Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i USA

Trump i delstaten han må vinne: - Alle målinger sier vi skal vinne Florida. Ikke tro på det!

Donald Trump på intens turné i Florida seks dager før valget.

<div><br></div><div>KAMPANJEMODUS: Donald Trump sa til velgerne sine at de ikke kan lene seg på meningsmålingene under et velgerarrangement i Bayfront Park amfiteater i Miami sentrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet</div>

KAMPANJEMODUS: Donald Trump sa til velgerne sine at de ikke kan lene seg på meningsmålingene under et velgerarrangement i Bayfront Park amfiteater i Miami sentrum. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MIAMI (Dagbladet): Presidentvalget i USA er nå under en uke unna. Tirsdag går amerikanerne til stemmeurnene for å avgjøre om Donald Trump (70) eller Hillary Clinton (69) blir president.

Donald Trump har overrasket alle ved å reise til og bruke penger i demokratiske delstater som Wisconsin, New Mexico og Colorado. I dag er imidlertid den republikanske kandidaten på hjemmebane i den svært viktige vippestaten Florida.

Det var et lite velgerarrangement etter Trump-standard da han samlet omkring 2000 på et amfiteater i den steikende Miami-sola.

- Vi skal vinne Florida og vi skal vinne Det hvite hus. Hundre prosent. Vi er på vei mot en så stor forandring, som skal overføre makta fra den politiske eliten til vanlige familier. Systemet er fikset. Husk det, systemet er fikset! sier Trump.

LIVLIG: Donald Trump-kampanjen har de siste månedene fått ut mye nytt kampanjemateriale. Både «kvinner for Trump» og «latinamerikanere for Trump» er å se på velgerarrangementene hans. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LIVLIG: Donald Trump-kampanjen har de siste månedene fått ut mye nytt kampanjemateriale. Både «kvinner for Trump» og «latinamerikanere for Trump» er å se på velgerarrangementene hans. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det er helt dødt løp i Florida bare seks dager før presidentvalget. Derfor har han onsdag lagt inn kampanjestopp i Florida-byene Orlando og Pensacola i tillegg til Miami.

Ikke tro på det

Få minutter før Donald Trump gikk på scenen i Miami 17.20 norsk tid, kom en ny måling. I den ferske målingen fra CNN og ORC har Clinton en oppslutning på 49 prosent mot Trumps 47. Samtidig kom det tirsdag kveld en katastrofemåling for Trump i solskinnsstaten. Målingen viser nemlig at Hillary Clinton leder med åtte prosentpoeng, 48-40.

FBI: Trump starter sitt kampanjebesøk i New Hampshire med nyheten om at FBI har bestemt seg for å ta opp etterforskningen rundt Hillary Clintons private eposter. Video: Reuters Vis mer

Det kunne åpenbart ikke Trump brydd seg mindre om.

- Deres stemme kan slå det fiksede systemet og sørge for rettferdighet. Kom tidlig og stem. Alle meningsmålinger sier vi skal vinne Florida. Ikke tro på det! Gå ut og stem som om vi ligger litt bak, sier Trump fra scenen.

- Dette kommer aldri til å skje igjen. Om fire år er det bare å glemme det. Publikum som her har vi aldri sett, sier presidentkandidaten.

Seinere gjentok Trump budskapet.

KASTET UT: En person ble tatt hånd om av fire sikkerhetsvakter og ført ut av området der Donald J. Trump hisset opp velgerne sine . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KASTET UT: En person ble tatt hånd om av fire sikkerhetsvakter og ført ut av området der Donald J. Trump hisset opp velgerne sine . Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi må late som vi ligger under. Vi ligger under. Vi ligger under! Dere må ut og stemme. Vi skal gjøre USA storartet igjen. Dere vil bli så stolte, sier han.

Dødt løp

Donald Trump må vinne delstaten med sine 29 valgmenn for å ha en sjans mot Clinton. Gjennomsnittsmålingene for delstaten viser en Trump-ledelse på 0,8 prosentpoeng. Ifølge modellen til statistikknettstedet Fivethirtgyeight er det 50,9 prosents sjanse for at Clinton vinner Florida, mens sannsynligheten for Trump-seier er 49,1 prosent.

LEI AV TRUMPS VELGERE: Under et valgmøte i Florida gikk Hillary Clinton hardt ut mot Donald Trumps velgere og det de står for. Det er ikke første gangen. For noen måneder tilbake fikk hun massiv kritikk for å putte halvparten av tilhengerne hans i en «basket of deplorables». Video: CNN Vis mer

Målingen fra Targetsmart i samarbeid med universitetet William og Mary, der Trump ligger under med åtte poeng, har blant annet analysert forhåndsstemmene, i motsetning til andre målinger. Den viser blant annet at hele 28 prosent av registrerte republikanere som har forhåndsstemt i Florida, har stemt på Hillary Clinton.

Bill Clinton har allerede annonsert at kona blir president dersom hun vinner Florida. Trump vil selvsagt ha det annerledes.

- Vi er bare seks dager unna forandringen dere har ventet på hele livet. Det vil aldri skje igjen. Se på det store publikummet her. De uærlige mediene vil ikke snu kameraene for å vise hvor mange vi er. Når Hillary har 30 personer i kø, sier de hun har gigantoppmøte, sier Trump.

- En skurkete kvinne

Det er Trump som har hatt medvind i valgkampen den siste uka. Det brukte han for alt det er verdt i Miami i dag.

LIVLIG: Donald Trump klager alltid på at media ikke viser hvor engasjerte tilhengerne hans er. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LIVLIG: Donald Trump klager alltid på at media ikke viser hvor engasjerte tilhengerne hans er. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Hun er en skurkete kvinne. Det kallenavnet står ved lag. For en omtale av en president. For et rot, sa Trump og gjentok at han mener dette er den største skandalen siden Watergate. Han sa også at Clinton ville sitte i rettssalen under hele presidentperioden og bli dømt.

Fredag kunngjorde FBI at det var funnet nye eposter som kan være relevante i etterforskningen av Clintons bruk av private e-postkonti under hennes tid som utenriksminister, og det er i dagene etter denne politiske bomba Trump har hatt framgang.

HILLARY-HÅN: Donald Trump mener Hillary Clinton er en skurk. Det er mange av velgerne hans enig i. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HILLARY-HÅN: Donald Trump mener Hillary Clinton er en skurk. Det er mange av velgerne hans enig i. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Trump har for øvrig hyllet FBI-sjef James Comey for å ha opplyst om e-postene i et brev til kongressen, og kalte de nye e-postene for «fullstendig knusende for Clinton-kampanjen». Samtidig har Clinton-kampanjen og demokrater rast mot FBI-sjefens avgjørelse. De mener han har opptrådt partisk, og fryktet brevet kan ha stor innvirkning så kort tid før valget.

Hillary Clinton ba FBI frislippe informasjon under sin tale i Des Moines lørdag. Video: CNN Vis mer

- Vi må få orden

To Trump-velgere som har stor tro på kandidaten er Beba Ortega og Beatrice Ponzi, opprinnelig fra Puerto Rico og Venezuela. Begge latinamerikanere og ikledd «kvinner for Trump»-trøyer. Meningsmålingene viser at Trump gjør det svært dårlig blant latinamerikanere, en meget stor velgergruppe i Florida.

- Det er tid for forandring nå. Vi må få orden på økonomien og røske litt opp i det etablerte politiske systemet, sier de to damene.

SAMLET STEMMER: Det var en selvsikker Donald Trump som forlot Miami. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SAMLET STEMMER: Det var en selvsikker Donald Trump som forlot Miami. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!