Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens økonomiske forum

Trump i løvens hule: - Det blir amerika først

- Se rundt deg og svar på det spørsmålet selv.

I Davos: Donald Trump. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet
I Davos: Donald Trump. Foto: Nicolai Eriksen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAVOS (Dagbladet): Det var bare én person som kunne overskygge statsoverhodene, verdenslederne, megarikingene og superkjendisene i Davos - USAs president Donald Trump.

Han ankom den sveitsiske alpebyen Davos torsdag morgen, for å delta på Verdens økonomiske forum. Det virket som om hele bygget fylte seg opp da Trump spaserte gjennom kongressenteret, der folk som FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan spaserte uforstyrret bare minutter tidligere.

- Hva er budskapet ditt her i Davos? ropes det fra salen.

- Amerika først, svarer presidenten mens han viser en hevet knyttneve - som for å demonstrere makt.

- Hvordan tror du det vil bli mottatt?

- Se rundt deg, og svar på det spørsmålet selv, sier Trump og peker på et hundretalls kameraer som er rettet mot ham.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president, og det har vært mildt sagt innholdsrikt. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Kom til USA

Trump får æren av å holde avslutningstalen under årets forum. Dette til tross for at han av mange beskyldes for å ha akselerert splittelsen og oppbruddet konferansen i Davos hevder å ville fikse under overskriften «Å skape en felles framtid i en verden i oppbrudd».

Det har derfor ikke gått upåaktet hen at årets hovedattraksjon er USAs president Donald Trump. Han har gjort det å sette «USA først» til sitt viktigste politiske prosjekt, gjerne på bekostning av andre land.

Trump uttalte seg selv om budskapet han har med seg til Davos, før han satte seg på flyet i USA.

- Jeg skal si: «Kom til USA. Dere har massevis av penger.» Men jeg tror ikke egentlig jeg må dra dit for å si det, for de kommer uansett og de kommer raskt, sa Trump som viste til at han ønsket at flere skulle investere i landet, ifølge NTB.

Statsministerens håp

Statsminister Erna Solberg (H) håper Donald Trump har mer på lager enn den varslede «America First»-talen.

- Jeg regner med at han kommer til å ta utgangspunkt i «America First» og jakten på en bedre deal. Men jeg håper at han også vil bli tydelig på at USA også skal være en partner i jobben med å løse de internasjonale konfliktene og utfordringene, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Tidligere i uka innførte Trump-administrasjonen høy straffetoll på solcellepaneler og vaskemaskiner, til protester fra land som Kina, Sør-Korea, India, Tyskland og Canada.

Tysklands statsminister Angela Merkel er på plass i Davos og advarte onsdag mot proteksjonisme og nasjonal egoisme.

- Vi mener at det å stenge oss ute, å isolere oss, ikke vil lede til en god framtid, sa Merkel, ifølge NTB.

- Stikker fram hodene

En liknende advarsel ble avlevert av Indias statsminister Narendra Modi dagen før. Modi nevnte aldri Trump ved navn, men gikk hardt ut mot proteksjonismen som han mener har bredt om seg i verden.

- I stedet for globalisering, så er det kreftene bak proteksjonisme som stikker fram hodene sine. De ønsker ikke bare å redde seg selv fra globalisering, men også å endre den naturlige utviklingen av globaliseringen, sa han.

USAs finansminister Steven Mnuchin er også på plass i uka og forsikret onsdag at USA ikke ønsker noen handelskrig med omverdenen.

- Vi ønsker ikke å havne i handelskriger. På den annen side er vi villige til å forsvare amerikanske interesser, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!