Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump kalte Clinton «djevelen» og sa han vil kaste henne i fengsel hvis han blir president

Svært anspent mellom de to presidentkandidatene under nattas debatt.

OPPHETET: Donald Trump sier Hillary Clinton ville vært fengslet om det var han som styrte loven. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. LOUIS / OSLO (Dagbladet): Det som allerede har utviklet seg til en stygg presidentvalgkamp mellom Donald Trump og Hillary Clinton, ble i natt enda styggere.

Debatten ble innledet ved at de to presidentkandidatene ikke håndhilste på hverandre.

Dagene i forkant av nattas debatt, var skandaleopptaket fra 2005, hvor en nygift Donald Trump ga uttrykk for at han stort sett kunne gjøre det han ville med kvinner, det store samtaleemnet.

FØR DEBATTEN: En time før den andre presidentkandidatdebatten holder Donald Trump pressekonferanse med fire kvinner som hevder å ha blitt misbrukt av Bill Clinton. Video: Facebook/ Donald J. Trump Vis mer

Trump begynte halvannen time ei forveien ved å kalle inn til pressekonferanse med fire kvinner som alle har anklaget Clintons ektemann og tidligere president, Bill Clinton, for seksuelt misbruk.

Den svært overraskende pressekonferansen satt tonen før nattas debatt.

- Ville vært i fengsel

Debatten handlet naturligvis om opptakene, men Trump var rask med å ta opp Hillarys svin på skogen. Spesielt den såkalte e-postskandalen. Trump fikk kritikk for å ikke ta den opp i den første debatten mellom kandidatene, men nå var han klar for å ta opp saken. Kjernen i saken er at Hillary Clinton brukte en privat e-postkonto til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminister. Flere titalls tusen av disse er aldri blitt gransket, noe Trump understreket.

TØFF TONE: Mellom HIllary Clinton og Donald Trump. Foto: Jack Gruber-USA TODAY NETWORK/NTB scanpix
TØFF TONE: Mellom HIllary Clinton og Donald Trump. Foto: Jack Gruber-USA TODAY NETWORK/NTB scanpix Vis mer

Han sa han ville ha en særskilt aktor om å etterforske Clinton på nytt for e-postskandalen da hun var utenriksminister (Clinton ble ikke tiltalt for å ha brukt en privat e-postserver, hvor det ble sendt gradert materiale).

Clinton svarte at det amerikanske folk bør være glade for at det ikke er Trump som har ansvaret for lov og orden i USA. Da svarte Trump:

- For da ville du vært i fengsel.

Like før denne ordvekslingen, omtalte Trump Hillary som «djevelen».

- Jeg var overrasket over å se at han slo seg sammen med djevelen, sa Trump om Clintons tidligere motstander Bernie Sanders' støtte til Clinton.

Det har lenge vært et uttalt krav blant flere republikanske tilhengere og Donald Trump-tilhengere om at Hillary Clinton bør fengsles for e-postsaken.

Hemmelighetsstemplet

Det har også kommet fram at Clinton ikke visste at hemmeligstemplet materiale var merket med (C), for confidential (hemmelighetsstemplet), og det ble slått fast at hun ble tilbudt en epostadresse da hun begynte å jobbe i utenriksdepartementet, men at hun avslo å bruke den.

Det er blitt spekulert i om Clinton kan ha blitt hacket mens hun var utenriksminister, og det er indikasjoner på at noen i det minste har forsøkt. FBI konkluderte med at det ikke finnes bevis for dette. Men de slår også fast at dette ikke kan avkreftes, fordi flere av de 13 mobiltelefonene hun brukte ikke er funnet.

Clinton brukte BlackBerry-telefoner. I rapporten kommer det fram at Clinton-topprådgiveren Huma Abedin har forklart FBI at utenriksministeren kunne bruke en ny telefon et par dager, før hun byttet tilbake til den tidligere modellen, fordi hun ville bruke telefonen hun var vant til.

FBI endte med å ikke tiltale Clinton i e-postsaken, noe Donald Trump mener framstår som uforståelig.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!