Donald Trump om Oscar-utdelingen

Trump i oppsiktsvekkende Oscar-intervju: - Det var litt trist

USAs president har gitt et ekslusivt intervju til ytre høyre-nettstedet Breitbart om Oscar-utdelingen.

OSCAR-KRITIKK: Donald Trump holdt seg åpenbart unna Twitter under hele Oscar-utdelingen natt til mandag. I dag har han imidlertid sagt sin mening. Her under guvernørmiddagen i Det hvite hus søndag. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/NTB scanpix
OSCAR-KRITIKK: Donald Trump holdt seg åpenbart unna Twitter under hele Oscar-utdelingen natt til mandag. I dag har han imidlertid sagt sin mening. Her under guvernørmiddagen i Det hvite hus søndag. Foto: REUTERS/Joshua Roberts/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Donald Trump holdt munn på Twitter gjennom hele nattas Oscar-utdeling. Det selv om Oscar-vert Jimmy Kimmel sendte meldinger til presidenten hvor han uttrykte «bekymring» for at Trump ikke hadde kommet med sine synspunkter på det sosiale nettverket - slik han pleier å gjøre under store hendelser vist på TV.

I stedet har Trump i dag gitt et eksklusivt intervju til ytre høyre-nettstedet Breitbart. Trumps nærmeste rådgiver i Det hvite hus, Steve Bannon, var inntil nylig toppsjef i mediehuset.

- Det var litt trist

Der går Trump direkte til angrep på nattas Oscar-utdeling som, som endte i skandale.

- Jeg mener de var så fokusert på politikk at de ikke klarte å ta seg sammen og få det korrekt mot slutten.

- Det var litt trist. Det tok bort mye av Oscar-glamouren. Det føltes ikke ut som en glamorøs kveld. Jeg har vært på Oscar-utdelingen. Det var noe spesielt som manglet, og å avslutte på den måten var trist, sier Trump i intervjuet.

GJØR NARR: Komikeren Jimmy Kimmel kom med flere stikk til Trump under årets Oscar-utdeling. Blant annet at presidenten «kommer til å tvitre om dere mens han bæsjer». Her tvitrer han Trump direkte fra scenen. Video: AMPAS via CNN Vis mer

Ifølge Breitbart er bare Oscar-delen noe av det som ble snakket om i et lenger intervju de har gjort med Trump i Det hvite hus i dag. Intervjuet skal også ha dreid seg om helsepolitikk, skattekutt, innvandring og handel - alle viktige politiske emner for Trump. De varsler at resten av intervjuet skal publiseres seinere.

Trump virket i går mer opptatt av middagen han hadde med flesteparten av USAs guvernører i Det hvite hus enn selve Oscar-utdelingen.

Fikk høre det

Han fikk imidlertid høre det fra flere av Hollywood-stjernene.

Talkshow-vert Jimmy Kimmel (49) debuterte i år som Oscar-vert. Det var også Kimmel som kommer med kveldens første Trump-stikk, allerede i sin åpningsmonolog.

- Jeg vil gjerne takke president Trump. Jeg mener, husker dere på denne tida i fjor da Oscar-utdelingen virket rasistisk, sier Kimmel med trykk på «Oscar-utdelingen».

SKANDALE: Under nattens Oscar-utdelig presterte Warren Beatty å utrope feil vinner av årets beste film. Ved en feil ble «La La Land» tildelt prisen som egentlig skulle gått til «Moonlight». Video: CNN Vis mer

Kimmel la også til at utdelingen følges i «225 land som nå hater oss», før han igjen ertet presidenten:

- Vi hater fake news, men vi elsker fake tan, sa han til latter fra salen.

Boikottet udelingen

Også den iranske regissøren av «The Salesman» («Forushande)» Asghar Farhadi, som vant i kategorien beste fremmedspråklige film, kom med kraftig kritikk av Trump og det kontroversielle innreiseforbudet. Han boikottet prisutdelingen og var selv ikke til stede på grunn av innreiseforbudet, som rammer sju hovedsakelig muslimske land, blant annet Iran,

I en uttalelse som ble lest opp på scenen, sa Farhadi at han holder seg unna i solidaritet med folkene Trump har vært «respektløs» mot gjennom sin politikk.

- Det å dele verden inn i kategoriene USA og «våre fiender» skaper frykt – en bedragersk rettferdiggjøring av aggresjon og krig, sa Farhadi i uttalelsen som ble lest opp av den iranskfødte ingeniøren og astronauten Anouesh Ansari.

UNNSKYLD: Her ber en ydmyk og Warren Beatty om unnskyldning for den gigantiske tabben, da «La la land» ble utropt som vinner av prisen for årets beste film istedenfor «Moonlight». Video: CNN Vis mer

En rekke amerikanske filmstjerner og andre representanter for underholdningsbransjen har vært blant Trumps argeste kritikere, og det var på forhånd ventet at scenen i Dolby Theatre ville bli brukt flittig til politiske budskap.

En av dem som tok avstand fra Trump, var skuespilleren Gael García Bernal som delte ut prisen for beste animasjonsfilm. Mexicaneren gjorde det klart at han liker presidentens plan om en grensemur mellom USA og Mexico dårlig.

- Som mexicaner, som latinamerikaner, som migrantarbeider, som menneske er jeg imot enhver form for mur som skal skille oss fra hverandre, sa han.

Flere av de Oscar-nominerte bar også blå sløyfer til støtte for organisasjonen ACLU på den røde løperen før showet. ACLU er blant flere rettighetsorganisasjoner som har gått til sak for å stoppe Donald Trumps omstridte innreiseforbud.

Streep-kjeft under Golden Globes

Under Golden Globe-utdelingen i januar holdt imidlertid ikke Donald Trump seg rolig på Twitter. Meryl Streep fyr på nettet da hun brukte takketalen sin på å sparke mot den da påtroppende presidenten.

Streep forklarte at det kan være farlig at folk i høye maktposisjoner snakker nedsettende om andre, ettersom det kan ha en smitteeffekt.

Hollywood-legenden mente at journalister måtte bruke makten sin til å blottlegge ledende mennesker, som Trump, fordi det en fri presse beskyttet av grunnloven deres.

Trump gikk så hardt ut mot skuespilleren i en rekke meldinger på Twitter.

«Meryl Streep, en av de mest overvurderte skuespillerinnene i Hollywood, kjenner meg ikke, men angrep i går kveld på Golden Globes. Hun er en lakei for Hillary som tapte stort» skrev blant annet Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer