Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps USA

Trump i Kina-trøbbel etter kontroversiell telefonprat

- Denne handlingen garanterer at forholdet mellom USA og Kina under Trump vil få en meget humpete start.

SNAKKET MED TAIPEI: Donald Trump var ikke redd for å gå offentlig med nyheten om en prat med Taiwans president. Det er første gang på 37 år at en amerikansk president, eller kommende president, har offisiell kontakt med Taiwan. Foto: USA-TRUMP/REUTERS/Mike Segar 
SNAKKET MED TAIPEI: Donald Trump var ikke redd for å gå offentlig med nyheten om en prat med Taiwans president. Det er første gang på 37 år at en amerikansk president, eller kommende president, har offisiell kontakt med Taiwan. Foto: USA-TRUMP/REUTERS/Mike Segar  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump kan være i trøbbel hos de kinesiske myndighetene etter han fredag brøt en 37 år gammel tradisjon.

Den påtroppende presidenten snakket da med Taiwans president Tsai Ing-wen. Han er dermed den første sittende eller blivende presidenten i USA som har direkte kontakt med Taiwans leder siden 1979, såvidt offentligheten er bekjent.

USA brøt sine diplomatiske bånd med Taiwan på slutten av 1970-tallet, og Kina betrakter som kjent øystaten som en utbryterstat og anerkjenner ikke legitimiteten til president Ing-wen.

Trump selv bekrefter telefonsamtalen via sin Twitter-konto.

Gratulerte

Trump var beinhard i retorikken mot Kina under valgkampen, og beskyldte landet både for å stjele amerikanske jobber og for å stå på bak en bløff om at global oppvarming finnes. Nå Trump nå velger å gå offentlig om sin kontakt med Taiwan, er det tro salt i såret for kinesiske styresmakter, skriver The Washington Post.

Irritasjonen blir trolig større av uttalelsen Trump-leiren kom med etter telefonpraten mellom Trump og Ing-wen.

- Under diskusjonen bemerket de begge de tette økonomiske, politiske og sikkerhetsrelaterte båndene mellom Taiwan og USA. Trump gratulerte også Tsai Ing-wen med hennes presidentvalg i Taiwan tidligere i år, heter det i en uttalelse fra den blivende presidenten.

- En humpete start

Eksperter undrer nå om telefonsamtalen skal tolkes som en endring i USAs politiske kurs overfor Kina, selv om Trumps støttespillere er tydelige på at linjen om «ett Kina», ligger fast også for Donald Trump.

- Denne handlingen garanterer at forholdet mellom USA og Kina under Trump vil få en meget humpete start, sier Evan Madeiros, Obamas tidligere Kina-rådgiver til The Washington Post.

Han støttes ikke av Michael J. Green, en av George W. Bush' ledende Asia-rådgivere.

- Taiwan er en veldig god venn av USA, og det er bra å la verden få vite det. Den vordende presidentens telefonsamtale var kanskje ukonvensjonell, men den var ikke uhørt, sier Green.

Kina svarer ikke

Trump har vekket oppsikt ved å avslå bistand fra det amerikanske utenriksdepartementet i sine første telefonsamtaler til andre statsledere etter valgseieren 8. november. Dette medfører at Trump ikke gis noen talepunkter eller innføring i potensielle problematiske sider ved USAs forhold til det enkelte land.

Kinesiske myndigheter lar være å gå i strupen på Trump etter den kontroversielle telefonsamtalen.

- Det er ingen umiddelbar kommentar fra den kinesiske regjeringen på denne samtalen. Fastlandet står likevel fast ved at vi går mot enhver offisiell kontakt mellom Washington og Taipei, informerte China Central Television.

Ned Price, en talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd sier ifølge CNN at Trumps telefonprat med Ing-wn «ikke medfører noen endring i vår langvarige politikk overfor Kina».

SNAKKET MED TRUMP: Taiwans president Tsai Ing-wen. Foto: AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE
SNAKKET MED TRUMP: Taiwans president Tsai Ing-wen. Foto: AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling