Kongressen-angrepet

Trump innrømmer valgnederlag

USAs avtroppende president Donald Trump fordømmer angrepet på Kongressen og erkjenner at en ny administrasjon skifter ham ut 20. januar.

HAR TAPT: Donald Trump innrømmet nederlaget i valget på sin måte da han talte natt til 8. januar. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha tvitret påstander om valgfusk og frastjålet seier i presidentvalget, ble Trump utestengt fra Twitter i tolv timer onsdag. Det skjedde like etter at en voldelig mobb tok seg inn og vandaliserte Kongressen i Washington D.C.

Natt til fredag norsk tid returnerte han til plattformen, og la ut en videohilsen til sine følgere.

- Jeg vil starte med å adressere det hatefulle angrepet på Kongressen. Som alle amerikanere er jeg opprørt over volden, lovløsheten og galskapen, sier Trump i videoen.

- Dere vil betale

Videre hevder Trump at han «umiddelbart» satte inn nasjonalgarden da opptøyene utspilte seg.

- Jeg satte umiddelbart inn nasjonalgarden og føderale politimyndigheter for å sikre bygningen og fjerne inntrengerne. USA er, og må alltid være, en nasjon av lov og orden.

CNN og New York Times melder imidlertid at Trump ikke sto bak beslutningen, og peker heller på visepresident Mike Pence.

Pence ble selv evakuert fra kongressbygningen da Trump-tilhengerne tok seg inn da Joe Bidens valgseier skulle sertifiseres.

I videoen sier Trump at «demonstrantene som infiltrerte bygningen har besmittet setet av det amerikanske demokratiet».

- Til dere som deltok i opptøyene: Dere representerer ikke landet vårt. Og til dere som brøt loven: Dere vil betale, sier han.

Fem personer er bekreftet døde etter stormingen av kongressbygningen i Washington D.C. Blant dem er den kvinnelige Trump-tilhengeren Ashli Babbitt, som ble skutt og drept inne i bygningen. De fire andre døde av medisinske årsaker som følge av den kaotiske situasjonen.

Mer enn 50 personer er arrestert etter opptøyene.

Innrømmer nederlag

I videoen innrømmer Trump også valgnederlag for første gang siden presidentvalget 3. november. Han erkjenner at han skiftes ut med USAs påtroppende president Bidens administrasjon 20. januar.

- Kongressen har sertifisert valgresultatet. En ny administrasjon vil bli innviet 20. januar. Mitt fokus er nå å sikre en jevn, ryddig og sømløs overgang til makten, sier han.

- Å tjene som deres president har vært mitt livs største ære.

Enden på presidentperioden innebærer imidlertid ikke at Trump er ferdig i amerikansk politikk. Han kommer med en melding til sine «fantastiske supportere»:

- Jeg vet at dere er skuffet, men jeg vil at dere skal vite at vår utrolige reise bare nettopp har begynt.

At Trump nå maner til «helbredelse og forsoning», og sier at det er på tide at «temperaturen kjøles ned» i USA, står i sterk kontrast til uttalelsene han kom med onsdag. Da gjentok han, som nevnt, påstander om valgfusk og frastjålet seier – igjen uten å legge fram konkrete bevis for påstandene – og sa at han «elsket» og «forsto» demonstrantene.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer