Trump mot Clinton i presidentdebatt:

- Trump kan gå amok og bli halvt utilregnelig, frykter USA-ekspert før nattas TV-oppgjør

Nå ruster republikanernes presidentkandidat seg med voldtektsanklager og gamle sex-historier.

ER BUNNEN NÅDD?: - Jeg håper vel at bunnivået er nådd, sier professor og USA-ekspert Ole O. Moen foran nattas TV-debatt mellom Donald Trump og Hillary Clinton. Foto: AFP/Timothy A. CLARY og Jewel SAMAD
ER BUNNEN NÅDD?: - Jeg håper vel at bunnivået er nådd, sier professor og USA-ekspert Ole O. Moen foran nattas TV-debatt mellom Donald Trump og Hillary Clinton. Foto: AFP/Timothy A. CLARY og Jewel SAMAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 02.45 i natt ringer USA-ekspert Ole O. Moens vekkerklokke.

Et kvarter senere begynner det mange tror blir en bisarr forestilling: Den lenge imøtesette TV-debatten mellom republikanernes presidentkandidat Donald Trump og hans motstander Hillary Clinton.

På forhånd har hårreisende sex-uttalelser fra Donald Trump, på et videoopptak fra 2005, sprengt i filler det som fortsatt minnet om en «normal» presidentvalgkamp.

- Det vil vel kanskje bli den merkeligste debatten i moderne amerikansk historie, hvis Trump får det som han vil, sier Moen til Dagbladet.

FRYKTER DET VERSTE: Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
FRYKTER DET VERSTE: Professor i Nord-Amerikastudier Ole O. Moen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Forvent Harmageddon

Professoren i Nord-Amerikastudier kjenner USA inngående. Han tror nattas TV-debatt kan bli «makaber».

- Jeg frykter at Trump kan gå amok, på den måten at han fyrer seg opp og blir halvt utilregnelig, sier Moen. Han holder likevel døra oppe for at han overrasker alle og oppfører seg normalt.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer Vis mer

Et av Trumps varemerker har jo vært at han er uberegnelig.

- Jeg håper vel at bunnivået er nådd nå, men jeg ser bare disse to mulighetene: At Trump er Trump, eller at han prøver å spille normal, sier Moen.

Nettstedet Politico skriver at mange nå tror at Trump er sjanseløs etter videoen som ble offentliggjort av Washington Post på fredag. I videoen skryter Trump uhemmet av at han som kjendis kan gjøre hva han vil selv overfor gifte kvinner - blant annet «ta dem i skrittet».

«Med lite å miste, forventes Trump å gå løs på begge Clintons», skriver Politico, og sikter til Hillary og hennes ektemann, tidligere president Bill Clinton.

Nettstedet har snakket med en anonym person i det demokratiske partiet som skal stå Bill og Hillary Clinton nær. Han sier dette om hva han tror vil skje:

I SJOKK: Kvinner i St. Louis er sjokkert, men ikke overrasket over Trumps kvinnesyn som kommer fram i en video. Video: Sindre Granly Meldalen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Forvent Harmageddon.

Harmageddon er det siste og avgjørende endetidsslaget, i følge Johannes åpenbaring i Bibelen.

- Makabert skuespill

For dem som fortsatt håper på seriøs politisk debatt, tegner de siste uttalelsene fra Donald Trump dårlig: Han har gravd fram gamle sexhistorier fra Bill Clintons president-tid. Nå vil han bruke dem for mye mer enn de er verdt.

Planen er å holde Hillary Clinton ansvarlig, ved å stemple henne som en slags «tilrettelegger» («enabler») for ektemannens overtramp.

Washington Post har gravd i arkivene, og laget ei utførlig liste over de mange sex-anklagene mot den tidligere presidenten - historier som nå forventes vil bli dratt fram i debatten.

- Jeg forsverger ingen ting. Den mannen er så gira på seg selv og har null impulskontroll, så at vi kan få se et makabert skuespill, ser jeg ikke bort fra, sier Ole O. Moen.

Et ytterligere usikkerhetsmoment, er hvordan Trump vil takle at det er publikum til stede under debatten ved Washington-universitetet i St. Louis, og at han vil måtte forholde seg til spørsmål fra helt vanlige folk.

«LA OSS VÆRE REALISTISKE»: Trump holder en unnskyldnings-tale etter at et 11 år gammelt lydklipp ble sluppet ut til offentligheten. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Ustabilt humør

Gjennom helga har en lang rekke framstående republikanere tatt avstand fra Trumps uttalelser på videoen fra 2005.

- Det siste jeg så på nettet var at 150 ganske prominente republikanere har vendt ham ryggen, selv om noen bare beklager oppførselsen hans, sier Ole O. Moen.

Men Trump vil ikke engang vurdere å trekke seg.

- Jeg har holdt på siden 1963, og jeg kan ikke huske en slik situasjon, sier Ole O. Moen.

Professoren forteller om anonyme rapporter om Donald Trumps tilstand. Det sies at han «veksler mellom sinne, frustrasjon og rett og slett depresjon».

- Han er vel i et ganske ustabilt humør.

Det gjør det ikke akkurat lettere å spå om hva som vil skje i nattas TV-debatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer