Trump hjemsøkes av Watergate-skandalen

For første gang siden Watergate-skandalen, anklages en president for å være personlig involvert i ulovlig valgkampfinansiering, ifølge CNN.

PRESSET ØKER: Etter at Paul Manafort ble kjent skyldig for svindel, og Michael Cohen gjorde en avtale med påtalemyndighetene, øker presset rundt president Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix
PRESSET ØKER: Etter at Paul Manafort ble kjent skyldig for svindel, og Michael Cohen gjorde en avtale med påtalemyndighetene, øker presset rundt president Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nå som Donald Trump er inne i døgnet som omtales som hans verste i løpet av presidentskapet, er det én spesiell hendelse som mange ikke klarer å la være å nevne: Watergate-skandalen.

USAs hittil største politiske skandale startet med et innbrudd i Demokratenes nasjonale hovedkvarter i 1972, og endte med at president Richard Nixon i 1974 ble den første amerikanske presidenten til å frivillig gå av midt under presidentperioden.

TALTE: Mens Trumps tidligere allierte har sitt å stri med i domstolene, holdt presidenten tale i West Virginia. Men han nevnte verken Manafort eller Cohen. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

I løpet av prosessen ble det avslørt at Watergate-innbruddet bare var en av flere aksjoner med hensikt å undergrave Demokratenes valgkamp.

Det ble aldri lagt fram bevis som knyttet Nixon direkte til aksjonene, men det ble derimot bevist at presidenten aktivt arbeidet for å hindre etterforskningen mot ham og representanter fra Det hvite hus.

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Sammenlikningene

Siden spesialetterforsker Robert Mueller startet Russland-etterforskningen for over ett år siden, for å undersøke om Trump-kampanjen samarbeidet med Russland for å undergrave Hillary Clintons valgkampanje i 2016, har den jevnlig blitt sammenliknet med Watergate-skandalen.

I løpet av natta har blant annet CNN operert med tittelen «All the president's men», som refererer til filmatiseringen av Washington Post-journalistene Carl Bernstein og Bob Woodwards versjon av hvordan Watergate-skandalen utspant seg.

Bernstein uttalte seg nylig om sammenlikningen. Overfor The Guardian sa han at det åpenbart finnes likheter mellom Watergate-skandalen og Russland-etterforskningen, men at dette likevel er verre.

Mens Esquires politiske kommentator, Charles Pierce, skriver følgende:

«Jeg opplevde Watergate. Jeg opplevde Saturday Night Massacre. Ingenting kan måle seg med dette.»

Funnet skyldig

Sammenlikningene tok seg opp som en følge av nyhetene om at Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort ble kjent skyldig i åtte av 18 tiltalepunkter, mens Trumps tidligere advokat, Michael Cohen, erklærte seg selv skyldig i svindel og ulovlig valgkampfinansiering.

Det mest oppsiktsvekkende var at Cohen også indirekte hevdet at utbetalingene av såkalte hysjpenger til Stormy Daniels og Karen McDougal var «i samarbeid med, og i regi av» Donald Trump.

I forkant av Cohens avtale med påtalemyndigheten, fortalte advokaten hans at han har rådført seg med John Dean - Nixons tidligere rådgiver.

Da presset rundt Watergate-skandalen økte i 1973, valgte Dean å gjøre det samme som Cohen nå gjør - å inngå en avtale med påtalemyndigheten.

- Høres kjent ut

Han forklarte seg om hvordan Nixon forsøkte å dekke over skandalen, og at han autoriserte utbetalinger av hysjpenger til de involverte innbruddstyvene.

Da Dean stilte til intervju med CNN i natt, ble han spurt om situasjonen virker kjent.

- Det høres kjent ut, svarte han og fulgte opp:

- Jeg mener at det var interessant at han dro inn Trump mens han forklarte seg under ed. Jeg har vært gjennom det, og det er ikke et tidspunkt hvor man gir falsk forklaring til dommeren, sa han.

Deans forklaring alene var derimot ikke nok til å felle Nixon, men da presidenten ble nødt til å offentliggjøre et opptak av en samtale med ham, hvor de diskuterte utbetalinger til innbruddstyvene, ble det hele vanskeligere å håndtere, ifølge Time Magazine.

Seinere ble det også kjent at Nixon hadde gjort lydopptak av flere samtaler i Det ovale kontor.

Også Michael Cohen hevder å ha opptak hvor han diskuterer utbetalinger av hysjpenger med Donald Trump.

LYDOPPTAK: CNN sendte hemmelig lydopptak der Trump diskuterer å kjøpe rettighetene til Playboy-modellens historie. Video: CNN Vis mer

Alle presidentens menn

En annen likhet er at flere av Nixons medarbeidere ble stilt for retten, og ble enten dømt eller erkjente seg selv skyldig i forskjellige lovbrudd.

Til nå har fem av Trumps ansatte enten blitt kjent skyldig, eller erkjent seg selv skyldig i kriminelle handlinger:

Valgkampsjef Paul Manafort, nestkommanderende i Trumps valgkamporganisasjon Rick Gates, sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, rådgiver George Papadopoulos og advokat Michael Cohen

«Massakren»

Den nåværende presidenten kjenner godt til skandalen. I mars skrev han på Twitter at Obama-administrasjonen startet etterforskning av hans valgkampanje «uten bevis for at det var gjort noe galt», og fulgte opp med å kalle det «større enn Watergate».

Med kunnskap om skandalen i bakhodet, skal det mye til for at vi får se en gjentakelse av lørdagen som omtales som «Saturday Night Massacre».

20. oktober 1973 beordret president Nixon først justisminister Elliot Richardson om å sparke spesialetterforsker Archibald Cox. Richardson nektet å gjøre det, og valgte i stedet å trekke seg.

Den samme ordren fikk visejustisminister William Ruckelshaus, som også valgte å trekke seg i stedet.

Så gikk Nixon til Robert Bork, som hadde den tredje høyeste stillingen i justisdepartementet. Bork fulgte Nixons ordre, og en av Watergate-skandalens mest kontroversielle episoder var et faktum.

Mueller under press

Donald Trump har benektet enhver anklage om et angivelig samarbeid med Russland om å undergrave Hillary Clintons valgkampanje i 2016. Og omtaler stadig Russland-etterforskningen som en heksejakt.

I januar skrev New York Times at Trump har forsøkte å gjøre det samme som Nixon, å sparke spesialetterforsker Mueller. Den gang tilbakeviste Trump påstandene og kalte dem «fake news».

I april uttalte imidlertid Trumps pressetalskvinne, Sarah Sanders, at Trump har makt til å kvitte seg med Mueller. Uttalelsene ble møtt med advarsler fra amerikanske politikere, hvor blant annet republikaneren Chris Grassley uttalte at det ville være «politisk selvmord».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer