Trump kaller demokrater «forræderske» fordi de ikke klappet under tale

- Kanskje han har sett for mye på nordkoreansk TV, svarer demokratisk senator.

ANGREP DEMOKRATER: Donald Trump angrep mandag demokrater for å ikke ha klappet under hans «State of the union»-tale, selv når han presenterte positive nyheter. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke holdt Donald Trump den årlige «State of the union»-talen, som ikke uventet ikke fikk stående applaus fra demokratene.

Noen av demokratene varslet allerede på forhånd at de ville boikotte Trumps tale, og det skulle nok noe til at demokratene ville rose Trump for hans budskap.

- Forræderske

Reaksjonene kom, og Trump har spesielt merket seg at de demokratene som ikke klappet da han trakk fram de positive utviklingen i arbeidsledigheten blant svarte og latinamerikanere.

Under en tale om skatt mandag kveld, tok Trump seg tid til å ta en liten digresjon fra den forhåndsskrevne talen, for å ta for seg demokratene.

- Selv med positive nyheter som dette, virkelig positive nyheter, så var det døden og uamerikansk. Noen sa «forræderske». Jeg mener, ja, hvorfor ikke? Skal vi kalle det forræderi? Hvorfor ikke? Det virket i alle fall ikke som de elsket landet sitt noe særlig, sa Trump under talen, ifølge Washington Post.

Ifølge Trump hadde demokratene bestemt seg på forhånd for å ikke klappe.

- Det var et spill. Dere vet at de spiller spill. De fikk beskjed om å ikke bevege en muskel i ansiktet engang, sa Trump, som la til at han hadde sett en demokrat som «slo hendene sammen».

- Han fikk antakeligvis en heftig reprimande, tror dere ikke?

Demokratene raser

Trumps bemerkning har ikke falt i god jord hos demokratene, som er spesielt opprørt over å bli kalt «forræderske». Kanskje ikke så rart. Forræderi er et lovbrudd som kan føre til dødsstraff i USA.

- Jeg tjenestegjorde ikke i 24 år i uniform for dette landet for å bli kalt forrædersk bare fordi jeg er uenig med din katastrofale politikk, herr president, skriver kongressmedlem Tim Walz på Twitter.

- Hvorvidt jeg velger å applaudere eller ikke applaudere er en rettighet jeg har i det første grunnlovstillegget (ytringsfrihet, journ.anm.), som våre forfedre skrev og som generasjoner før meg har ofret livet sitt for. Jeg vil bare si til presidenten at han gikk over streken med den uttalelsen, sier senator Jon Tester til Washington Post.

Den demokratiske senatoren Sheldon Whitehouse dro linjene helt til Trumps argeste fiende, «den lille rakettmannen», Kim Jong-un.

- Kanskje han har sett for mye på nordkoreansk TV der alle i den nordkoreanske forsamlingen reiser seg og klapper automatisk når den kjære lederen sier noe, sier Whitehouse til CNN.

- Det er ikke sånn Amerika fungerer. Jeg mener den mest uamerikanske tingen var at presidenten sa at senatorer og medlemmer av Representantenes hus ikke burde være uenige med ham.

Angrep framstående demokrat

Trump brukte altså tid på å gå til angrep på demokratene for at de ikke klappet under sin tale om skatt mandag, men han nevnte ikke med et ord at mandag også var dagen for det største børsfallet siden finanskrisen i 2008.

- Lønningene deres går opp, skatten deres går ned For første gang på lenge er fabrikkene våre på vei tilbake. Alt er i ferd med å komme tilbake, også de fire magiske ordene: Made in the USA, sa Trump under talen.

Men ikke-klappende demokrater var ikke de eneste som fikk så hatten passet mandag. Trump gikk også til frontalangrep på demokraten Adam Schiff, som sitter i Representantenes hus etterretningskomité.

«Lille Adam Schiff, som desperat forsøker å sikre seg en høyere stilling, er en av de største løgnerne og lekkere i Washington, helt på høyde med Comey, Warner, Brennan og Clapper!», tvitret Trump mandag.

Trumps Twitter-utspill kom kun kort tid før etterretningskomiteen i Representantenes hus skulle si ja eller nei til å offentliggjøre demokratenes notat om FBIs håndtering av Russland-etterforskningen.

Demokratenes notat tar sikte på å tilbakevise påstandene om at FBI og justisdepartementet har misbrukt sine posisjoner.

Omstridt dokument

Fredag ble nemlig et omstridt dokument ført i pennen av staben til republikaneren Devid Nunes, som hevder FBI og justisdepartementet har opptrådt kritikkverdig og løpet Demokratenes ærend.

Etterretningskomiteen stemte ja til å offentliggjøre demokratenes notat.

- Det var en enstemmig avgjørelse. Republikanerne befant seg plutselig i en situasjon som ikke kunne forsvares da de offentliggjorde et villedende notat og nektet å offentliggjøre demokratenes svar. Så jeg tror de følte seg tvunget til å komme til denne avgjørelsen i dag, sier Schiff.

For at notatet skal kunne offentliggjøres, må avgjørelsen også godkjennes av president Trump. Han har fem dager på seg til å komme til en beslutning.