KOMMENTARER

Trump i trøbbel

Iowa ble langt fra den suksessen Donald Trump hadde håpet og trodd. I stedet kan dette være et vendepunkt i valgkampen.

NEDTUR: Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, sammen med kona Melania etter at han måtte innse nederlaget mot Ted Cruz i nominasjonskampen i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDTUR: Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, sammen med kona Melania etter at han måtte innse nederlaget mot Ted Cruz i nominasjonskampen i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Etter noen nervepirrende og kaotiske timer med stemmegiving på nominasjonsmøter blant maisåkrene i Iowa var det klart.

På usedvanlig ydmykt vis måtte den ofte svært så brautende kjendisrikingen og presidentkandidaten Donald Trump erkjenne at den erkekonservative Texas-senatoren Ted Cruz hadde klart å mobilisere kraftig blant de evangelisk kristne. Nederlaget var et faktum for mannen som som seinest et par timer tidligere skrøt høylytt av hvor populær han er. 

Resultatet i Iowa er første tegn til trøbbel for Trump. Ja, riktignok har han inntil ganske nylig framstått som usannsynlig. Men helt siden juni i fjor har han samtidig drevet en helt unik valgkamp hvor han har stjålet overskriftene med stadig drøyere utspill og bøllete framferd. Hele tida har han stort sett klart å holde på ledelsen på meningsmålingene og seilt videre i medvind. Selv om han i talen etter nederlaget hevdet at han elsket Iowa så mye at han kanskje skulle kjøpe en bondegård der, var han trolig dypt skuffet og temmelig overrasket. 

Nominasjonsmøtene i natt norsk tid er den første testen på hvordan kandidatene faktisk har nådd ut til velgerne, og det viste seg at Trump absolutt ikke har klart å mobilisere godt nok. Før valget, ledet han over Cruz på meningsmålingene, men da det var over, lå han nesten på en delt andreplass med senator Marco Rubio. Det skyldes trolig blant annet at Trump ikke hadde bygd ut en god nok valgkamporganisasjon på grasrota, men satset på store folkemøter og store overskrifter i mediene. Men i en delstat med et såkalt caucus-system med nominasjonsmøter kreves som regel en solid organisasjon for å få folk til møtelokalene til rett tid. Kanskje er dette også et tegn videre på at Trumps kandidatur har størst appell hos folk som sier i meningsmålinger at de støtter ham, men som ikke nødvendigvis finner veien til stemmelokalene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer