MANIPULERTE VIDEO: Det hvite hus tok fra CNN-journalist Jim Acosta akkrediteringen hans etter en pressekonferanse. Nå har talskvinne i Det hvite hus, Sarah Sanders, postet en manipulert video av hendelsen. Video: NTB Scanpix. Twitter: PressSec (Sarah Sanders). Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Trump kaller journalist for «taper» og forsvarer omstridt videoklipp

Det hvite hus kan ha delt manipulert videoopptak fra opphetet pressekonferanse. - Et nytt spark mot frie medier, sier norsk presseekspert.

Onsdag gikk det hett for seg i Det hvite hus, da president Donald Trump skjelte ut CNNs korrespondent i Det hvite hus, Jim Acosta, under en pressekonferanse.

Hendelsen i seg selv var oppsiktsvekkende, men nå utkjempes den verbale kampen om det som skjedde umiddelbart etterpå.

Trakk tilbake akkreditering

En medhjelper i presseavdelingen forsøkte å ta fra Acosta mikrofonen, men han vred seg unna og ville fortsette utspørringen av Trump.

I en rekke Twitter-meldinger skrev pressesekretær Sarah Huckabee Sanders at Acosta gikk til håndgripeligheter overfor en praktikant, «en ung kvinne som bare forsøkte å gjøre jobben sin».

Dette kalte hun «fullstendig uakseptabelt» og meddelte at de derfor trakk tilbake Acostas akkreditering til Det hvite hus.

KJEFTER: Den amerikanske presidenten Donald Trump møtte pressen for første gang etter mellomvalget i USA. Da CNNs Jim Costa fikk mikrofonen ble det plutselig en helt annen temperatur på pressekonferansen. Video: CNN Vis mer

Manipulert videoklipp

Deretter publiserte hun et videoklipp av hendelsen, som også Det hvite hus har valgt å dele på Twitter.

- Vi vil ikke tolerere denne upassende oppførselen som er dokumentert i denne videoen, skrev hun.

Det tok ikke lange tiden før forskjellen på denne videosnutten og det originale TV-opptaket ble oppdaget. AP og DPA er blant de internasjonale mediene som har konsultert videoeksperter, og konklusjonen er at forskjellen mellom de to klippene er tydelig.

Hensikten skal være å framstille CNN-journalist Acosta som mer aggressiv enn han var i virkeligheten. CNNs sjefer reagerer kraftig mot hele hendelsen, og støtter sin reporter fullt og helt.

Se sammenlikningen av klippene øverst i saken.

PRESSEKONFERANSEN: Praktikanten forsøker å ta mikrofonen fra CNNs Jim Acosta, som høflig unnskylder seg, men ikke vil gi den videre. Han kom borti armen hennes. Foto: Jonathan Ernst/Reuters /NTB Scanpix
PRESSEKONFERANSEN: Praktikanten forsøker å ta mikrofonen fra CNNs Jim Acosta, som høflig unnskylder seg, men ikke vil gi den videre. Han kom borti armen hennes. Foto: Jonathan Ernst/Reuters /NTB Scanpix Vis mer

- Taper

Men Trump kryper ikke til korset. Fredag møtte han pressen igjen.

- Ingen har manipulert den, kom igjen! sa Trump ifølge Huffington Post.

- Det er bare uærlig rapportering, sa Trump videre. Han benyttet anledningen til å lange ut mot flere journalister, i tillegg til å true med å trekke tilbake flere journalisters akkedering - om ikke pressen viser mer respekt.

Journalist April Ryan, korrespondent for en radiostasjon, fikk gjennomgå fredag. Trump kalte henne for en «taper» som «ikke visste hva hun drev med». Under pressekonferansen onsdag beordret Trump henne til å sette seg ned igjen etter at hun reiste seg for å stille et spørsmål, skriver avisa.

«TAPER»: President Donald Trump prater med media på utsiden av Det hvite hus fredag. Under denne seansen kalte han en journalist for «taper» og beskyldte en annen for å stille dumme spørsmål. Foto: AP Photo/Evan Vucci
«TAPER»: President Donald Trump prater med media på utsiden av Det hvite hus fredag. Under denne seansen kalte han en journalist for «taper» og beskyldte en annen for å stille dumme spørsmål. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Trump langet også ut mot CNNs Abby Phillip, som spurte presidenten om hans nye justisminister, Matthew Whitaker, ville stagge Russland-etterforskningen. Det mente presidenten var et «dumt spørsmål».

Spørsmålet var høyst aktuelt, da den fungerende justisministeren nå får ansvaret for Russland-etterforskningen. Dette utløste raskt bekymring for etterforskningen, siden Whitaker tidligere har vært svært kritisk til Robert Mueller og etterforskningen.

- Men jeg følger med på dere. Dere stiller mange dumme spørsmål, avsluttet USAs president, før han snudde seg og gikk av gårde.

Trump må ta ansvar

- Dette er ganske unikt. Jeg kan ikke huske en pressekonferanse med en president hvor noe liknende har blitt gjort, sier Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund. Han har også vært leder for Kringkastingsrådet og Pressens Faglige Utvalg.

- Selv om vi med europeiske øyne ville kalle dette en åpenbar politisk skandale, så preller det av Trump gang på gang. Det sier noe om hvor dyp mistillit det er til de gamle liberale elitene i USA.

Videoklippet ligger ikke på presidentens twitterprofil, men på både pressesekretær Sara Sanders og Det hvite hus' offisielle konto. Dermed må han ta ansvar for den, sier Kokkvold.

- Det er slik i politikken, som i journalistikken, det man videreformidler med en slags velsignelse, er man ansvarlig for.

- HENGER UT MEDIA: - Trump gjør sitt ytterste, i enhver sammenheng, for å vise at pressen og mediene er en folkefiende som sprer falske nyheter sier tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- HENGER UT MEDIA: - Trump gjør sitt ytterste, i enhver sammenheng, for å vise at pressen og mediene er en folkefiende som sprer falske nyheter sier tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Henger ut media

Kokkvold mener det er opplagt hvorfor dette videoklippet ble delt:

- Trump gjør sitt ytterste, i enhver sammenheng, for å vise at pressen og mediene er en folkefiende som sprer falske nyheter. Denne reporteren stilte et spørsmål som er helt naturlig i presidentens pressekonferanse etter et spennende valg. Han tok opp et sentralt tema fra Trumps side.

Onsdag forsøkte Acosta å konfrontere presidenten om en rasistisk reklame som Trump-kampanjen har blitt sterkt kritisert for. Dette var ikke Trump interessert i, og det var slik konflikten mellom reporter og president startet.

REFS: Den amerikanske presidentens sønn, Donald Trump Jr., kritiserer CNN for å ha nektet å sende en reklame for presidentens valgkampanje. CNN er derimot ikke de eneste som ikke vil dele Trumps «rasistiske» budskap, som refses av flere. Se hva presidenten svarer her. Video: Donald J. Trump / CNN Vis mer

- Dette er et nytt spark mot frie medier. Antakelig så lykkes Trump også. Det er ikke mange som er mer upopulære enn mediene. Kanskje ikke engang Trump, som i hvert fall har 40 prosent av amerikanerne med seg, sier Kokkvold.

Han tror det er flere av Trumps tilhengere som føler pressen er ufordragelig og må vise presidenten mer respekt.

Falske nyheter

Presidenten bruker uttrykket «fake news» titt og ofte, og beskylder media stadig for å rapportere ting som ikke er sant. Spesielt CNN får gjennomgå. Nå ser det altså ut som Det hvite hus selv sprer falske nyheter.

Ifølge The New Yorker stammer videosnutten fra twitterkontoen til Paul Joseph Watson, som bidrar til nettsida Infowars, som sprer konspirasjonsteorier og falske nyheter. Det hvite hus brukte altså et tvilsomt klipp fra en konspirasjonsside for å rettferdiggjøre tilbaketrekningen av Acostas akkreditering.

- For Trump er enhver nyhet som ikke passer ham selv «fake news». Sakte, men sikkert vil det forhåpentligvis gå opp for amerikanerne at slik er det ikke, sier Kokkvold, som tror vi kommer til å se enda mer av dette framover når han møter motbør i Representantenes hus.