Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump i trøbbel

Iowa ble langt fra den suksessen Donald Trump hadde håpet og trodd. I stedet kan dette være et vendepunkt i valgkampen.

NEDTUR: Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, sammen med kona Melania etter at han måtte innse nederlaget mot Ted Cruz i nominasjonskampen i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NEDTUR: Den republikanske presidentkandidaten, Donald Trump, sammen med kona Melania etter at han måtte innse nederlaget mot Ted Cruz i nominasjonskampen i Iowa. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Etter noen nervepirrende og kaotiske timer med stemmegiving på nominasjonsmøter blant maisåkrene i Iowa var det klart.

På usedvanlig ydmykt vis måtte den ofte svært så brautende kjendisrikingen og presidentkandidaten Donald Trump erkjenne at den erkekonservative Texas-senatoren Ted Cruz hadde klart å mobilisere kraftig blant de evangelisk kristne. Nederlaget var et faktum for mannen som som seinest et par timer tidligere skrøt høylytt av hvor populær han er. 

Resultatet i Iowa er første tegn til trøbbel for Trump. Ja, riktignok har han inntil ganske nylig framstått som usannsynlig. Men helt siden juni i fjor har han samtidig drevet en helt unik valgkamp hvor han har stjålet overskriftene med stadig drøyere utspill og bøllete framferd. Hele tida har han stort sett klart å holde på ledelsen på meningsmålingene og seilt videre i medvind. Selv om han i talen etter nederlaget hevdet at han elsket Iowa så mye at han kanskje skulle kjøpe en bondegård der, var han trolig dypt skuffet og temmelig overrasket. 

Nominasjonsmøtene i natt norsk tid er den første testen på hvordan kandidatene faktisk har nådd ut til velgerne, og det viste seg at Trump absolutt ikke har klart å mobilisere godt nok. Før valget, ledet han over Cruz på meningsmålingene, men da det var over, lå han nesten på en delt andreplass med senator Marco Rubio. Det skyldes trolig blant annet at Trump ikke hadde bygd ut en god nok valgkamporganisasjon på grasrota, men satset på store folkemøter og store overskrifter i mediene. Men i en delstat med et såkalt caucus-system med nominasjonsmøter kreves som regel en solid organisasjon for å få folk til møtelokalene til rett tid. Kanskje er dette også et tegn videre på at Trumps kandidatur har størst appell hos folk som sier i meningsmålinger at de støtter ham, men som ikke nødvendigvis finner veien til stemmelokalene.

Mens Trump og Cruz begge blir sett på som outsidere i det republikanske partiet, regnes Rubio nå mer som en kandidat nærmere etablissementet. Han har tydeligvis klart å stjele mange stemmer fra Trump. Så for Rubio var valgresultatet en stor seier. 

Dette betyr at både Cruz og Rubio kan ha fått et solid momentum med seg før neste nominasjonsvalg i New Hampshire om ei uke. Selv gjorde Trump det klart at han overhodet ikke er en slagen mann. Tvert imot reiser han rett videre for å drive valgkamp, og i New Hampshire har han en solid ledelse på meningsmålingene. 

En annen konsekvens er trolig at det kaotiske feltet av republikanske kandidater snevres inn. Allerede valgnatta valgte Mike Huckabee å si takk for seg. Den én gang så populære nevrokirurgkandidaten Ben Carson fløy også hjem til Florida før valget var over.

Imidlertid er det fortsatt flere enn Rubio av etablissementets kandidater, som Chris Christie, Jeb Bush og John Kasich, som drømmer om å blåse liv i sine temmelig døde valgkamper med gode resultater i New Hampshire. Uansett er etablissementet veldig snart nødt til å samle seg om én kandidat dersom de skal klare å hamle opp med Trump eller Cruz videre. Akkurat nå er det Rubio som er i best posisjon til å klare det.

På demokratisk side ble det i praksis uavgjort mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Tredjemann, Martin O´Malley, trakk seg omsider valgnatta etter å ha drevet en lang valgkamp i konstant motvind.

For Hillary var det store marerittet at hun skulle gå på en ny smell i Iowa, slik hun gjorde mot Barack Obama og John Edwards i 2008. Det unngikk hun med et nødskrik. Men Sanders har tatt kraftig innpå, og i New Hampshire leder han klart. Begge forsøkte selvsagt å presentere resultatet som en seier, men trolig var seieren størst for Sanders. Han er den selverklærte sosialisten på 74 år og er definitivt outsideren.

Kanskje innser begge også at marginene i Iowa var så små at de kunne ha vunnet dersom de bare hadde gjort ting litt annerledes og for eksempel valgt å kritisere den andre litt hardere. Det kan bety en tøffere og mer brutal valgkamp videre på demokratisk side. 

I begge partier vant altså både outsiderne Sanders og Cruz og etablissementskandidatene Rubio og Clinton.

Dersom resultatet i den lille delstaten Iowa antyder noen trender videre, så er det at en stor andel av amerikanske velgere er dypt frustrerte over tingenes tilstand i amerikansk politikk og ønsker radikale forandringer. Samtidig tyder det splittede resultatet på at nominasjonskampen kan bli svært langvarig.