Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump-kampanjens dobbeltspill overrasker. Nå spør alle seg hvem som blir utenriksminister

Mitt Romney, Rudy Giuliani, John Bolton og David Petraeus blant de heteste kandidatene.

KANDIDAT: Mitt Romney sies å være en av favorittene til jobben som utenriksminister i Donald Trumps administrasjon - på tross av at Trumps kampanjesjef har gått til kraftige angrep mot den tidligere republikanske presidentkandidaten. Her forlater Romney et møte med Trump Bedminster, New Jersey i forrige uka.  Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB scanpix
KANDIDAT: Mitt Romney sies å være en av favorittene til jobben som utenriksminister i Donald Trumps administrasjon - på tross av at Trumps kampanjesjef har gått til kraftige angrep mot den tidligere republikanske presidentkandidaten. Her forlater Romney et møte med Trump Bedminster, New Jersey i forrige uka.  Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenriksminister vil bli en av de viktigste posisjonene i Donald Trumps regjering når han innsettes som president 20. januar 2017.

Det er også den stillingen det har vært flest spekulasjoner om i den relativt store kabalen som nå legges for å ansette folk i de politiske posisjonene.

Utenriksminister er den mest høyprofilerte av dem alle, og navnene det nå spekuleres mest i, er gjengangere i amerikansk politikk:

Tidligere presidentkandidat og Massachussets-guvernør Mitt Romney, tidligere New York-borgermester og Trump-støttespiller Rudy Giuliani, tidligere FN-ambassadør John Bolton, tidligere CIA-sjef David Petraeus og senator Bob Corker omtales som de heteste kandidatene.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Men hvem dette skal bli til slutt, virker ingen å være sikre på. Spør man Trump-kampanjen, får man i hvert fall ingen klare svar.

Dobbeltspill

I løpet av den siste halvannen uka har nemlig ryktemølla gått varm. Forrige helg var tidligere presidentkandidat og guvernør i Massachussets, Mitt Romney, på besøk til Trump på golfklubben Trump National i Bedminster, New Jersey.

Romney-jobbintervju hadde nok gitt mange ganger pengene tilbake om du hadde veddet på ham som utenriksminister. Under årets valgkamp gikk han ut og kalte Trump «en svindler og en bedrager». Kandidaten fra 2012 valgte å ikke støtte noen offisielt i selve presidentvalget.

Likevel ble det klart kort tid etter møtet at han var en favoritt til posisjonen som utenriksminister. Lekkasjene om innholdet i møtet skal først og fremst ha kommet fra Trump-leiren, mens Romney selv har holdt seg rolig.

Så skjedde det noe som fikk store deler av det amerikanske presse- og ekspertkorpset til å klø seg i hodet. Donald Trumps kampanjesjef Kellyanne Conway begynte å komme med kraftig kritikk av Romney.

Hun stilte blant annet opp på CNN og kritiserte Romney kraftig for å motarbeide Trump under kampanjen. Hun sier også grasrota er sterke motstandere av Romney. Mange så på det som en valgkampmedarbeider som aktivt motarbeidet sjefen.

SIER SIN MENING: Kellyanne Conway virker ikke å være imponert over Mitt Romney. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB scanpix
SIER SIN MENING: Kellyanne Conway virker ikke å være imponert over Mitt Romney. Foto: AP Photo/Gerald Herbert/NTB scanpix Vis mer

Blant annet hadde MSNBC en overskrift der de hevdet at Trump var rasende over Conways kommentarer. Også CNN hevder Trump er irritert på Conway over kommentarene.

Det er han ikke, ifølge New York Times.

I en uttalelse fra Trump heter det at Conway spurte om hun kunne gå ut offentlig med sine bekymringer, noe hun fikk lov til.

Videre sier kampanjesjefen, som vil få en rolle i Trumps administrasjon, at hun respekterer Trumps avgjørelse uansett.

Møtes igjen i dag

Og da virker ikke Romney å være ute av bildet.

I dag skal nemlig Trump møtte Romney til deres andre møte. Flere har den siste uka spekulert i om Trump ønsker en trygg og stabiliserende utenriksminister i Romney.

På tross av hans saftige Trump-kritikk skal både Trump selv og flere i leiren rundt ham ha tro på Romney som en god utenriksminister.

KANDIDAT: Rudy Giuliani er en av Donald Trumps nærmeste medarbeidere og tilhengere. Han kan bli snytt for den mest prestisjetunge jobben i administrasjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KANDIDAT: Rudy Giuliani er en av Donald Trumps nærmeste medarbeidere og tilhengere. Han kan bli snytt for den mest prestisjetunge jobben i administrasjonen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lojal

Det kan virke å stå mellom Romney og Rudy Giuliani. Giuliani ble under valgkampen kjent som en av de mest aggressive og trofaste Trump-tilhengerne. Den tidligere borgermesteren i New York var nesten daglig på TV-kanalene og snakket på vegne av Republikanernes presidentkandidat. Mange har derfor sett på 72-åringen som en kandidat til utenriksministerposten.

I full offentlighet har han også uttrykt sterkt at han gjerne vil ha posisjonen.

- De siste 13 åra har jeg reist sikkert like mye som Hillary gjorde da hun var utenriksminister. Min kunnskap om utenrikspolitikk er like bra, eller bedre, enn hos noen av dem de prater med, sa Giuliani til Wall Street Journal.

Dette skal imidlertid være en bekymring blant flere av Trumps folk. Giuliani har det siste tiåra drevet med forretninger over hele kloden, og holdt foredrag og blitt betalt av folk i maktposisjoner over hele verden.

Giuliani anses som en favoritt blant Trump-lojalister. Blant annet har han uttrykt et ønske om å bedre forholde med Russland, som han ikke anser som en militærtrussel. I tillegg vil han diskutere handelspolitikk ytterligere med Kina, og knuse IS.

Outsidere

HELE TALEN: Donald Trump vil være en president for hele det amerikanske folket. Video: CNN/Foto: NTB Scanpix Vis mer

I det som kan virke som en intern maktkamp blant Trumps innerste krets om Giuliani eller Romney er det rette valget, har det også dukket opp flere kandidater.

Blant dem er tidligere FN-ambasadør, John Bolton. Bolton blir sett på som en krigshauk, og var med i Bush-administrasjon da de invaderte Irak. Trump har drevet kampanjen sin kraftig på at Irak-invasjonen var en feiltakelsen.

En annen kandidat som nevnes, er tidligere CIA-sjef og innsatssjef i Irak, David Petraeus. Generalen har lang erfaring fra tjenesten i tillegg til etterretningsarbeid. Petraeus hadde i mandag et møte med Donald Trump i Trump Tower i New York.

- Møtte akkurat general Petraeus - ble veldig imponert, tvitret Donald Trump etter møtet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!