Trump hudfletter ordføreren i hjembyen

- Han er USAs verste ordfører, sier presidenten.

FYRER LØS: Donald Trump er definitivt ikke medlem av fanklubben til New York-ordfører Bille de Blasio. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpix
FYRER LØS: Donald Trump er definitivt ikke medlem av fanklubben til New York-ordfører Bille de Blasio. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB scanpixVis mer

Torsdag ble det klart at New Yorks ordfører Bill de Blasio kaster seg inn i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i neste års presidentvalg.

de Blasio er med det den 23. demokraten til å kaste seg inn i kampen om å få utfordre nåværende president, Donald Trump.

De to herrene de Blasio og Trump har lite til overs for hverandre. Da han annonserte sitt kandidatur fyrte de Blasio av gårde noen salver mot Trump, som kommer fra New York.

- Trump er en bedrager

de Blasio kalte blant annet Trump for en «bølle», før han i et intervjue med ABC News gikk enda lenger.

VIL BLI PRESIDENT: New York-ordfører, Bill de Blasio. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB scanpix
VIL BLI PRESIDENT: New York-ordfører, Bill de Blasio. Foto: REUTERS / Brendan McDermid / NTB scanpix Vis mer

- Alle fra New York vet at han er en bedrager. Vi kjenner triksene hans, sa de Blasio, ifølge CNN.

At de Blasio meldte seg på i kampen om presidentvervet, samtidig som han sendte noen spark i retning av presidenten, har selvsagt ikke gått ubemerket hen.

Trump publiserte torsdag kveld en video på Twitter, der han på ingen måte sparer på kruttet.

- Jeg kan ikke tro det. Jeg hørte akkurat at den verste ordføreren i New Yorks historie, og uten tvil den verste ordføreren i USA, nå blir med i presidentvalget. Det vil aldri skje. Jeg er veldig flink til å forutse sånne ting, sier Trump, og fortsetter.

- Hvis du liker høye skatter og kriminalitet, så kan du stemme på ham. Men folk flest liker ikke det. Jeg ønsker ham lykke til, men det hadde vært best om du kom deg tilbake til New York og gjorde jobben din den lille tiden du har igjen.

Twitter-krangel med presidentsønn

Dette er for øvrig «bare» det andre angrepet fra Trump-familien mot de Blasio denne uka. Tidligere i uka fyrte de Blasio og Eric Trump, presidentens sønn, løs mot hverandre.

Bakgrunnen for disputten, som foregikk på Twitter, var at de Blasio hadde kommet med noen lite fordelaktige kommentarer om Trump Organization under en pressekonferanse, der han la fram nye tiltak for å bekjempe klimakrisa.

- I denne byen har vi nå gjort et vedtak som krever at bygninger stopper destruktive utslipp, og det starter med denne bygningen her - Trump Tower. Det er åpenbart at Trump Organization er litt følsomme overfor at vi påpeker hva de gjør mot klimaet og måten disse bygningene er en del av problemet, sa de Blasio, ifølge Huffington Post.

Eric Trump kalte dette angrepet «misbruk av makt» og «uetisk».

«Spar meg. Du og faren din har i flere tiår unndratt skatt og snyte deres arbeidere. New Yorks nye grønne avtale er en lov Trumps ikke kommer unna med å bryte. Fiks bygningene dine eller betal prisen», repliserte de Blasio, som igjen fikk svar på tiltale fra presidentsønnen.

«Spar meg? For det første har du aldri skapt en jobb i hele ditt liv. For det andre har det gått i dass med denne byen under ditt lederskap. Kriminaliteten går opp, mennene og kvinnene i politiet forakter deg, hjemløsheten øker, gatene er skitne og folk forlater byen i rekordtall».

Selv i et demokratisk felt der Donald Trump, og familien, ikke har så lett for å finne noen de ønsker å si noe pent om, er trolig de Blasio en av dem de har minst til overs for.

Ordfører siden 2014

de Blasio har vært ordfører i New York siden 2014, da han tok over for Michael Bloomberg.

I motsetning til hva Eric Trump måtte mene så er den voldelige kriminaliteten i New York kraftig redusert de siste åra. Andre ting ordføreren kan vise til er at han har sørget for en kraftig utvidelse av tilgangen til barnehage og at han har begrenset politimetoder som regnes for å være diskriminerende.

Det kan likevel bli vanskelig for de Blasio å nå fram i et demokratisk felt som allerede er fullt av kandidater som ligger til venstre i partiet, der også de Blasio hører hjemme. skriver NTB.

En viss skepsis er det også å hente blant New Yorks innbyggere. En relativt fersk måling viser at 76 prosent av newyorkerne mener at han ikke bør stille som presidentkandidat. Uten at det gjør de Blasio pessimistisk. Han mener at hans budskap om å bekjempe økonomisk ulikhet vil bli tatt godt imot av vanlige amerikanere.

– Det er massevis av penger i verden. Det er massevis av penger i dette landet. Problemet er at de er i feil hender, sa de Blasio da han annonserte sitt kandidatur.

Foreløpig viser meningsmålingene at det er tidligere visepresident Joe Biden som ligger an til å bli demokratenes presidentkandidat. Inntil videre ser han ut til å ha et solid forsprang på resten av feltet, ifølge RealClearPolitics.