Det amerikanske valget:

Trump-kampanjen: - Vi trenger ikke Ohio, Florida eller Nord-Carolina for å vinne

Valgdagsmålingen viser at 38 prosent av den amerikanske befolkningen ønsker seg «forandring».

VALGDAGSMÅLING: 38 prosent av befolkningen ønsker seg forandring. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
VALGDAGSMÅLING: 38 prosent av befolkningen ønsker seg forandring. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De første valgdagsmålingene viser at det amerikanske folket er ganske fornøyd med den presidenten de har, men ikke særlig fornøyd med kandidatene de har å velge mellom i dag.

Det melder CNN. Resultatene er basert på intevjuer med 15 455 velgere.

Fornøyde med Obama

Dette var svaret på spørsmålene i dag:

  • På nasjonalt nivå er 54 prosent fornøyde med den jobben Barack Obama har gjort de siste åtte åra.
  • Om lag 4 av 10 er optimistiske til Hillary Clinton og Donald Trump. Dette bekrefter de mange målingene om at befolkningen er misfornøyd med kandidatene, og at mange sier de velger mellom to onder.
  • Nesten 7 av 10 er misfornøyde med myndighetene.
  • Rundt 4 av 10 mener at det viktigste i en presidentkandidat er at han eller hun kan få til en «forandring», eller «change». Samtidig sa nærmest like mange at det viktigste for dem i en kandidat var en enten erfaring eller dømmekraft. Clinton er en erfaren politiker, med over 30 år i politikken, mens Trump er relativt ny i politikken.
  • Majoriteten mener at det viktigste politiske saken er økonomien, og flere mener dette er viktigere nå enn i 2012.

Prognose for Florida

Trump har kastet et mistenksomt lys over valget, og har ved flere anledninger sagt, og seinere antydet, at valget er rigget. Men ifølge den nye valgdagsmålingen, stoler den store majoriteten, 8 av 10, på at stemmene vil telt nøyaktig. At det på nasjonalt nivå er to 2 av 10 som ikke stoler på valgsystemet, er uansett relativt oppsiktsvekkende.

Men kanskje ikke etter Trumps lange taler om temaet.

Nå sier en talsperson for hans kampanje at Trump ikke trenger Ohio, Florida eller Nord-Carolina for å vinne valget.

Ifølge prognosen fra VoteCastr, estimeres det at Clinton får 4,22 millioner stemmer i den viktige vippestaten Florida, mot Trumps 3,94 millioner.

TOPPLØSE MOT TRUMP: To toppløse Trump-motstandere protesterte mot Trump i valglokalet presidentkandidaten senere skulle avgi sin stemme. Video: Reuters Vis mer

Trump mener at ødelagte stemmemaskiner endrer valgresultatet allerede før avstemningen er avsluttet. Men flere av CNNs kommentatorer mener at Trump kan gjøre et bedre valg enn Mitt Romney gjorde i 2012, og at det godt kan hende at han vinner Ohio.

Den republikanske presidentkandidaten har gjentatte ganger antydet at han kanskje ikke vil innrømme et eventuelt nederlag, hvis han skulle tape for Hillary, skriver The Independent.

Han har allerede skrevet en twitter-melding der han skriver at problemer med stemmemaskinene har blitt rapportert over «hele landet».

Tweeten ble retweetet tusenvis av ganger i løpet av få minutter

- Vi får se

I et telefonintervju med Fox News, sier Donald Trump at han har fått informasjon om at stemmemaskiner bytter ut republikanske stemmer med en stemme på demokratene, skriver The Washington Post.

BUET PÅ: Utenfor valglokalet i New York ble Donald Trump og kona Melania buet på av de oppmøtte folkemassene. Video: Reuters Vis mer

Han antyder også at maskinene kan være en del av en rigget prosess.

I intervjuet sa Trump: «Det er i stor grad et rigget system. Du ser det på stemmeavlukket også».

Da Fox News sin reporter spurte ham om han vil godta valgresultatet om han taper, sa han: «Vi får se hvordan ting utspiller seg».

Trump- kampanjen har allerede saksøkt et valglokale i Nevada, som skal ha holdt lokalet åpent i to timer over stengetid.