Trump kalte intern meningsmåling «fake news». Det var den ikke

- Gamle tall, sier presidentens valgkampsjef.

VALGKAMP: Donald Trump ønsker å bli gjenvalgt som president, men så langt viser meningsmålingene at det kan bli tøft. Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / NTB scanpix
VALGKAMP: Donald Trump ønsker å bli gjenvalgt som president, men så langt viser meningsmålingene at det kan bli tøft. Foto: AP Photo / Jose Luis Magana / NTB scanpixVis mer

Tidligere denne uka skrev New York Times at president meningsmålinger gjennomført av Donald Trumps eget valgkampteam viser at han ligger svært dårlig an i presidentvalget i 2020, dersom motstanderen blir tidligere visepresident Joe Biden.

Meningsmålingen, tatt opp i 17 forskjellige stater, viste at presidenten ligger bak Biden i mange av statene han må vinne for å sikre seg gjenvalg.

Det var ingen ytterligere detaljer knyttet til tallene, utover at Biden ser ut til å ha en solid ledelse på Trump.

«Falske tall»

Trumps respons på New York Times artikkel var å benekte at meningsmålingene fantes.

«De falske (korrupte) nyhetsmediene sier at de har fått lekket spørreundersøkelser gjort av min valgkampanje, og på tross av den falske og evigvarende heksejakten er de beste vi har hatt noen gang. De rapporterte falske tall som de fant på og som ikke eksisterer. VI VIL VINNE IGJEN», lød meldingen fra presidenten onsdag.

Under et intervju tirsdag sa presidenten Trump til ABC News at tallene viste at han «vinner overalt» og at meningsmålingene som viser at han taper «ikke eksisterer».

- Ingen har vist deg disse meningsmålingene fordi de ikke eksisterer. De meningsmålingene eksisterer ikke. Jeg taper i 15 av 17 stater? De meningsmålingene eksisterer ikke, sa Trump.

Fredag var tonen en annen, i alle fall fra apparatet rundt Trump. Da bekreftet nemlig Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, tallenes eksistens. Men, hevder Parscale, det er gamle tall, hentet fra en meningsmåling gjennomført fra 15. - 28. mars i år.

Tallene skal vise at Biden leder klart i viktige stater som Pennsylvania, Wisconsin og Florida.

- De lekkede tallene er eldgamle, i valgkampsammenheng, fra en flere måneder gammel meningsmåling som begynte i mars før to viktige hendelser hadde funnet sted: offentliggjøringen av oppsummeringen av Mueller-rapporten, som frifant presidenten. og begynnelsen på at de demokratiske kandidatene definerer seg selv med sine politiske plattform helt ytterst til venstre, sier Parscale.

Han hevder at Trump har sett langt bedre tall på deres meningsmålinger i månedene etter.

Biden i ledelsen

Men ferske meningsmålinger fra uavhengige viser mye av det samme som Trumps interne tall. Quinnipiac University slapp tidligere denne uka en meningsmåling som viser at Trump taper mot samtlige av de seks demokratiske kandidatene de har målt ham mot, skriver CBS News.

Best ut kommer Biden, som i den ferske målingen leder med 13 prosentpoeng på Trump. Bernie Sanders har en ledelse på ni prosentpoeng, Kamala Harris åtte prosentpoeng, Elizabeth Warren sju prosentpoeng og Cory Booker og Pete Buttigieg fem prosentpoeng.

De landsdekkene målingene som er gjort den siste tiden viser at Biden leder klart, ifølge Real Clear Politics. Like fullt er det ikke nødvendigvis noe som bekymrer alle rundt Trump.

Jason Miller, som jobbet som kommunikasjonsrådgiver under Trumps valgkamp i 2016, mener presidenten først for alvor kommer til sin rett når han har en navngitt motstander foran seg.

- Biden er svak mentalt

Da er det kanskje ikke så rart at Trump den siste tiden har gått til flere krasse angrep på Joe Biden, som ser ut til å være favoritten til å vinne det demokratiske nominasjonsvalget.

- Jeg vil foretrekke å stille mot Biden mer enn noen andre. Jeg mener han er svakest mentalt. Og jeg liker å stille mot folk som er svake mentalt, har Trump sagt om Biden.

Det vakte også betydelig oppsikt da Donald Trump tvitret at «jeg smilte da han (Kim Jong-un, journ.anm.) kalte «swampman» Joe Bidan (sic) en person med lav IQ, og verre ting».

73 år gamle Donald Trump bruker også alderen mot 76 år gamle Biden. Trump har blant annet beskrevet ham som «for gammel», «taper» og «tregere enn han pleide å være».

Inntil videre er det langt fra sikkert at Joe Biden blir Donald Trumps motstander under presidentvalget neste år. Før den tid kommer må han overbevise sine partifeller om at det er ham de skal satse på.

Når det gjelder Trump så åpner han offisielt sin valgkamp i Florida i neste uke.