Stormingen av Kongressen:

Trump-høring har startet: - Første store testen

Gjennom høringen som startet mandag, skal en dommer ta stilling til om Donald Trump kan holdes juridisk ansvarlig for Kongress-stormingen 6. januar i fjor.

HEVDER HAN ER IMMUN: Donald Trump og hans advokater fremholder at han har immunitet, fordi han var president da Kongress-angrepet fant sted. Her fra talen han holdt rett før angrepet. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB
HEVDER HAN ER IMMUN: Donald Trump og hans advokater fremholder at han har immunitet, fordi han var president da Kongress-angrepet fant sted. Her fra talen han holdt rett før angrepet. Foto: Jim Bourg / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Har Donald Trump, som tidligere president, rettslig immunitet?

Dette er blant spørsmålene dommer Amit Mehta i Washington D.Cs distriktsdomstol skal ta stilling til, gjennom høringen som startet mandag.

Bakgrunnen er et sivilt søksmål mot den tidligere presidenten og flere folkevalgte. Anklagene knytter seg til deres roller i stormingen av Kongress-bygningen 6. januar 2021.

Trump ble frikjent i riksrettssaken mot seg, der han var tiltalt for å oppildne til angrepet på Kongressen. Denne gangen kan resultatet bli annerledes, men det forutsetter at dommeren mener at den tidligere presidenten ikke har slik immunitet, forklarer Civita-rådgiver og USA-ekspert, Eirik Løkke.

- Dette er den første store testen på om et sivilt søksmål, som ligger utenfor den politiske prosessen, er en måte å holde Trump ansvarlig for angrepet på Kongressen, forklarer han.

- Står ikke over loven

En president har som utgangspunkt immunitet fra sivilrettslige saker, så lenge denne personen innehar vervet.

- Angrepet skjedde jo mens Trump fortsatt var president, men det er ikke slik at en president står over loven eller har immunitet for absolutt alle saker, sier Løkke.

Dersom dommeren lander på at Trump har immunitet, vil det være mindre interessant om han de facto har begått ulovlige handlinger, mener han.

- Denne høringen er rett og slett grunnlaget for hva slags juridisk ansvar Trump kan tenkes å ha.

- Var stille

Under dagens høring stilte dommmeren ett spørsmål gjentatte ganger:

Hvorfor sa han ingenting?

KOAS: Et år har gått siden Trump-tilhengeren stormet den amerikanske kongressen 6. januar 2021. Reporter: Christian Fjermeros / Video: AP Vis mer

Mens folkemassene tok seg inn i kongressbygningen satt den daværende presidenten helt stille i båten.

- Det var et nesten to timers vindu hvor presidenten ikke sa «stopp, kom dere ut av Kongressen, dette er ikke det jeg vil ha dere til å gjøre», sa dommer Mehta, ifølge CNN.

- Hva skal jeg gjøre med det faktum at presidenten ikke umiddelbart fordømte denne oppførselen (...) og sendte en tweet som man kan argumentere for at forverret ting? Kan ikke det bety, at presidenten kan ha vært enig i hvordan demonstrantene oppførte seg inne i kongressbygget den dagen, spurte hun.

Trumps advokat, Jesse Binnall, sier til kanalen at han mener at absolutt alt Trump gjorde mens han var president, er omfattet av immuniteten han hadde.

Han mener også at Trump oppfordret demonstrantene til å opptre «fredelig og patriotisk».

- Så du mener at jeg skal ignorere hva han sa i sin helhet, spurte dommeren.

Det korte svaret til Binnall var «ja», da han mener at rollen som president gir immunitet når det kommer til alle uttalelser, skriver NBC.

- Ganske trygg

Civita-rådgiveren sier han vil bli overrasket dersom dommeren mener at Trump ikke har et juridisk ansvar for anklagene som er rettet mot ham.

Det betyr ikke nødvendigvis at Trump er skyldig, understreker Løkke, men vil i prinsippet bety at en president også kan holdes ansvarlig for handlingene sine i en rettssak - dersom bevisene er sterke nok.

- Det skal sies at det politiske ansvaret ble tatt i form av riksrett, men det er i stor grad en politisk sak og verktøy som ligger utenfor den sivilrettslige prosess.

REFSES: USAs president Joe Biden går hardt ut mot eks-president Donald Trump ett år etter kongresstormingen. Video: AP Vis mer

- Jeg er ganske trygg på at dommeren i denne saken skal ta en juridisk beslutning som ikke er farget av politisk ståsted.

Akkurat nå jobber 6. januar-komiteen, bestående av medlemmer fra Representantenes hus, med å gjennomgå dokumenter og avhøre vitner.

Høringene har foreløpig stort sett gått bak lukkede dører, men Løkke mener det ikke er usannsynlig at de etter hvert kan åpne for TV-overføringer.

- Kan ende med at rapporten blir lagt i en skuff

Komiteen har dårlig tid, påpeker Løkke. Akkurat nå har Demokratene flertall i Representantenes hus, men det kan snu i høstens mellomvalg.

- Hvis de ikke greier å bli ferdige innen valget, kan det ende med at hele rapporten blir lagt i en skuff. Republikanerne har jo forsøkt å motarbeide dette, og vil fortsette å gjøre det, fordi de mener det er en utpreget politisk prosess.

Samtidig erkjenner han at komiteens framtidige konklusjoner neppe vil påvirke velgermassene i den ene eller andre retningen.

- I dag er USA så politisert, at det spiller nesten ingen rolle hva komiteen kommer frem til. De kan ha så mange beviser de bare vil, men folk vil uansett tolke det inn i sin egen agenda. Det er synd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer