitimt krav på selvstendighet, er tabu i Kina. Kina er villig til å gå til krig for å bevare sin enhet. Eller, i Taiwans tilfelle, sin illusjon om enhet» skrev Bentzrud i forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer